كاهش حباب در بازار سكه
تداوم کاهش قیمتها در بازار سکه طي روزهای اخیر قیمت آن را روز گذشته از مرز يك میلیون و 330 هزار تومان نیز پایینتر آورده و حداقل 5 هزار تومان دیگر از قیمت آن را کاهش داد.
تاریخ: ۱۹/ارديبهشت/۹۲ ساعت ۰۹:۲۶ | اخبار صنفی شناسه خبر: ۱۱۳۶۷
تشدید افت قیمتها در روز گذشته را برخی به شایعات انتخاباتی مربوط میدانند، اما فارغ از آن، چسبندگی قیمتهای داخلی، مانع از تعدیل قیمت انواع سکه و طلا پس از افت ماه گذشته بهای جهانی طلا بوده است. ادامه روند کاهشی قیمتها میتواند بخشی از حباب قیمتی چند ده هزار تومانی آن را کاهش دهد.
بانک مرکزی در واکنش به انتشار برخی اخبار از جلسه مقامات اقتصادی دولت در مجلس در خصوص تخصیص ارز مرجع به واردات کالاهای اساسی و دارو اعلام کرده است که مشکلی برای تامین آن وجود ندارد.
این در حالی است که روز سه شنبه خبرگزاری مهر به نقل از یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خبر داد که رییس کل بانک مرکزی در جواب انتقاد نمایندگان برای تخصیص نیافتن ارز مرجع برای واردات دارو عبارت: «لایکلف الله نفسا الا وسعها» را به کار برده است. خبرگزاری مهر نوشته بود که این نماینده که نخواسته نامش فاش شود، گفت: در این جلسه رییس کل بانک مرکزی از عدم اختصاص ارز مرجع برای واردات دارو خبر داده است.
در عین حال خبری به نقل از خبرگزاری خانه ملت در خصوص سخنان بهمنی در مجلس نقل شده بود که حاکی از تاکید بهمنی بر تخصیص کافی ارز مرجع برای واردات دارو حکایت داشت.
این خبرهای ضد و نقیض در حالی مطرح می شود که روز گذشته بانک مرکزی در واکنش به این موارد اعلام کرد برای تامین ارز مرجع واردات دارو مشکلی وجود ندارد.
تخصیص 157 میلیون دلار برای واردات دارو از آغاز سال
روابط عمومی بانک مرکزی با اشاره به مطالب منتشره در برخی رسانههای مورخ 17/02/1392 مبنی بر اینکه: «رییسکل بانک مرکزی: ارز مرجعی برای واردات دارو اختصاص داده نشده است» اعلام کرد:
دکتر بهمنی رییس کل بانک مرکزی در جلسه روز جاری مجلس شورای اسلامی تاکید کردند: «تعیین ارز به نرخ مرجع یا مبادلهای بر عهده دستگاهها و وزارتخانههای ذیربط است و بانک مرکزی به عنوان سیاستگذار پولی و ارزی در امور سایر سازمانها و وزارتخانهها دخالت نمیکند».
بنا بر این گزارش، بانک مرکزی از آغاز سال جاری تا تاریخ 16/2/92 مبلغ یک میلیارد و ششصد میلیون دلار برای کالاهای اساسی و بالغ بر 157میلیون دلار برای دارو، مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشکی اختصاص داده است. ضمن اینکه هیچ مشکلی جهت تخصیص ارز برای کالاهای اساسی و مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشکی وجود ندارد.
بازار داخلی
دیروز بازار داخلی همچون روزهای اخیر آرامش خود را حفظ کرد و کمترین نوسانها را متوجه بازار ارز کرد.دلار آمریکا همچنان در سطح3555 تومان و 5 تومان نوسان در طول روز تا ساعت 16 معامله شد. یورو نیز در این روز با 5 تومان کاهش تا 4675 تومان افت داشت.
در بازار سکه و طلا، اما کاهش قیمتها قابلملاحظهتر بود. قیمت هر سکه طرح جدید به یک میلیون و 330 هزار تومان رسید و 5 هزار تومان افت کرد تا روند کاهشی قیمت سکه، تعادل واقعی را برای قیمت آن پدید آورد. برخی از افت بیشتر نرخ آن نیز خبر دادند. در این فصل که تقاضا برای سکه تا اواخر تابستان به حداقل می رسد زمان برای واقعیتر شدن قیمت سکه مناسبتر به نظر می رسد. با احتساب دلار 3555 تومانی و بهای جهانی طلا 1454 دلاری دیروز، ارزش واقعی طلای موجود در سکه یک میلیون و 216 هزار تومان بود.
