گوگل حق اشتراک پلی استور را کاهش میدهد
پس از کاهش ۱۵ درصدی حق کمیسیون پلی استور گوگل در ماه مارس، این شرکت تصمیم دارد تا در حق اشتراک پلی استور خود تغییراتی ایجاد کند که شامل کلیهی توسعهدهندگان این استور شود.
به گزارش موبوایران، پس از کاهش ۱۵ درصدی حق کمیسیون پلی استور گوگل در ماه مارس، این شرکت تصمیم دارد تا در حق اشتراک پلی استور خود تغییراتی ایجاد کند که شامل کلیهی توسعهدهندگان این استور شود. در حال حاضر، سیاست حق اشتراک گوگل همانند سیاست اپل است. این به این معنی است که گوگل در سال اول ۳۰ درصد حق اشتراک دریافت میکند و در صورت ادامه اشتراک مداوم کاربران، آن را به ۱۵ درصد در سال میرساند.
اما با توجه اینکه بسیاری از کسب و کارها به دلیل قانون مستمری که دارند نمیتوانند از این کاهش حق اشتراک بهرهمند شوند، گوگل تصمیم دارد تا حق اشتراک پلی استور خود را از همان اول به ۱۵ درصد کاهش دهد و عملاً شرط اشتراک سال قبل را حذف کند. شایان ذکر است که این کاهش قبلاً محدود به اولین درآمد یک میلیون دلاری کسب و کارها بود.
اپل حق اشتراک ۱۵ درصدی را فقط به توسعهدهندگانی ارائه میدهد که بخشی از برنامهی کسب و کارهای کوچک اپ استور آن هستند و درآمد سالانه حداکثر ۱ میلیون دلاری دارند. برای سایر کسب و کارها اما اپل حق اشتراک ۳۰ درصدی را به مدت ۱۲ ماه در نظر میگیرد. همه اپلیکیشنهای موجود در گوگل پلی استور از حق اشتراک ۱۵ درصدی بهرهمند میشوند، اما گوگل همچنین قصد دارد تا هزینه برخی از کتابهای الکترونیکی و سرویسهای استریم موسیقی را به مقدار بیشتری تا حتی تا ۱۰ درصد نیز کاهش دهد. گوگل نیز همانند اپل به دلیل فشار نهادهای نظارتی مجبور به کاهش حق اشتراک سرویسهای خود شده و همچنین در یک کشمکش حقوقی با اپیک گیمز نیز قرار دارد.
بد نیست بدانیم که اپل نسبت به نتیجهی یکی از حکمهای صادر شده توسط دادگاه در پرونده اپیک گیمز درخواست تجدیدنظر داده است. دادگاه در ۹ موضوع از ۱۰ موضوع ادعاهای مطرح شده اپیک گیمز به اپل رأی داد و این شرکت تنها در یک موضوع با شکست روبهرو شد، آن یکی هم اجبار اپل بر استفاده نکردن از درگاه پرداختی شخص ثالث بود. طبق این حکم اپل باید تا ماه دسامبر گزینهی پرداخت درونبرنامهای را برای سایر شرکتهای توسعهدهندهی نرمافزاری فعال کند.
همانطور که میدانید، اپل قانون سفت و سختی در اپ استور خود دارد و آن هم ندادن اجازه به توسعهدهندگان به استفاده از درگاه پرداخت خودشان در اپلیکیشن یا بازیهاست. البته این فقط یک نمونه از سختگیریهای اپل بوده چون محدودیتهای بسیار زیاد دیگر هم وجود دارد که اگر از کاربران آیفون باشید قطعا آنها را میشناسید. اپل با اعتراض به این حکم میخواهد اصلاحات لازم روی سیاستهای خود در قبال اپ استور را تا پیش از ماه دسامبر که زمان رسیدگی به درخواستهای تجدیدنظر هر دو شرکت است به تعویق بیاندازد. این شرکت بیان کرد که اگر به توسعهدهندگان اجازه استفاده از درگاه پرداخت خودشان را بدهد، نمیتواند امنیت کاربران خود در برابر کلاهبرداریهای احتمالی را تضمین کند.
کوپرتینوییها معتقدند که فعال کردن این گزینه برای کاربران، بار بیشتری را بر دوش شرکت خواهد گذاشت و به طور بالقوه به صدها هزار گزارشی که قبلا از کاربران دریافت میکردند اضافه خواهد شد. با این حال اپل فقط درخواست تجدیدنظر خود را به دادگاه اعلام کرده است، اما مشخص نیست که آیا دادگاه در حکم خود تجدیدنظر کند یا خیر. در ماه سپتامبر، اپل در ادعای انحصارطلب بودن خود که توسط اپیک گیمز مطرح شده بود، توانست در دادگاه خلاف این موضوع را ثابت کند و برنده شود. از آن طرف اپیک گیمز هم در سال ۲۰۲۰، عمدا قرارداد خود را با اپ استور اپل نقض کرد تا بتواند گزینهی پرداخت مشتریان خود را فعال و از سیاستهای سختگیرانه اپل در اپ استور سرپیچی کند. از آنجایی که ایپک گیمز قراردادی قانونی با اپل داشت، طبق رأی دادگاه مقرر شد تا تمام درآمدهایی که خارج از سیستم پرداخت اپل جمع آوری کرده بود را به این شرکت پرداخت کند.
قاضی دادگاه اپل، گونزالز راجرز، ۹۰ روز به اپل مهلت داد تا شرایط استفاده از روشهای پرداخت جایگزین را در اپ استور فراهم کند. اما اپل میگوید که اعمال تغییر در فروشگاه آنها میتواند توازن میان توسعهدهندگان و مشتریان اپ استور را از بین ببرد. آنها معتقدند که عقب افتادن زمان اجرای تغییرات، آسیبی به اپیک گیمز وارد نمیکند، ولی چنانچه زمان بیشتری به این شرکت داده شود، اپل میتواند با حفظ توازن میان توسعهدهندگان و مشتریان اپ استور اصلاحات لازم را انجام دهد.