اثر مثبت توافق ایران و آژانس اتمی بر انعکاس رسانه‌ای مذاکرات وین

توافق آژانس بین المللی انرژی اتمی و ایران در شرایطی که مذاکرات وین به مراحل حساسی رسیده بازتاب گسترده‌ای را طی چند ساعت گذشته در روند انعکاس این رویداد مهم دیپلماتیک داشته است.

خبر را برای من بخوان

قریب به اتفاق نمایندگان رسانه‌های بین‌المللی که این روزها با دقت تحرکات مقابل هتل کوبورگ وین محل برگزاری جلسات اعضای برجام را زیر نظر دارند، توافق صورت گرفته را یک پیشرفت چشم‌گیر در گفت‌وگوهای فنی میان آژانس و ایران توصیف کرده‌اند.

یکی از خبرنگاران حاضر که خواست نامش فاش نشود این تحول را نشان دهنده اراده ایران در مذاکرات جاری دانست تا این پیام را به طرف مقابل مخابره کند که تهران به دنبال گسترش سلاح اتمی نیست. به گفته خبرنگار دیگری ایران با این اقدام داوطلبانه، بهانه را از دست طرف مقابل گرفت و دورنمای هرگونه بن بست در مذاکرات را دفع کرد.

همچنین لارنس نورمن خبرنگار ارشد وال استریت ژورنال با انتشار گزارشی در این رابطه نوشت که توافق ایران و آژانس در حین برگزاری مذاکرات وین، یکی از نگرانی‌های مقامات غربی را حذف کرد. در حالی که ایران به آژانس اجازه داده است تا به نظارت بر مجموعه‌ای از سایت‌های هسته‌ای خود ادامه دهد، اما فیلم‌ها را تا رسیدن به توافق درباره احیای مفاد برجام نزد خود نگه خواهد داشت.

او این گزارش را به نقل از ریچارد گلدبرگ، مشاور ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها نوشته است: این بازی را ایالات متحده و اروپایی‌ها ادامه می‌دهند و ایران با اجازه دادن به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای جایگزینی دوربین‌های جدید چیزی از دست نداده و داده‌ها را نزد خود نگه می‌دارد.

آژانس بین المللی انرژی اتمی ساعاتی پیش با صدور بیانیه‌ای رسمی این توافق را "تحولی مهم" توصیف و اعلام کرد که دوربین‌های جدید به زودی در این مجتمع نصب خواهد شد.

در این بیانیه آمده است: دوربین‌هایی که قرار است در روزهای آینده نصب شود، جایگزین دوربین‌هایی خواهد بود که پیش‌تر از این مرکز برداشته شده است. علاوه بر این، آژانس و ایران به همکاری در خصوص مسائل پادمانی باقیمانده با هدف حل و فصل این مسائل ادامه خواهند داد.

یکی از موضوعات فی‌مابین ایران و آژانس که در دو سفر شهریورماه و آذرماه گروسی به تهران مطرح شده بود با ابتکار عمل ایران از بروز سوء‌تفاهم در روابط ایران و آژانس جلوگیری کرد.

ایران در قبال درخواست آژانس درخصوص تعویض دوربین‌های آسیب دیده در اقدام خرابکارانه علیه مجتمع تسا در کرج از ابتدا به صراحت اعلام کرده بود که تا زمانی که نهادهای مسئول، بررسی‌های فنی و امنیتی خود را بر روی دوربین‌های مذکور انجام ندهند، اجازه سرویس یا تعویض دوربین‌ها داده نخواهد شد.

از سویی؛ ایران با یادآوری وظیفه صیانتی آژانس در قبال اعضاء خود بر لزوم واکنش مدیرکل آژانس به اقدامات تروریستی و خراب‌کارانه بر علیه برنامه هسته‌ای کشورمان به عنوان حداقلی‌ترین کار ممکن تاکید داشت. بر این اساس و به دلیل اتمام بخش اصلی بررسی‌های قضایی -امنیتی بر روی دوربین‌های آسیب‌دیده و همچنین نظر به اقدام آژانس در محکوم کردن خرابکاری در مجتمع تسا و پذیرش بررسی فنی دوربین‌ها از سوی کارشناسان ایران قبل از نصب، ایران در اقدامی داوطلبانه، اجازه جایگزینی دوربین‌های جدید به جای دوربین‌های آسیب دیده را به آژانس داده است.

میخائیل اولیانوف مذاکره کننده ارشد روسیه با استقبال از توافق دو طرف گفت این موضوع مزاحم که توجه زیادی را در جامعه بین المللی و رسانه‌های جمعی به خود جلب کرده بود، اکنون حذف شده است. وی افزود که این تحول مهم را به هر دو طرف تبریک می‌گویم.

مذاکرات درباره رفع تحریم‌های ظالمانه در سطوح کارشناسی و مذاکره کنندگان ارشد در پایتخت اتریش همچنان ادامه دارد. علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد ایران ساعتی پیش در توئیتی نوشت: امروز با روسای هیأت‌های انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه، چین و اتحادیه اروپا تبادل نظر کردم. کارشناسان هم به کار روی متون ادامه می‌دهند.

وی تصریح کرد که چند روز گذشته نشان داد اگر همه جدی تعامل کنند، امکان پیشرفت (در مذاکرات) وجود دارد.