این رقم با قیمت دیروز بازار 114 هزار تومان فاصله دارد. نیم سکه دیروز تا 703 هزار تومان با قیمت فروش بر تابلوها نقش بست که نسبت به روز سه شنبه 5 هزار تومان افت داشته است. قیمت خرید آن بر تابلوها البته 680 هزار تومان اعلام شد. با احتساب قیمت دلار فعلی و نرخ این روزهای طلا در بازارهای جهانی، از قیمت نیم سکه باید 57 هزار تومان دیگر کاسته شود. ربع سکه دیروز 428 هزار تومان فروخته شد. در کف بازار، اما قیمت زیر 420 هزار تومان نیز برای آن اعلام شد. ربع سکه هنوز 28 هزار تومان حباب قیمت دارد.
قیمت هر گرم طلای 18 عیار دیروز تا 126 هزار و 400 تومان کاهش یافت. بهای هر گرم طلای 24 عیار در بازار داخلی دیروز 168 هزار و 500 تومان شد. این قیمت در بازارهای منطقه 166 هزار و 200 تومان بود. فاصله قیمت طلای داخل و خارج دیروز تا 2300 تومان افت کرد.
افت قیمتها در بازار داخلی و کاهش قیمت دلار نیز در همین راستا تفسیر می شود. واردات طلا به داخل دیگر چندان مقرون به صرفه نیست و ارزبری یک ماه گذشته را نیز ندارد. از این رو باید منتظر افت قیمتهای بیشتری در بازار داخلی باشیم همان چیزی که رییس کل بانک مرکزی نیز مهلتی دو هفته ای را برای آن وعده داده بود.
همچنین طی روزهای کاری اوایل سال تا کنون بورس سهام بازدهی 18 درصدی داشته است.
در این روزها هجوم سرمایهها به این بازار همزمان با عرضه برخی سهام جنجالی مانند هلدینگ خلیج فارس و برخی پتروشیمیها و بالارفتن ارزش ریالی بازار بورس، موجب انحراف نقدینگی از بازار ارز و سکه شده است. حباب قیمت سکه نیز خود عاملی برای دلزدگی فعالان این بازار فراهم آورده است.
خبرهای تکراری عرضه نقدی سکه در بورس
دیروز همچنین به نقل از مدیرعامل بورس کالا خبری مبنیبر تقاضا برای عرضه نقدی سکه در این بازار منتشر شده است. در متن خبر رضایت و موافقت بانک مرکزی شرط اصلی عرضه نقدی سکه اعلام شده است.
این گونه خبرها که به کرات از سوی مقامات این بازار مطرح می شود در حالی باردیگر بر خروجی خبرگزاریها قرارداده شده که مسوولان بانک مرکزی و در راس آن محمود بهمنی بارها به صورت علنی با آن به مخالفت برخاسته اند.
درحالی که بانک کارگشایی در این روزها تعطیل شده و فروش نقدی سکه به دلیل ملاحظات ذخایر طلایی بانک مرکزی متوقف شده است، تقاضا برای عرضه نقدی سکه در بورس کالا و آن هم در شرایطی که قیمتها در حال ریزش و تعادل است قدری جای تامل دارد.
بهای طلا در بازارهای جهانی
دیروز قیمت هر اونس طلا برای تحویل فوری در بازارهای جهانی در ساعت 16 تا 1454 دلار تعدیل شد. قیمت طلا در حالی تا 1440 دلار در روزهای قبل نیز افت کرده بود که دیروز انتشار برخی دادههای اقتصادی در آلمان افت ارزش دلار آمریکا و تقویت طلا را در پی داشت. همچنین در اروپا بازارهای بورس در پی بروز نشانههایی از چشمانداز بهتر برای اقتصاد چین افزایش ثبت کردند. بورسهای آمریکا و آلمان نیز افزایش داشته و تضعیف دلار و افزایش دوباره طلا را موجب شده است.