رئيس اتحاديه كشوري صنف طلا و جواهر: بحران جهاني، قيمت طلا را بالا مي‌برد

اشاره: ايران يكي از 5 كشور بزرگ مصرف‌كننده مصنوعات طلا در جهان است، اما با وجود نيروي انساني ماهر و متخصص در صنعت طلا و جواهر نتوانسته سهم قابل توجهي در صادرات داشته باشد، زيرا 90درصد توليدات به صورت سنتي و نيمه‌سنتي انجام گرفته و عدم توجه به نوآوري در اين صنعت باعث شده كه حتي بسياري از مردم كشورمان نيز به سمت استفاده از مصنوعات ساخته شده خارجي روي بياورند. در اين باره و همچنين وضعيت جهاني قيمت طلا با محمد كشتي‌آراي، رئيس اتحاديه كشوري صنف طلا و جواهر گفتگو كرده‌ايم.

خبر را برای من بخوان



*در حال حاضر شاهد روند افزايش قيمت طلا در بازارهاي جهاني هستيم. اين روند از چه زماني آغاز شد و دلايلش چه بود؟

روند صعودي قيمت طلا در بازارهاي جهان از حدود 3 سال پيش با آغاز بحران‌هاي مالي و اقتصادي آمريكا آغاز و با تسري آن بحران به بسياري از كشورهايي كه اقتصادشان وابسته به اقتصاد آمريكا بود ادامه يافت و با بحران اقتصادي يونان موج دومي از بحران در اروپا سايه افكنده است كه همه اين بحران‌ها باعث شد تا بسياري از سرمايه‌گذاران به سمت خريد طلا و سرمايه‌گذاري بر قيمت طلا روي ‌آورند. در نتيجه با افزايش تقاضا قيمت طلا از 750 دلار در 3 سال گذشته به هزار و 250 دلار در هر اونس افزايش يافت و با توجه به چنين وضعيتي قيمت طلا از اوايل سال ميلادي 2010 حدود 5‌/‌12 درصد رشد داشته كه اين رشد در طول تاريخ طلا بي‌سابقه است.

*پيش‌بيني مي‌كنيد روند صعودي قيمت طلا تا چه زماني ادامه يابد؟

به طور دقيق نمي‌توان پيش‌بيني كرد، زيرا به مسائل اقتصادي كه در آينده پيش مي‌آيد بستگي دارد، اما اكثر تحليلگران پيش‌بيني مي‌كنند با توجه به ادامه ركود اقتصادي كه در دنيا حاكم است روند قيمت‌ها همچنان صعودي باشد.

*بازار داخلي تا چه اندازه از قيمت‌هاي جهاني تبعيت داشته ؟

بازار داخلي كاملا با قيمت‌هاي جهاني پيش مي‌رود و همزمان با افزايش يا كاهش قيمت‌هاي طلا در بازارهاي جهاني در داخل كشور نيز با توجه به نرخ ارز، قيمت‌ها در حال نوسان است.

*گاهي مشاهده مي‌كنيم كه قيمت سكه در بازار داخل با توجه به طلاي به كار رفته در آن كاملا مطابق با قيمت‌‌هاي بازار جهاني نيست؟

ميزان طلاي موجود در سكه از قيمت‌هاي جهاني تبعيت مي‌كند، اما گاهي اوقات مناسبت‌هايي كه در كشور داريم باعث مي‌شود قيمت سكه سير جدايي از قيمت جهاني طلا را داشته باشد كه البته اين مواقع خيلي استثنايي است و در اين ايام نيز بانك مركزي با تزريق بموقع سكه به بازار مانع از ايجاد بازار سياه و شكل‌گيري قيمت كاذب در بازار داخل شده است.

*عرضه سكه از سوي بانك مركزي معمولا به چه تعداد صورت مي‌گيرد؟

بستگي به ميزان تقاضا در بازار دارد و تعداد آن در روزهاي مختلف متفاوت است.

*آيا اين عرضه‌ها توانسته تعادل را در بازار ايجاد كند؟

بله. اگر نتوانسته بود در اين روزها ممكن بود قيمت‌ها خيلي بيشتر از اين رشد كند.

