شرایط جهانی،سکه آتی را به کجا می‌رساند؟

بهای جهانی طلا روز گذشته با افزایش 5 دلاری به 1475 دلار رسید. قیمت جهانی طلا پس از سقوط شدید در اواسط ماه آوریل، دو بار سعی کرد از سطح 1487 دلار عبور کند، اما خروج طلا از صندوق‌های سرمایه‌گذاری مانع از افزایش قیمت این فلز شد.

خبر را برای من بخوان


گرچه قیمت طلا در روزهای گذشته با افزایش نسبی روبه‌رو شده و توانسته است بخشی از افت شدید قیمت خود در اواسط ماه آوریل را جبران کند، اما تازه ترین تحلیل‌های تکنیکال نشان می‌دهد که اگر قیمت طلا در هفته‌های آینده به کمتر از 1308 دلار در هر اونس برسد، سطح حمایتی قیمت هر اونس طلا تا پایان امسال به کمتر از 1227 دلار خواهد رسید. قیمت جهانی طلا در دو هفته گذشته بیش از 8/4 درصد رشد داشته است. از سوی دیگر برخی کارشناسان اقتصادی بر این باورند که افزایش تقاضا برای جواهرات، تقاضا برای سرمایه‌گذاری و ادامه خرید بانک‌های مرکزی جهان، مانع از ادامه روند نزولی قیمت طلا خواهد شد در نتیجه این روند در سال جاری میلادی تشدید نمی‌شود، اما نظر بسیاری از تحلیلگران نیز عکس این موضوع را تایید می‌کند. به هر روی نوسانات شدید ماه‌های اخیر اونس طلا، همچنان نگرانی‌هایی را برای سرمایه‌گذاران در پی داشته و دارد.
روز گذشته بازارهای داخلی به رغم افزایش بهای جهانی طلا، با کاهش قیمت همراه بودند. قیمت سکه نقدی در این روز به گفته رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران، با افت چشمگیری رو به رو بود. خبرهایی که روز گذشته در حوزه سیاست خارجی کشور به گوش رسید، موجبات کاهش قیمت‌ها در بازارهای طلا و سکه را فراهم کرد. از جمله صحبت‌های سخنگوی وزارت امور خارجه کشور در خصوص نزدیک بودن توافق ایران و 1+5 به شرط حاکم شدن فضای منطقی بر مذاکرات و اینکه چنانچه حقوق ایران به رسمیت شناخته شود، می‌توان برای رفع نگرانی‌ها و ابهامات ایجاد شده، به توافق‌هایی دست یافت. از سوی دیگر خبرهایی در مورد سوریه روز گذشته حاکی از این بود که مقامات رژیم صهیونیستی اعلام کرده‌اند که اسرائیل وارد جنگ با سوریه نخواهد شد. این خبرها دیروز موجب ریزش بازارهای آتی و نقدی شد. همچنین روز گذشته در جلسه کمیسیون تلفیق مجلس در خصوص جزئیات بودجه 92 مجددا تصمیماتی گرفته شد، اما به گفته ثروتی نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفت‌و‌گو با دنیای اقتصاد، در خصوص دلار و حامل‌های انرژی تصمیم جدیدی گرفته نشد و فعلا همان قیمت 2450 تومان برای دلار در بودجه متصور است مگر اینکه پیشنهاد جدیدی مطرح شود که مجددا بررسی خواهد شد. از سوی دیگر به گفته رییس مجلس با توجه به اینکه فقط چند ماه تا پایان دولت دهم باقی مانده، بهتر است که شیوه پرداخت یارانه‌ها به همان صورت ادامه پیدا کند، زیرا جدا کردن دهک‌ها کار مشکلی است و چالش برانگیز می‌شود.
قیمت دلار در بازار آزاد اما دیروز با کاهش اندکی همراه بود و در نهایت در همان قیمت 3565 تومان روز قبل از آن، ثابت ماند چراکه افزایش قیمت دلار در روز قبل از آن به دلیل جو روانی ایجاد شده توسط خبرهای سوریه بود. در همین حال معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی، با اعلام تداوم روند نزولی قیمت ارز در بازار برای روزهای پیش رو اعلام کرد: آخرین گزارش شاخص‌های مالی جهان و ایران حاکی از روند رو به کاهش قیمت ارزهای جهانی در برابر ریال طی اسفندماه سال گذشته بوده است.
