چشم آتی از ریزش اونس ترسید
این طور که پیداست طلای جهانی خیال صعود ندارد. کاهش ۲۱۹ دلاری اونس طلا در ۳۰ روز گذشته نشان از احتمال ادامه این روند دارد.
البته روز گذشته انفجار در بوستون، اونس جهانی را به 1385 دلار برگرداند. دیروز گفته میشد که ناامنیهای اخیر در آمریکا و انفجار بوستون که موجب افت ارزش دلار در بازارهای بینالمللی شد، به داد طلا رسیده و در میانه راه دست اونس را گرفت؛ اما با این وجود قیمت هر اونس در این روز به 1325 دلار هم رسید که البته در میانه راه برگشت. بهای اونس جهانی طلا پس از 12 سال افزایش متوالی، اکنون با این سقوط بیسابقه نگاه سرمایهگذاران را به بازار طلا تغییر داده به شکلی که جهت سرمایهگذاری در این سراشیبی به سوی بازارهای دیگر معطوف شده است. بیانیه اخیر بانک مرکزی آمریکا که به موجب آن طرح تسهیل هر چه بیشتر سیاست های پولی این کشور فقط تا پایان سال 2013 اجرا خواهد شد، تعدیل نرخ تورم و احتمال افزایش نرخ بهره بانکی آمریکا، از جمله عوامل افت ارزش طلا در بازارهای بینالمللی هستند.
با این حال دیروز خروج سرمایهها از بازارهای طلا و نفت وارد سومین روز خود شده بود. این در حالی است که این فلز همچنان در ابتدای فهرست فروش سرمایهگذاران قرار دارد و با تداوم این وضع شاهد کاهش شدیدتری از وضعیت فعلی خواهیم بود. احتمال افزایش عرضه طلا در پی فروش ذخایر طلای قبرس هم به دلایل کاهش قیمت اونس اضافه شده است؛ چراکه موضوع به همین جا ختم نمیشود و فروش ذخایر طلای بانکهای مرکزی کشورهای بحران زده منطقه یورو نیز محتمل است.
برخی کارشناسان بازار معتقدند که به رغم وضعیت کاهشی قیمت اونس، طلای داخلی همچنان در مقابل کاهش قیمت مقاومت میکند و تغییرات قیمتی در بازار سکه به میزان مورد انتظار و متناسب با افت قیمت در بازار جهانی نبوده است و حباب قیمت ها در بازار هنوز وجود دارد. از آنجا که در حال حاضر سکه نقدی 200 هزار تومان بالاتر از ارزش طلای خود است و دارای حباب 12 درصدی است، این حباب در میان معامله گران بازار سکه و ارز، به بالون معروف شده است.
این در شرایطی است که روز گذشته قیمت تمام سکه طرح جدید 20 هزار تومان نزول کرد. در حالی که تنها دلیل آن کاهش اونس جهانی بوده است. این در حالی است که گفته میشود در صورت ثبات قیمت طلا روی کانال 1300 دلار، حباب قیمت سکه در بازار داخلی شکسته خواهد شد، اما برخی کارشناسان داخلی پیشبینی میکنند که با توجه به تداوم اثرات پارامترهای موثر بر کاهش قیمت طلای جهانی، سقوط اونس به کانال 1200 دلار هم محتمل است.
قیمت دلار نیز در بازار آزاد روز گذشته کاهش کمی را تجربه کرد و به 3485 تومان رسید. گفته میشود یکی ازدلایل این افت قیمت، عرضه هلدینگ خلیج فارس است که حجم زیادی از نقدینگی را به خود اختصاص داده است. به گفته کارگزاران بازار آتی سکه، حدود 300 میلیارد تومان از هزار میلیارد تومان نقدینگی لازم برای این عرضه احتمالا از بازار سکه و ارز تامین میشود. با توجه به اینکه دستاندرکاران بازار طلای کشور، قیمت دلار را به عنوان عامل مهم و تاثیرگذار بر قیمت طلا و سکه میدانند، نوسانات این بازار را نیز میتوان در وجود حباب قیمتی بازار سکه موثر دانست.
به گفته یک کارگزار بورس آتی سکه، از آنجا که در صورت عدم تزریق سکه به بازار از سوی بانک مرکزی، با شرایط موجود، احتمال قاچاق افزایش پیدا میکند (خرید دلار در داخل کشور و فروش آن در کشورهای همسایه و خرید شمش طلا و فروش مجدد شمش در داخل کشور برای کسب سود بیشتر) بانک مرکزی به احتمال زیاد در آینده نزدیک، از طریق حراج کارگشایی یا تزریق سکه به بازار، هم بازار را متعادل میکند و هم کسب سود میکند.
بازار معاملات آتی سکه روز گذشته نیز روند چند روزه کاهشی خود را به تبع کاهش اونس و افت قیمت در بازار نقدی، ادامه داد، به طوری که سکه سررسید خرداد دیروز بیش از 30 هزار تومان کاهش قیمت داشت.
از روز گذشته فرآیند تحویل سکه فروردین آغاز شد بنابراین تنها دو سررسید اردیبهشت و خرداد معامله شدند. در عین حال، بازار آتی سکه به این دلیل که ادامه کاهش قیمتها را پیشبینی میکند، همچنان خریداران کمتری را به خود میبیند.
بازار قراردادهای آتی سکه روز سه شنبه در هر دو سررسید منفی بود به طوری که سکه سررسید اردیبهشت با کاهش 74/0 درصدی و سررسید خرداد با کاهش 1/44 درصدی به ترتیب در محدوده قیمتی یک میلیون و338 هزار تا یک میلیون و 328 هزار و سکه سررسید خرداد در محدوده قیمتی یک میلیون و 379 هزار تا یک میلیون و 359 هزار تومان معامله شد. راه اندازی معاملات قراردادهای آتی سکه تحویل تیرماه 92 نیز از امروز آغاز و قابل معامله خواهد بود.
از سوی دیگر خبرهای دیروز از مجلس شورای اسلامی موید مخالفت مجلس با اجرای فاز دوم هدفمندسازی یارانهها بود؛ چراکه به گفته سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس، اجرای هدفمندی مرحله دوم باعث کاهش ارزش پول ملی شده و ابزارهای پولی و سرمایه ای را خنثی خواهد کرد. از طرفی به گفته یوسفیان از اعضای کمیسیون تلفیق مجلس، اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها، در صورت تایید مجلس، قطعا پیش از نیمه دوم سال جاری نخواهد بود.
همچنین دیروز در جلسه علنی مجلس کلیات بودجه سال 92 تایید شد؛ اما تصمیمگیری درخصوص جزئیات لایحه بودجه از جمله نرخ دلار در بودجه به جلسات آتی موکول شده است.