به گزارش سایت طلا،«الهام علیاف» رئیسجمهور جمهوری آذربایجان در گفتوگو با روزنامه ایتالیایی «ریپابلیکا» بار دیگر اظهارات تکراری علیه ایران را مطرح کرد و در پاسخ به سؤالی در ارتباط با ناخشنودی تهران از روابط نزدیک باکو با رژیم صهیونیستی گفت: «این یک بهانه است. آن چه (در روابط ایران و جمهوری آذربایجان) در حال رخ دادن است، به واسطه رابطه با یک کشور دیگر نیست زیرا سیاست خارجی ما آشکار، شفاف و استوار است و همانطور که به طور مستقل اعلام کردم، هیچ کشور دیگری نمیتواند و نباید تلاش کند بر تصمیمات (جمهوری) آذربایجان اعمال نفوذ کند. تصمیماتی که من در باکو اتخاذ میکنم بر اساس منافع ملی (جمهوری) آذربایجان است».
هرکس بخواهد علیه باکو بهانههای ساختگی مطرح کند، شکست میخورد
علیاف که مقامهای دولت وی در روزها و هفتههای اخیر، گزافهگویی علیه جمهوری اسلامی ایران را شدت بخشیدهاند، بار دیگر ادعاها درباره ایران را تکرار کرد و گفت: «هر آن کس که تلاش کند از بهانههای ساختگی استفاده کند و (جمهوری) آذربایجان را برای نوعی از رابطه با برخی کشورهای دیگر، مقصر جلوه دهد، شکست میخورد. این مسیر درستی نیست و به بنبست منتهی می شود».
باکو خواهان احترام در مرزهای خود است
الهام علیاف بار دیگر اتهام ورود غیرقانونی کامیونهای ایرانی به قرهباغ را تکرار کرد و گفت: «دلایل آن چه که رخ داد، کامل ساده است. آذربایجان خواهان احترام در مرزهای خود است و بعد از آزادسازی قرهباغ، ما به مرزهای خود با ارمنستان آمدیم بنابراین به مرزهای خود آمدیم و در مرزهایمان مستقر شدیم و مشخص شد که جاده بین برخی شهرهای ارمنستان از قلمرو (جمهوری) آذربایجان عبور میکند و و فهمیدیم که این جاده برای عبور و مرور غیرقانونی به قرهباغ و قلمرو ما مورد استفاده قرار میگیرد. این قابل قبول نیست. ما خواهان احترام در مرزها هستیم و مرز هیچ کشوری را به طور غیرقانونی نقض نمیکنیم. بنابراین پیام ما بسیار صریح بود. این کار (عبور و مرور غیرقانونی) را متوقف کنید».
ورود کامیونهای ایران به قرهباغ بیاحترامی عمدی به باکو بود
وی ادامه داد: «ما برای متوقف کردن این اقدام یک ارتباط بسیار دوستانه برقرار کردیم زیرا اقدام درستی نبود و جاده را کنترل میکنیم. متأسفانه پاسخی برای هشدارهای خود دریافت نکردیم و مجبور شدیم گام دوم را برداریم و یک یادداشت دیپلماتیک تهیه کردیم و سفیر (ایران) را دعوت کردیم و این مسئله را علنی کردیم تا این اقدام (عبور غیرقانونی به منطقه قره باغ) را متوقف کنند اما اوضاع بدتر شد و تعداد کامیونهایی که از ایران به قره باغ میرفتند، افزایش یافت و ما این مسئله را یک تهاجم و بیاحترامی عمدی تلقی کردیم و اقدامات قانونی دیگری را در پیش گرفتیم و موجب شد که آشفتگیها و اقدامات غیرضروری در کشور همسایه (ایران) به وجود آید که شامل بیانیههای نامناسب،تهدیدات، رزمایشهای نظامی در مرز ما شد».
وی در خصوص رزمایشهای جمهوری اسلامی ایران گفت: «خیلی عجیب بود که اول گفته شد این رزمایشها از قبل برنامهریزی شده بود اما بعداً گفته شد که این رزمایشها برای به نمایش دادن چیزی به ما برگزار شده است».
