دنیای گوهرها ؛ بلور شناسی سنگ های قیمتی

پس از مقالات گوناگون و متنوع در زمینه سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی، در این مطلب و مقاله آینده قصد داریم بلورشناسی این سنگها را مورد بررسی قرار دهیم تا با ساختار کلی آنها نیز آشنا شویم.

آموزشگاه گوهرتراشی و گوهرشناسی آرگو


سیستم کریستال و بلور
ویژگی های بلورها
مبحث بلورشناسی، علمی است که به بررسی چگونگی قرار گرفتن اتمها در یک ماده جامد از جمله سنگ های قیمتی می پردازد. همه سنگ های قیمتی ساختاری بلورین دارند و شکل ظاهری آنها به چگونگی ترکیب اتمها در این ساختار بستگی دارد. اتمهای سنگ های معدنی به شکل هندسی که موتیف نامیده می شود، کنار هم قرار گرفته اند. ساختار کریستال سنگ قیمتی بیانگر تقارن، ویژگی های ظاهری و سایر ویژگی های کلی آن می باشد. دستورالعمل خاصی برای ساخت و تولید آنها باید در برنامه کار ترکیب اتمها رعایت شود.

سیستم تکی و محوری کریستال
سیستم کریستال (بلور) گروهی از ساختارهای کریستال است که طبق نوع ساختار شبکه ای اتمها و سیستم محوری دسته بندی شده اند. سیستم شبکه ای کریستال،فضایی سه بعدی از اتمهاست که طبق الگوی متناسبی کنار هم قرار گرفته اند. 7 سیستم منحصر به فرد کریستال برای کاهش تقارن عبارتند از: 1. سیستم متساوی 2. سیستم شش گوشه 3. سیستم چهار گوشه 4. سیستم رمبوهدرال (لوزی پهلو) 5. سیستم بلوری اورتورومبیک (راست لوزی) 6. سیستم تک شیب 7. سیستم سه شیب.

شبکه براوه
این شبکه، شبکه ای است برای مدل سازی شبکه های بلورین که طبق هر 7 سیستم بررسی می شود. 14 نوع شبکه براوه وجود دارد که هر یک از آنها از یکدیگر مجزا می باشند.

سلول واحد
به کوچکترین واحد قابل تقسیم مواد معدنی که ساختار بلورین منحصر به فردی دارند، سلول واحد گفته می شود. ساختار سلول واحد نظم اتمی خاصی دارد که به صورت سه بعدی کریستال را شکل داده اند. پارامترهای شبکه ای، طول کناره های سلول و زوایای بین آنها نظم خاصی دارد. جای قرار گرفتن اتمها (در سلول واحد) نیز قابل اندازه گیری است. در مقاله آینده در مورد هفت سیستم بلور (کریستال) و فرم های بلورها خواهیم نوشت.

نظرات
ديدگاه هاي ارسال شده توسط شما، پس از تاييد توسط سايت طلا در وب سايت منتشر خواهد شد
اخبار سایر رسانه ها