به گزارش سایت طلا، افرادی که در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی قرار دارند و افراد 50 تا 59 ساله ممکن است بیشترین سود را از مصرف داروی مذکور برای این منظور ببرند.
استیل سالیسیلیک اسید با نام تجاری آسپیرین به رده درمانی داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی تعلق دارد و به طور طبیعی نیز در پوست درخت بید یافت می شود.
آسپرین یکی از پر طرفدارترین داروها در دنیاست. در بریتانیا، هر فرد سالانه ۷۰ قرص آن را جدا یا همراه با مسکنهای دیگر، کافئین یا ویتامین «ث» مصرف میکند.
این داروی مسکن قابلیت رقیق سازی خون را در اختیار دارد. به همین علت متخصصین مراقبت های بهداشتی گاها از آن برای کمک به جلوگیری از حملات قلبی استفاده کنند. همچنین ممکن است آسپیرین حین حمله قلبی یا بعد از آن هم برای بیمار مفید باشد.
با این حال نکات عنوان شده به این معنا نیستند که چنین دارویی برای هر کسی مناسب است و می توان آن را به صورت خودسرانه مصرف کرد.
در ادامه ارتباط نفهته میان آسپیرین و حملات قلبی عروقی را شرح می دهیم. آیا می دانید که چه کسانی مجاز به مصرف آسپیرین هستند؟ چگونه باید آن را هنگام شک به حمله قلبی استفاده کرد؟
از آسپیرین تا پیشگیری و درمان حملات قلبی
در ادامه هم به بررسی مزایا و همینطور خطرات مرتبط با مصرف خودسرانه آسپیرین خواهیم پرداخت. مواردی که اشاره می شوند با استناد به مقالات منتشر شده توسط مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری آمریکا جمع آوری شده اند:
آسپیرین چگونه از حملات قلبی پیشگیری می کند؟
آسپیرین میتواند به جلوگیری از حملات قلبی با محدود سازی ایجاد لخته توسط پلاکتهای خون کمک کند.
استعمال سیگار و برخی شرایط پزشکی خاص مانند فشار خون بالا و دیابت می توانند منجر به ایجاد پلاک در عروق کرونر شوند. پلاک ها در واقع تجمعی از کلسترول، گلبول های سفید خون و سایر مواد هستند. آنها به همراه یکدیگر یک رسوب مومی شکل می سازند در دیواره رگ ها انباشته می شود.
اگر به هر علتی تکه هایی از این پلاک ها بشکنند، ریسک تشکیل لخته های خونی افزایش می یابد. تجمع این مواد می تواند شریان ها را مسدود کرده و جریان خون به قلب را کاهش دهد. همین موضوع در ادامه باعث رخداد ناگهانی حمله قلبی خواهد شد.
مصرف آسپیرین در هنگام حمله قلبی
به طور کلی آسپیرین قادر به کاهش شدت حملات قلبی عروقی خواهد بود. با این حال همانطور که انجمن قلب آمریکا تاکید می کند، آسپیرین به تنهایی نمی تواند حمله قلبی را درمان کند و نباید تصور کنیم که مصرف چند دوز از این دارو ما را از خطر حمله قلبی نجات خواهد داد.
توصیه می شود قبل از مصرف آسپیرین برای حمله قلبی مشکوک، با 115 و یا شماره اورژانس محلی تماس بگیرید. اپراتور می تواند در مورد مصرف آسپیرین و همچنین دوز لازم توصیه های ضروری را در اختیار شما قرار دهد.
البته حتی اگر اپراتور آسپیرین را پیشنهاد نکند، بیمار ممکن است آن را در بخش اورژانس مرکز درمانی طبق صلاح دید پزشک دریافت کند.
مقدار مصرف
یک فرد می تواند 160 تا 325 میلی گرم آسپیرین حین حمله قلبی مصرف کند. اما هنگام درخواست کمک از اورژانس و همچنین پس از انتقال به مرکز درمانی باید این موضوع را به کادر درمان اطلاع دهد.
