شایعه وقوع سونامی در هرمزگان بی اساس است

عضو هیئت‌علمی گروه زمین‌شناسی دانشگاه هرمزگان گفت: زلزله می‌آید و تمام می‌شود اما با توجه به شرایط خاص زمین‌شناسی که در منطقه داریم نباید خیلی نگران زلزله باشیم، بلکه فرونشست‌ها جای نگرانی بیشتری دارند.

خبر را برای من بخوان

به گزارش سایت طلا ، دکتر مهدی مسعودی افزود: طبق اطلاعاتی که از ایستگاه‌های لرزه‌نگاری منتشر شده دو مرکز برای زلزله‌های بین ۶,۱ تا ۶.۴ ریشتری هرمزگان در عمق حدود ۱۵ کیلومتری اعلام شده است. بازدیدهایی که از منطقه داشتیم نشان‌دهنده آن است که ۲ زلزله که به فاصله یک دقیقه اتفاق افتاده، مربوط به ۲ گسل مختلف در منطقه بوده است.

وی تصریح کرد: با نگاهی به ۱۲۰ سال گذشته می‌بینیم که زمین‌لرزه‌های بالای ۶ ریشتر بسیاری در هرمزگان داشته‌ایم که در حاجی‌آباد، بستک، بندرعباس، فین و خورگو اتفاق افتاده‌اند و زمین‌لرزه‌های اخیر اتفاق جدیدی در این منطقه نبوده است.

عضو هیئت‌علمی گروه زمین‌شناسی دانشگاه هرمزگان بیان کرد: عمق زمین‌لرزه هرمزگان بر اساس اطلاعات لرزه‌نگاری دستگاه‌های موجود، حدود ۱۵ کیلومتر معین شده است. با توجه به بازدیدهای میدانی، درست است که زمین‌لرزه در عمق ۱۵ متری اتفاق افتاده اما این زمین‌لرزه گسلش سطحی داشته و اثر گسل را در سطح می‌بینیم و گسیختگی زیادی در منطقه داشته است. دلیل اینکه بندرعباس آسیب زیادی در این حادثه ندید مربوط به عمق زلزله نبوده و شیب گسل به سمت شمال است و ما در فرودیواره این گسل قرار داریم؛ شاید اگر در سمت فرادیواره بودیم، تخریب بسیار بیشتر از این بود.

مسعودی عنوان کرد: با نگاهی به اطلاعات منتشر شده در منطقه فین کانون‌های زلزله زیادی داریم اما چون مسکونی نیستند، اثر تخریب زیادی نیز در آن‌ها نمی‌بینیم. نگرانی در مورد شایعاتی که در خصوص زمین‌لرزه‌ها و پس‌لرزه‌های آن در هرمزگان وجود دارد، کاملاً بی‌پایه هستند. ۲ گسل در منطق فعال شده‌اند و این نشان می‌دهد که بخش زیادی از انرژی تخلیه شده و تعداد زیاد پس‌لرزه‌ها نیز انرژی زیادی را تخلیه می‌کنند. از این رو بر اساس روند علمی که پیش‌بینی می‌شود باید به سمت آرامش پیش رویم.

وی خاطرنشان کرد: دو گسل مختلف فعال شده در هرمزگان، کاملاً از لحاظ زمین‌شناسی با هم متفاوت هستند و بعد از یکدیگر شروع به فعالیت کرده‌اند. زلزله دومی که در هرمزگان اتفاق افتاد مربوط به گسل زاگرس نبوده و گسل جدیدی در منطقه زاگرس است و نیاز است که در مورد آن مطالعات جدی صورت بگیرد و نباید به اطلاعات ایستگاه‌های لرزه‌نگاری اکتفا کنیم.

این استاد زمین‌شناسی دانشگاه هرمزگان اضافه کرد: با توجه به اینکه هرمزگان یک استان زلزله‌خیز است، نیاز است که گسل‌ها و وضعیت لرزه‌های آن موردبررسی قرار بگیرند. گسلی که در چند روز گذشته در منطقه سرزه و فین فعال شده، اولین فعالیتش نبوده و در گذشته‌ای دور نیز یک دوره فعالیت در همین منطقه داشته است و قطعاً دوره فعالیت‌های بعدی نیز خواهد داشت.

مسعودی بیان کرد: مطالعات زمین‌شناسی نیاز به تجهیزاتی دارد که خوشبختانه با همکاری‌های بین‌المللی نیاز به خرید این تجهیزات نخواهیم داشت. تقریباً تمامی تجهیزات به صورت همکاری‌های علمی در اختیار دانشگاه‌های ایران قرار می‌گیرد اما بخش زیادی از اطلاعات موردنیاز، مربوط به کسب اطلاعات میدانی است که متأسفانه ما در این قسمت عملکرد بسیار ضعیفی داشته‌ایم و با توجه به آمار بالای زلزله‌ها در منطقه هرمزگان تاکنون کار خاصی در این زمینه صورت نگرفته است.

وی اظهار کرد: زلزله می‌آید و تمام می‌شود اما با توجه به شرایط خاص زمین‌شناسی که در منطقه داریم نباید خیلی نگران زلزله باشیم، بلکه فرونشست‌ها جای نگرانی بیشتری دارند. ۲ گسل در منطقه فعال شده‌اند و بین قطعات گسلی فرونشست‌های زیادی در حال شکل‌گیری هستند و این زنگ خطری است که باید در این زمینه دقت بیشتری داشته باشیم و ساخت و سازهای جدید را با مطالعه علمی پیش ببریم.

عضو هیئت‌علمی گروه زمین‌شناسی دانشگاه هرمزگان در پایان یادآور شد: به مردم توصیه می‌کنم نگران نباشند و به شایعات و مطالبی که در فضای مجازی منتشر می‌شود اکتفا نکنند، چراکه این مطالب نیاز به صحت سنجی دارند. حفظ آرامش در شرایط کنونی که با ویروس کرونا نیز درگیر هستیم، بسیار ضروری است.

برچسب ها :