رشد شاخص بورس در آخرین روز معاملات هفته/حرف بورسیها به کرسی نشست
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز با افزایش 2154 واحد همراه شد.
به گزارش سایت طلا ،امروز از روزهای استثنایی بود که شاخص هموزن از شاخص کل با معیار وزنی ـ ارزشی بیشتر رشد کرده است.
ارزش بازار در بورس تهران که ناشی از ارزش قیمت سهام شرکتهای موجود در بازار به نرخ روز است، به بیش از 5 میلیون و 637 هزار میلیارد تومان رسید.
شاخص کل بورس امروز با ۲۱۵۵ واحد افزایش در رقم یک میلیون و ۴۱۰ هزار واحد ایستاد. شاخص کل با معیار هم وزن هم ۲۸۰۵ واحد افزایش یافت و به رقم ۳۸۶ هزار و ۷۵۵ واحد رسید.
معامله گران این بازار ۴۸۷ هزار معامله به ارزش ۴۲ هزار و ۲۶۶ میلیارد ریال انجام دادند.
۲۴۲ نماد بورسی مثبت و ۱۳۶ نماد منفی بودند که از میان آنها پتروشیمی فناوران، سرمایه گذاری تامین اجتماعی و پتروشیمی پردیس نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت و در مقابل فولاد مبارکه اصفهان، صنایع پتروشیمی خلیج فارس، توسعه معادن و فلزات و ملی صنایع مس ایران نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر منفی را روی بورس گذاشتند.
آخرین وضعیت شاخص فرابورس
امروز شاخص فرابورس بیش از ۹ واحد کاهش داشت و بر روی کانال ۲۰ هزار و ۲۴۳ واحد ثابت ماند.
همچنین در این بازار یک میلیارد و ۶۶۶ میلیون برگه سهم به ارزش ۲۸ هزار و ۷۳۸ میلیارد ریال داد و ستد شد.
امروز نماد گروه سرمایهگذاری میراث فرهنگی (سمگا)، فرابورس ایران (فرابورس)، بیمه کوثر (کوثر)، پالایش نفت لاوان (شاوان)، صنایع پتروشیمی تخت جمشید (شجم)، بیمه اتکایی ایرانیان (اتکای) و توسعه مسیر برق گیلان (بگیلان) با تاثیر مثبت بر شاخص فرابورس همراه بودند.
همچنین بیمه پاسارگاد (بپاس)، پتروشیمی زاگرس (زاگرس)، تولید نیروی برق دماوند (دماوند)، فولاد هرمزگان جنوب (هرمز)، اعتباری ملل (وملل)، ریل سیر کوثر (حسیر) و پتروشیمی تندگویان (شگویا) تاثیر منفی بر شاخص فرابورس داشتند.
حرف بورسیها به کرسی نشست
فعالان بازار سرمایه در هفتههای اخیر انتشار اوراق دولت را در افت شاخص این بازار موثر دانستند اما هجمههای منفی نسبت به انتشار اوراق، برگزاری نوزدهمین حراج آن را پس از مدتها توقف لغو کرد. در صورتیکه اکنون دولت تمرکز خود را برای تامین کسری بودجه بر فروش اموال مازاد قرار داده و انتشار اوراق را به صورت حداقلی ادامه میدهد.
ایسنا نوشت:دولت امسال در حالی با کسری حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان مواجه است که به دلیل تحریمها، تورم بالا، تبعات منفی برداشت از بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی و شرایط نابهسامان اقتصادی امکان تامین قابل توجه این میزان کسری را از طریق افزایش صادرات نفت، مالیات، فروش اوراق و اموال مازاد ندارد.
در این بین، انتشار و فروش اوراق تنها گزینهای است که میتوان با افزایش سود آنها و اعتماد مردم به دولت، این اوراق را به صورت مطلوب فروخت و پول پر قدرت و تورم خلق نکرد.
علیرغم اینکه از ابتدای سال جاری عملکرد دولت در فروش اوراق مناسب نبود، با شروع فعالیت دولت رئیسی، مقداری فروش اوراق بهبود پیدا کرد و توانست در دو حراج هفدهم و هجدهم ۲۴ هزار میلیارد تومان اوراق بفروشد.
اما پس از برگزاری آخرین حراج اوراق در ۳۰ شهریور، فعالان بازار سرمایه انتشار اوراق دولت را در افت شاخص بورس موثر دانستند و بحثهای زیادی در این زمینه شکل گرفت تا اینکه در پی جوسازی منفی حول اوراق، نوزدهمین حراج اوراق لغو شد و پس از چند روز، با برگزاری جلساتی بین بانک مرکزی و وزارت اقتصاد برای حمایت از بازار سرمایه و اجرای سیاستهای پولی همسو با این بازار انتشار اوراق از سرگرفته شود که طبق اعلام وزیر اقتصاد این انتشار حداقلی خواهد بود.
البته، با شائبههای ایجاد شده درباره انتشار اوراق وزارت اقتصاد اعلام کرد که نه تنها دولت از مهرماه هیچ اوراقی منتشر نکرده بلکه مبلغ آنچنانی هم از فروش اوراق برای تامین کسری بودجه دریافت نکرده و مبلغ حاصل از فروش آنها صرف بازپرداخت اصل و سود اوراق شده است.
در شرایطی که توجه دولت برای انتشار اوراق در راستای تامین کسری بودجه روز به روز کمتر شد، اکنون وزیر اقتصاد از تمرکز این وزارتخانه برای افزایش درآمدهای دولت و جبران کسری بودجه بدون آثار تورمی از طریق فروش اموال مازاد و راکد دولت خبر میدهد و این احتمال را تقویت میکند که حساسیت فعالان بازار سرمایه به انتشار اوراق باعث شده است دولت انتشار اوراق را کم کند و تمرکز خود را بر فروش اموال مازاد قرار دهد.
علاوه بر این، رئیس کل بانک مرکزی نیز یکی از اقدامات خود برای کنترل تورم را فروش اموال مازاد بانکها اعلام کرده که بدین منظور در بانک مرکزی کارگروهی تشکیل میشود تا بانکها برنامه خود برای واگذاری اموال مازاد را اعلام کنند.
این در حالی است که خاندوزی در زمان اعلام برنامههای خود برای رسیدن سکانداری وزارت اقتصاد، اقدام فوری دولت در حوزه مالیه عمومی به منظور ایجاد فرصت اصلاحات اساسی را گذار از کسری بودجه سال ۱۴۰۰ با کمترین هزینه اقتصاد کلان اعلام کرد و گفت: با توجه به هزینههای استقراض از بانک مرکزی در اقتصاد کلان، ایجاد تقاضا برای اوراق فوریترین اقدام در این حوزه است.
بدین منظور، توسعه بازار بدهی در راستای کاهش هزینه تامین مالی دولت از بازار با انتشار اوراق با افزایش تنوع اوراق مالی اسلامی در نرخ، سررسید و افزایش نقد شوندگی اوراق دولتی و تدوین و انتشار برنامه زمانی انتشار اوراق بدهی برای کمک به برنامهریزی خریداران اوراق دولتی از جمله اقدامات اولویتدار خاندوزی برای اجرا در بازار اوراق بود که با گذشت ۱۰۰ روز از فعالیت دولت رئیسی، خاندوزی نه تنها این اهداف خود را محقق کرد بلکه به سمت کمرنگ کردن نقش اوراق در تامین کسری بودجه حرکت کرده است.