اما بالاخره مسوولان در مورد تکلیف تک نرخی شدن ارز و همچنین ارز مرجع اظهار نظر کردند. به گفته معاون بودجه معاونت برنامه‌ریزی ریاست جمهوری تک نرخی شدن ارز از زمان ابلاغ قانون بودجه سال 92اتفاق خواهد افتاد و تا آن زمان مطابق با سال 91 به کالاهای اساسی ارز با نرخ مرجع اختصاص داده می‌شود و پس از آن و به میزان ما‌به‌التفاوت آن با ارز 2450 تومان یارانه داده می‌شود. ممبینی همچنین به «ایسنا» گفت: در محاسبات بودجه‌ای، برای ارز یک نرخ داریم که همان 2450 تومان است. از سوی دیگر خبرهایی از افزایش نظارت و کنترل صرافی‌ها توسط بانک مرکزی نیز روز گذشته به گوش رسید. بر اساس اعلام این بانک شرکت‌های صرافی که بدون اخذ مجوز از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اقدام به افتتاح شعبه کنند، مشمول قانون نحوه اعمال تعزیرات حکومتی راجع به قاچاق کالا و ارز شده و تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت.
روز دوشنبه بازار قراردادهای آتی سکه بورس کالا نیز بالاخره با روند منفی مواجه شد. کسانی که روز یکشنبه به امید ادامه همان جو روانی در خصوص اخبار سوریه، در بازار سکه آتی، دلار و سکه نقدی اقدام به خرید کرده بودند تا دیروز فروشنده شوند، صبح دیروز با افت قیمت در تمام این بازارها مواجه شدند.
این روزها حجم معاملات در بازار قراردادهای آتی سکه نیز به طرز چشمگیری کاهش یافته است. به گفته سلیمانی از کارگزاران این بازار، دلیل این امر خروج سرمایه‌ها - بعد از ریزش شدید اونس طلا - از این بازار و همین طور بازارهای ارز و طلا و ورود آن به بازارهای بورسی سهام بوده است؛ چراکه سرمایه‌گذاری در این بازارها (با توجه به رونق آن) در حال حاضر جوابگوی سرمایه‌گذاران است. به گفته سلیمانی با توجه به شرایط فعلی، بازار قراردادهای آتی سکه، به چند دلیل تحلیل پذیر نیست، اول اینکه به نظر نمی‌آید بهای دلار بیش از این کاهش را تجربه کند، از سوی دیگر احتمال ریزش اونس طلا بیش از افزایش آن به نظر می‌آید و از دیگر سو اختلاف سررسیدهای سکه آتی کم بوده و سکه نقدی نیز دارای حباب است. به هر حال بازار معاملات آتی سکه روز گذشته در تمام سررسیدها منفی بود. سکه سررسید اردیبهشت با کاهش 12/1 درصد، سررسید خرداد با کاهش 78/0 درصد و سررسید تیر ماه با افت 9/0 درصدی به ترتیب در محدوده قیمت (پایین ترین و بالاترین قیمت) یک میلیون و353 هزار تا یک میلیون و 361 هزار تومان، سررسید خرداد در محدوده یک میلیون و 386 هزار تا یک میلیون و 396 هزار تومان و سکه سررسید تیرماه در محدوده یک میلیون و 420 هزار تا یک میلیون و 432 هزار تومان معامله شد. دلیل اینکه ریزش قیمت سررسید تیر، کمتر از باقی سررسیدها به نظر می‌آید این است که قیمت تسویه سکه تیر (در روز قبل از آن) در ساعت پایانی معاملات به دست آمده است که در آن زمان قیمت‌ها با افزایش رو به رو بوده‌اند؛ اما در واقع ریزش این سررسید طبق روال عادی، بیش از سایر سررسیدها بوده است.