روند حرکتی اونس طلا چگونه خواهد بود؟
بیشترین کاهشهای طلا در سال ۲۰۱۳ و در ماه جاری میلادی یعنی آوریل رقم خورد که اونس جهانی از ۱۵۸۳ دلار به سطح زیر ۱۴۰۰ دلار رسید و در ۱۶ آوریل ۱۳۸۰ دلار را لمس کرد.
قیمت اونس تا 27 آوریل برابر با 1471 دلار است که در سطح قیمتهای انتهای سال 2010 است. به عبارتی، اونس به قیمتهای انتهایی سال 2010 بازگشته است. حال سوال اساسی این است که روند حرکتی اونس جهانی طلا در روزها و ماههای آتی تا انتهای سال 2013 و پس از آن چگونه خواهد بود.
ابتدا باید عامل اصلی جهشهای قیمتی طلا و شکستن تمام سطوح مقاومتی در سالهای گذشته خصوصا پس از سال 2007 را بررسی کنیم و ببینیم که آیا هنوز آن عامل یا عواملی که بتوانند همانند آن عمل کنند وجود دارند یا خیر.
همچنین عامل اصلی که سبب شد تا قیمت طلا پس از 2007 به شدت رو به بالا برود و به سطوح مقاومتی توجه نکند، بحران بدهیهای مسکن در آمریکا بود که کل اقتصاد آمریکا را به رکودی عمیق فرو برد. به اعتقاد اکثر کارشناسان این بحران از اواخر 2007 شروع شد و در 2012 به پایان رسید.
این به آن معنا است که اقتصاد آمریکا به عنوان اقتصادی که بیشترین اثرات را روی قیمت جهانی طلا دارد، توانست بحران را هضم کند و از پس آن برآید. این سبب شد تا انتظارات عجیب و غریبی که در دنیا درباره بحرانی بلندمدت، مشکلاتی بزرگ و لاینحل در اقتصاد آمریکا و حتی فروپاشی اقتصادی یا ورشکستگی اقتصادی مطرح میشد، فروکش کند. از پس از 2012 فعالان به نظاره نشستهاند که اقتصاد آمریکا چگونه خود را مدیریت خواهد کرد.
در طول سال 2012 هم البته فعالان بازار طلا امیدوار بودند که این اقتصاد با توجه به مشکلاتی که دارد همچنان در رکود به سر برد و سیاستهای انبساطی دولت آمریکا ادامه پیدا کند.
هرچند که این به وقوع پیوست اما به نظر میرسد این روند ادامه نخواهد داشت و اقتصاد آمریکا رکود را پشت سر گذاشته و در سال 2013 سیاستهای انبساطی یا ادامه نخواهند یافت یا به این شدت نخواهند بود.
از سوی دیگر، بحران اروپا که در ابتدا تصور میشد آنقدر شدید باشد که دامان آمریکا و چین را بگیرد نیز بیش از پیش محلی شد و معلوم شد که در داخل اتحادیه اروپا حل وفصل خواهد شد. این دوباره سبب شد تا دلار آیندهدار تر از یورو به نظر برسد.
بنابراین عامل اصلی ادامه نیافتن رشد قیمت طلا در سال جاری را میتوان بهبود اقتصاد آمریکا و قوی شدن دلار نسبت به سایر ارزها دانست که دوباره علاوه بر اینکه دلار را به عنوان یک جایگزین خوب برای طلا معرفی میکند، باعث میشود تا طلا (که به دلار معامله میشود) برای اروپاییها و بخشهای عمدهای از آسیا گران تر شود و در نتیجه تقاضایش کمتر.
در این میان البته عوامل دیگری نظیر احتمال فروش طلاهای ذخیره کشورهای بحران زده اروپایی نظیر قبرس و یونان هم مزید بر علت شد تا فعالان بیش از پیش نسبت به آینده طلا نگران شوند.
با این مقدمه به نظر میرسد اگر اتفاق خاص و غیرقابل پیشبینی در سال جاری رخ ندهد، اتفاقاتی نظیر جنگ، حملات تروریستی و امثالهم، اونس جهانی پتانسیل رشد چندانی ندارد؛ اولا چرا که دلار در حال تقویت است، ثانیا به آن جهت که اقتصاد چین رشدی که پیشبینی میشد نخواهد داشت. از سوی دیگر هرچند بحران اقتصادی آمریکا حل شده است، اما بحران بدهی در این کشور همچنان وجود دارد.
همچنین آمریکا با کسری بودجه بزرگی مواجه است که میتواند باعث تضعیف دلار شود. این عوامل هم سبب خواهند شد تا اونس جهانی طلا از کاهش زیادی برخوردار نشود و در محدوده 10 درصدی قیمتهای فعلی یعنی حدود 1450 دلار نوسان داشته باشد. بد نیست در این مختصر نگاهی به پیشبینیهای موسسات معتبر جهانی از قیمت اونس طلا بیندازیم.