رئیسجمهور جمهوری آذربایجان با این حال، تأکید کرد که باکو به دنبال روابط دوستانه با کشورهای همسایه است.
باکو به دنبال روابط دوستانه با ایران است
وی در این خصوص توضیح داد: «هیچکس نمیتواند چیزی را به ما تحمیل کند. ما خواهان روابط دوستانه با تمامی کشورها هستیم و در وهله اول به دنبال روابط دوستانه با همسایگان خود هستیم. در بسیاری از مناسبات درباره اولویتهای سیاست خارجی آذربایجان حرف زدهام و این حرفها منتشر شده است. من گفتهام که اولویت ما روابط با کشورهای همسایه و ایران است و در دولت قبلی ایران، ما برای هشت سال کار کردیم و توانستیم روابط خود را به بالاترین حد ممکن ارتقا دهیم».
علی اف ادامه داد: «بیش از ۱۰ دیدار با همتای خود آقای حسن روحانی داشتم که همگی این دیدارها سازنده بود و توافقات زیادی به امضا درآوردیم و این توافقات در بخش انرژی، حمل و نقل، توسعه فرهنگی و امنیت را اجرا کردیم.»
در مراسم تحلیف رئیسی، پیام دوستی باکو را به ایران ابلاغ کردیم
رئیسجمهور جمهوری آذربایجان سپس در توصیف روابط تهران و باکو گفت: «روابط ما در حقیقت نماد دوستی و همسایگی خوب بود. وقتی دولت جدید ایران و رئیسجمهور جدید انتخاب شد، چه کار کردیم؟ هیأت بزرگی به ریاست معاون نخستوزیر خود را به مراسم تحلیف وی فرستادیم و این هیأت، پیام دوستی مرا مستقیماً به رئیسجمهور ایران ارائه دادند».
باکو به دنبال متهم کردن ایران نیست
علیاف با این حال گفت: «در همان زمان، پیام دیگری به طور خاص ابلاغ شد که قبلاً نیز گفته بودم و آن این بود: "لطفاً، به این اقدام تجاری غیرقانونی تاجران ایرانی در قرهباغ توجه کنید". ما در جایگاه اتهام زنی به دولت ایران نیستیم. ما درک میکنیم که یکسری شرکتهای خصوصی این کار را انجام میدهند اما از آنها خواستیم که این اقدام را متوقف کنند در آخر هم به هیچ چیز خوبی در این زمینه دست نیافتیم ».
رئیسجمهور جمهوری آذربایجان سپس در ادامه، حضور عناصر رژیم صهیونیستی در جمهوری آذربایجان را انکار کرد و گفت: «بنابراین در وهله اول تمامی اتهامات مبنی بر این که آذربایجان، اسرائیل را برای آزادسازی قلمروها آورده، رد میکنیم. این کاملاً مزخرف است. این یک بهانه است که مخاطبین داخلی را هدف قرار داده تا آذربایجان را اهریمن جلوه دهد. همه میتوانند بروند و ببینند که آنجا زندگی جاری نیست. همهچیز تخریب شده است. دوم آنکه ما خواهان همان احترامی هستیم که به دیگران نشان میدهیم».
تکذیب استفاده از اراضی جمهوری آذربایجان برای اهداف اطلاعاتی علیه جمهوری اسلامی ایران در شرایطی انجام شده که طی ماههای اخیر موضوع حضور برخی نیروهای تروریستی و وابسته به رژیم صهیونیستی بسیار خبرساز شده است.
پیش از این نیز نیروی مرزبانی جمهوری آذربایجان با انتشار یک بیانیه، هرگونه استفاده از خاک این کشور برای اهداف اطلاعاتی علیه جمهوری اسلامی ایران را تکذیب کرده بود.
علیاف در بخشی از مصاحبه خود همچنین به اسناد «پاندورا» اشاره کرد که در آن به غارت ثروت ملی جمهوری آذربایجان به دست خانواده علیاف اشاره شده بود.
