صفحههای نمایش دقیقاً با مغز کودکان چه میکنند؟
برای والدین این سوال وجود دارد که آیا نگاه کردن کودکان به صفحه نمایش گوشی، تبلت، رایانه و... به صورت طولانی مدت میتواند باعث بروز مشکلاتی شود که سلامتی آنها را تهدید کند؟ برای پاسخ به این پرسش در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
به گزارش موبوایران، آیا والدین بنابر شواهدی که مطالعات مطرح میکنند، باید در مورد ساعتهای نگاه کردن کودکان به صفحات گوشیهای هوشمند، تبلت و سایر وسایل الکترونیکی که میتواند به ایجاد تغییراتی در مغز آنها منجر شود، آگاه باشند؟ با در نظر گرفتن مدتزمانی که کودکان به صفحات نمایش چسبیدهاند و وقت خود را پای آن میگذرانند، برخی نگرانیها قابل درک است؛ اما نتایج مطالعات هنوز در مراحل مقدماتی است و ثابت نمیکند هرگونه استفاده از تلفنهای هوشمند و سایر دستگاههای صفحه نمایش مضر است.
مطالعهای که اخیراً به حمایت مؤسسه ملی بهداشت (NIH) صورت گرفته است، شامل اسکن مغز بیش از ۴۵۰۰ نوجوان ۹ و ۱۰ ساله و مستند کردن آن از طریق پرسشنامهها درباره مدتزمانی است که معمولاً پای صفحات نمایش صرف میشود. این تحقیق بخشی از یک مطالعه گستردهتر است که کودکان را تا سنین بالاتر نوجوانی دنبال میکند تا ببیند زمان استفاده از صفحه نمایش و سایر موارد مانند ضربات مغزی، مواد مخدر و الکل در دراز مدت چه تأثیری بر سلامت آنها دارد.
در نتایج دور اول محققان نازک شدن زودرس خارجیترین لایه مغز به نام کورتکس را در کودکانی مشاهده کردند که بیش از هفت ساعت در روز از تلفنهای هوشمند، تبلت و بازیهای ویدیویی استفاده میکنند. کورتکس بخشی از مغز است که اطلاعات دریافتی از حواس را پردازش میکند. یافتهها همچنین نشان داد کودکانی که بیش از دو ساعت در روز را پای صفحات نمایش میگذرانند، در آزمونهای زبان و تحلیلی نسبت به کودکانی که زمان کمتری را پای صفحات نمایش صرف میکنند، نمره پایینتری کسب کردند.
این نتایج باعث نگرانی است و دانشمندان قصد دارند به مطالعه تأثیر صفحات نمایش بر مغز کودکان طی یک دوره ده ساله ادامه بدهند؛ اما درحال حاضر اطلاعات کافی برای رسیدن به یک نتیجه قطعی در مورد اثرات نمایشگرها وجود ندارد. محققان هنوز نمیدانند آیا نازک شدن زودرس کورتکس که به بلوغ مربوط میشود، لزوماً بد است یا خیر. آنها همچنین نمیدانند آیا این تغییرات مغزی طولانیمدت هستند یا خیر. آنها هنوز نمیتوانند ثابت کنند صفحات نمایش بهطور مستقیم بر مغز و نمرات آزمون کودکان تأثیر میگذارد، فقط میدانند که بین این دو همبستگی وجود دارد.
با این حال مطالعات دیگر به مشکلات احتمالی مرتبط با نمایشگرهای الکترونیکی اشاره کردهاند. این موارد شامل بازه توجه کوتاهمدتتر، بیشفعالی، ADHD، چاقی، مشکلات خواب و رفتار پرخاشگرانه است. در این میان مهم است که والدین زمان تماشای صفحات نمایش فرزندانشان را مدیریت کنند تا با بسیاری از فعالیتهای اجتماعی و تعاملات دیگری که باید بخش منظمی از روز یک کودک سالم باشد، ازجمله ورزش و خواب تداخل نداشته باشد یا جایگزین آن نشود.
آکادمی اطفال آمریکا (AAP) محدود کردن زمان استفاده از صفحه نمایش را بهویژه برای کودکان در سنین بسیار پایین توصیه میکند. دستورالعملهای اصلی AAP به اینگونه است:
کودکان زیر ۱۸ ماه: بهتر است غیر از چتهای ویدیویی از قرارگیری آنها در معرض سایر نمایشگرها خودداری کنید.
کودکان ۱۸ تا ۲۴ ماهه: اگرتصمیم دارید رسانههای دیجیتال را به فرزندتان معرفی کنید، برنامههای باکیفیت را انتخاب و آن را با فرزندان خود تماشا کنید تا به آنها کمک کنید آنچه را که میبینند، درک کنند.
کودکان ۲ تا ۵ سال: استفاده از صفحه نمایش را به یک ساعت در روز و تنها از میان برنامههای باکیفیت محدود کنید و خود همراه کودک به تماشای برنامه بنشینید.
کودکان ۶ سال و بالاتر: محدودیتهای ثابتی را برای وقتگذرانی پای صفحات نمایش در نظر بگیرید و مطمئن شوید جای خواب کافی، ورزش و سایر فعالیتهای مهم برای سلامت فرزندتان را نمیگیرد. با یکدیگر زمانهایی را بدون رسانه تعیین کنید، مانند زمان صرف غذا، نشستن داخل ماشین و همچنین مکانهایی را مشخص کنید که هیچ صفحه نمایشی نباید در آنجا استفاده شود، مانند اتاق خواب.
یک فرزندپروری خوب با یک الگوی خوب بودن شروع میشود و با تکنولوژی فرقی نمیکند. فرزندان ما در حال تماشا و یادگیری از رابطه ما با تکنولوژی هستند. اگر احساس میکنید زمان زیادی را با تلفن یا دستگاه الکترونیکی همراه خود سپری میکنید، نسبت به کاهش استفاده از چنین فناوریهایی اقدام کنید.