شوک روز پدر به بازار موبایل
قیمت گوشی موبایل در طول یک هفته اخیر افزایش یافته است. مسئولان صنفی میگویند عبور دوباره نرخ دلار از مرز ۲۷ هزار تومان و شوک تقاضای ناشی از برخی مناسبتهای داخلی و خارجی مانند روز پدر، موجب افزایش قیمت گوشی موبایل شده است.
به گزارش سایت طلا، قیمت گوشی موبایل در طول یک هفته اخیر افزایش یافته است. مسئولان صنفی میگویند عبور دوباره نرخ دلار از مرز ۲۷ هزار تومان و شوک تقاضای ناشی از برخی مناسبتهای داخلی و خارجی مانند روز پدر، موجب افزایش قیمت گوشی موبایل شده است.
مشاهدات میدانی خبرنگاران روزنامه همشهری از رشد ۲۰ تا ۳۰ درصدی تقاضا برای گوشیهای میانرده موبایل از ابتدای هفته جاری حکایت دارد. این افزایش تقاضا به رشد قیمت گوشی منجر شده؛ به نحوی که قیمت گوشیهای محدوده ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومانی سامسونگ و اپل از یک تا سه میلیون تومان گران شد. ظرف روزهای اخیر قیمت گوشیهای آیفون۸پلاس و آیفون ایکس با رشد یک تا دو میلیون تومانی به ۱۱ و ۱۳ میلیون تومان رسید و قیمت برخی گوشیهای سامسونگ مانند مدل گلکسی S20 و گلکسی S21FE سامسونگ به ترتیب به ۱۲ میلیون و ۹۰۰ و ۱۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسید. اما این افزایش قیمت در گوشیهایی که با تقاضای بیشتری برای خرید مواجه شده است، بیش از سایر گوشیهای گران رده قیمتی بالا و پایین بوده است. با وجود این شوک قیمتی اخیر زمینه افزایش نسبی قیمت سایر گوشیهای لوکس و گرانقیمت بازار را نیز فراهم کرد. علاوه بر آن قیمت انواع لپتاپ و لوازم جانبی موبایل و کالاهای الکترونیک نیز سیر صعودی به خود گرفت.
سیگنال رشد تقاضا بر قیمت موبایل
نایبرئیس انجمن واردکنندگان موبایل و تبلت با بیان این که از ابتدای هفته جاری به دلیل برخی مناسبتها مانند روز پدر تقاضا برای خرید برخی انواع گوشیهای آیفون و سامسونگ با رنج قیمتی هفت تا ۱۰ میلیون تومان افزایش یافته است، گفت: خرید موبایل نهتنها در تهران بلکه در کل کشور بین ۲۰ تا ۳۰ درصد رشد داشت. اگر چه احتمال وجود دارد که با رشد تقاضا، قیمت موبایل اندکی افزایش یابد اما این اتفاق در شرایطی رخ میدهد که بازار با کمبود کالا روبهرو نیست.
رضا دیهیمی افزود: بازار با کمبود کالا مواجه نیست و گوشی موبایل به اندازه نیاز در بازار و گمرک وجود دارد و شرکتها هم به دلیل افزایش واردات موبایل به شکل رقابتی فعالیت و سعی میکنند کالاها را با سود کمتری به واحدهای صنفی بفروشند.
معمای کاهش هزینه واردات و گرانی گوشی موبایل
سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل در گفتوگو با همشهری با بیان این که شرکتهای واردکننده و بخش عمدهفروشی گوشی موبایل اخیرا هیچ افزایش قیمتی نداشتهاند، گفت: چند هفته پیش به دلیل ریزشیشدن قیمت دلار، قیمت شرکتهای واردکننده موبایل کاهش یافت اما در روزهای اخیر در سطح بازار قیمت گوشی بار دیگر افزایش یافته است.
محمدرضا عالیان توضیح داد: نوسان نرخ ارز نباید بر قیمت گوشی موبایل تأثیر آنی بگذارد زیرا روند ثبت سفارش، تخصیص و تامین ارز برای واردات گوشی موبایل یک ماه تا ۴۵ روز زمان میبرد و نمیتوان انتظار تأثیر آنی افزایش یا کاهش نرخ ارز بر قیمت گوشی موبایل را داشت.
او افزود: مبنای قیمتگذاری گوشی موبایل در شرکتهای واردکننده، نرخ روز ارز نیمایی در زمان تخصیص و تامین ارز است و اگر مثلا امروز نرخ ارز نیمایی تخصیصیافته برای واردات گوشی موبایل ۲۴ هزار تومان باشد، قیمت تمامشده واردات آن بر مبنای این نرخ ارز محاسبه میشود.
عالیان تأکید کرد: از سال ۹۶ با اجرای طرح رجیستری، گوشی موبایل یکی از شفافترین کالاهایی است که وارد و عرضه میشود.
او افزود: امسال به دلیل انباشت کالا شاهد فضای رقابتی در واردات گوشی موبایل هستیم. بسیاری از شرکتها از عرضه گوشی به قیمت پایین گلایه دارند. در برخی موارد قیمت خردهفروشی موبایل ۳۰۰ دلاری با وجود پرداخت حقوق گمرکی و هزینه گارانتی، در تهران از دوبی پایینتر است.
افزایش تقاضای سال آینده تا ۲۶ میلیون دستگاه
سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل با بیان این که سال گذشته تقاضا برای انواع گوشی موبایل به ۱۵ میلیون دستگاه رسید اما امسال میزان تقاضا به ۱۸ میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه میرسد، گفت: پارسال ۱۵ میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه گوشی وارد و ۱۵ میلیون دستگاه عرضه شد اما در سال آینده پیشبینی میشود با عرضه عمومی و اقتصادی تکنولوژی گوشی موبایل از 3G و 4G به 5G تقاضای گوشی موبایل افزایش چشمگیری داشته باشد. همان طور که در سال۹۵ با همگانیشدن فناوری 4G تقاضای گوشی موبایل در بازار به ۲۶ میلیون دستگاه رسید، به نظر میرسد سال آینده نیز با توسعه تکنولوژی 5G تقاضای بازار به ۲۵ تا ۲۶ میلیون دستگاه افزایش یابد.
عالیان از تأثیر ممنوعیت واردات گوشیهای شیائومی بر گرانی موبایل، به دلیل سهم بازار ۴۱درصدی این گوشیها در شش ماهه گذشته خبر داد و افزود: در دو سال اخیر اقبال مصرفکنندگان به گوشیهای شیائومی به دلیل فناوری خوب و قیمت مناسب، بالا بود. چالش اصلی ناشی از این ممنوعیت تغییر الگوی مصرف است. خریداران مجبور شدند برای خرید همین مدل گوشیها، از سایر برندها، قیمت بالاتری را متحمل شوند.»