اسناد پاندورا
وی در خصوص اسناد پاندورا گفت: «میدانید چنین چیزهایی سالها است که با من است. برخی نیروها در غرب هر از گاهی بر اساس حدس و گمانهای سیاسی تلاش میکنند از این نوع تلقینات و سخنان نیمهراست برای بیاعتبار کردن وجهه آذربایجان و تضعیف جایگاه این کشور استفاده کنند. روشن است که این یک تحقیق روزنامهنگاران نیست و مشخص است که چه کسی پشت آن است و مشخص است که چرا از آذربایجان در آن نام بردهاند. درباره بقیه آنهایی که در آن (اسناد پاندورا) بودند، چیزی نمیدانم. شاید آنها نیز کارهایی کردهاند که برخی غربیها دوست نداشتند اما در خصوص آذربایجان، قطعاً پیروزی در جنگ دوم قرهباغ بسیاری را متعجب کرد و آنها چنین چیزی را دوست نداشتند. آنها میخواستند که آذربایجان، ضعیف، وابسته و تحت اشغال باشد و همیشه در حل این درگیری درخواست کمک کند اما وقتی آذربایجان خودش این کار را انجام داد و ارمنستان را شکست داد آنهایی که در غرب با ارمنستان در ارتباط بودند، بسیار خشمگین شدند. ما انتظار چنین چیزی را داشتیم. در حقیقت گفتیم که کمپین اتهامزنی جدیدی علیه آذربایجان در نظر گرفته شده است».
رئیسجمهور شدم فقیر نبودم، تمام تجارتم را به خانوادهام منتقل کردم
وی سپس با اشاره به این موارد در خصوص مطالبی که در اسناد پاندورا درباره وی گفته شده بود، گفت: «در مورد اصل این مطلب، میخواهم بگویم که من ۱۸ سال است که رئیسجمهور هستم و قبل از آن یک تاجر بودم. زندگینامه من شناخته شده است که یک تاجر موفق بودم. وقتی رئیسجمهور شدم، فرد فقیری نبودم. هنگامی که رئیس جمهور شدم، از مشارکت مستقیم در این تجارت منصرف شدم و تجارت خود را به خانوادهام منتقل کردم. من تمام تجارت خود را به فرزندانم منتقل کردم و آنها تجارت خود را ادامه دادند و آنها عمدتاً در آذربایجان سرمایهگذاری میکنند و سرمایهگذاریهایی در خارج از آذربایجان دارند و تمامی فعالیتهای تجاری آنها شفاف است و دارای ممیزی بینالمللی است و هیچچیزی وجود ندارد که کسی بتواند درباره آن ادعای غلط مطرح کند و آن چه که در این اسناد نوشته شده است و من آن را نخواندم و به من اطلاع دادند، فقط پنج درصد صحت دارد و باقی آن اغراق است. اما من حق قانونی دارم که آشکارا درباره آن حرف بزنم و این چیز پنهانی در آذربایجان نیست که اقوام و اعضای خانواده من در تجارت و خیریه و چیزهای زیادی که در قره باغ اتفاق میافتد، مشارکت دارند. به عنوان مثال، بنیادی که من ایجاد کردم، هماکنون در حال سرمایهگذاری برای بازسازی قره باغ است و در تمامی مساجد آغدام، شوشا، زنگیلان با پول این بنیاد تأمین مالی میشود».
غرب میخواهد باکو به آنها وابسته باشد، من نمیگذارم
وی سپس در پایان گفت: «ما ساخت خانه برای پناهندگان و فکر میکنم برای پنج هزار خانوار را تأمین مالی کردیم. ما اقدامات زیادی در آذربایجان انجام دادهایم که البته برخی در غرب آن را دوست ندارند. آنها میخواهند ما را متهم کنند و میخواهند وابسته آنها باشیم و اراده خود را به ما تحمیل کنند. و من میگویم: نه! من تا پایان عمر از آذربایجان، حاکمیت آن ، استقلال و انتخاب آن دفاع خواهم کرد و تمامی این نوع داستانهای کثیف برای من و مردم آذربایجان معنی ندارد».