سرویس بهداشت ملی بریتانیا توصیه می کند که بیمار یک قرص 300 میلی گرمی آسپیرین را حین انتظار برای رسیدن آمبولانس بجود.
گفتنی است که در چنین مواقعی آسپیرین بدون پوشش روده ای ترجیح داده می شود، زیرا سریع تر عمل می کند و در ظرف مدت زمان کوتاه اثرگذاری بیشتری خواهد داشت.
آسپرین به عنوان یک اقدام درمانی پیشگیرانه
متخصصین مراقبت های بهداشتی ممکن است در برخی از موارد دوز پایین روزانه از آسپیرین را برای جلوگیری از حملات قلبی تجویز کند.
بر اساس یک مطالعه در سال 2019 افرادی که به طور منظم آسپیرین مصرف میکنند، تا 14 درصد خطر ابتلا به اولین حمله قلبی در آنها کاهش می یابد. با این حال همین مطالعه نسبت به استفاده گسترده از آسپیرین برای این منظور هشدار می دهد. زیرا به طور همزمان مصرف منظم آسپرین می تواند خطر خونریزی را تا 46 درصد افزایش دهد.
همچنین در پژوهشی مربوط به سال 2020 می خوانیم که مزایای بالقوه آسپرین برای همه افراد یکسان نیست. به عنوان مثال محققان دریافتند که مصرف منظم آسپرین تنها خطر رخداد اولین حمله قلبی را در مورد شماری از افرادی که ریسک ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را دارند، کاهش می دهد.
افرادی که با این خطر افزایش یافته رو به رو هستند عبارت اند از کسانی که:
- در حال حاضر سیگار می کشند
- سابقه فشار خون بالا دارند
- سابقه کلسترول خون بالا دارند
بنابراین در حالی که آسپیرین می تواند به جلوگیری از اولین حمله قلبی در خصوص برخی از افراد کمک کند، اما این مزیت ممکن است همه گیر نباشد.
آیا مصرف آسپیرین فواید دیگری هم دارد؟
به غیر از کمک به رقیق شدن خون و تسکین درد، آسپیرین ممکن است فواید دیگری نیز داشته باشد.
به عنوان نمونه موسسه ملی سرطان اشاره می کند که آسپیرین ممکن است دارای خواص پیشگیری کننده از سرطان به ویژه سرطان کولورکتال باشد.
افرادی که در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی قرار دارند و افراد 50 تا 59 ساله ممکن است بیشترین سود را از مصرف آسپیرین برای این منظور ببرند.
با این حال موسسه ملی سرطان هشدار می دهد: برای افراد 70 سال و بالاتر، مصرف روزانه دوز پایین آسپیرین ممکن است احتمال ابتلا به سرطان پیشرفته و مرگ و میر ناشی از آن را افزایش دهد. در مجموع چه در سنین پایین و چه بالا مصرف خودسرانه این دارو به هیچ عنوان جایز نیست.
چه عوارضی مصرف کنندگان آسپیرین را تهدید می کند؟
شایع ترین عوارض جانبی آسپیرین شامل سوء هاضمه، درد معده و احتمال خونریزی یا کبودی راحت و شدیدتر در مقایسه با افرادی است که این دارو را مصرف نمی کنند.
برخی از عوارض احتمالی دیگر عبارت اند از:
- گاستریت
- خونریزی گوارشی
- واکنش های آلرژیک
- نشانگان ری
- خونریزی مغزی
خطر عوارض جانبی خاص در برخی از بیماران بیشتر است. طبق تحقیقی معتبر در سال 2021 نشانگان ری و خونریزی مغزی عوارضی بسیار نادر هستند.
همچنین میزان واکنش های آلرژیک از 1 تا 2 درصد در جمعیت عادی تا 26 درصد در افراد مبتلا به آسم یا رینوسینوزیت مزمن متغیر است.
پیش از مصرف هر گونه دارو با پزشک متخصص مشورت کنید.