*رابطه قيمت طلا و دلار و تاثير اين دو بر هم چگونه است؟

قيمت طلا تابعي از قيمت جهاني و قيمت ارز در بازار آزاد است. درواقع وقتي گفته مي‌شود كه قيمت هر اونس طلا به فرض هزار و 200 دلار است اين نرخ ضربدر قيمت ارز آزاد در بازار مي‌شود كه با نرخ ارز بانك مركزي متفاوت است.

*در حال حاضر ميزان توليد طلا و صادرات آن در كشور چقدر است؟

چون آماري نداريم نمي‌توانيم اعلام كنيم.

*برآوردي هم نداريد؟

به طور مشخص نه، اما مي‌‌توان گفت مصرف سالانه طلا در كشور حدود 300 تن است كه اين ميزان شامل ترنول مصرف، توليد، خريد و فروش مي‌شود.

*واردات شمش طلا سال گذشته چه ميزان بود؟

متاسفانه آمار واردات شمش را نداريم و اين آمار در اختيار گمرك است كه آن را در اختيار ما قرار نداده است.

*آيا مشكلات واردات شمش به كشور رفع شده است؟

مي‌توان گفت تسهيل شده است و روند اداري آن با سرعت و مكانيزم خوبي در حال انجام است.

*آيا آماري از واردات موقت شمش طلا جهت ساخت و صادرات داريد؟

اين آمار نيز در اختيار گمرگ است و آن را منتشر نمي‌كند، به هر حال ميزان صادرات بسيار كم است و چون واحدهاي سازنده طلا اين آمار را به ما اعلام نمي‌كنند از ميزان دقيق آن اطلاعي نداريم، اما گمرك از ميزان صادرات اطلاع دارد.

*ارزش افزوده‌اي كه طلاي ساخته شده ايجاد مي‌كند چقدر است؟

توليد طلا حدود 25 درصد ارزش افزوده ايجاد مي‌كند.

*يكي از انتقادات مطروحه عدم رعايت استانداردها و ساخت طلا با عيار پايين است. اتحاديه در برخورد با تخلفات و جلوگيري از آن چه اقداماتي را انجام داده است؟

موسسه استاندارد و اتحاديه مكانيزه‌هايي را تعريف كرده‌اند كه براساس آن از توليدات غيراستاندارد جلوگيري مي‌شود، در واقع براساس كد شناسايي كه روي مصنوعات توليدكنندگان حك مي‌شود، امكان رهگيري و رديابي مصنوعات در سطح بازار فراهم مي‌شود و در صورت تخلف با آنها برخورد قانوني صورت مي‌گيرد، همچنين براساس برنامه‌هاي زمان‌بندي شده به صورت دوره‌اي از كارگاه‌هاي توليدي و واحدهاي صنفي بازديد به عمل آمده و با نمونه‌برداري و ارسال آن به آزمايشگاه‌هاي مجهز عيارسنجي صورت مي‌گيرد. علاوه بر اين با هدف استانداردسازي توليدات، تغيير روش‌هاي سنتي به مكانيزه و علمي مدنظر است.

*چند درصد واحدهاي توليدكننده طلا و جواهر به صورت سنتي عمل مي‌كنند؟

حدود 90 درصد از واحدهاي فعال در صنعت طلا و جواهر به صورت سنتي و نيمه‌سنتي فعاليت مي‌كنند و فقط 10 درصد واحدهاي فعال در صنعت طلا و جواهر به صورت كاملا مكانيزه و صنعتي فعاليت مي‌كنند.

*دليل اين كه سازندگان به صورت سنتي عمل مي‌كنند چيست؟

دليل آن نبود امكانات مالي براي خروج از وضعيت سنتي توليد است. در واقع سرمايه‌گذاري در اين بخش نياز به تسهيلات مناسب بانكي دارد، اما از آنجايي كه نگاه بانك‌ها به اين صنعت به عنوان يك صنعت لوكس است، نرخ سود تسهيلات بسيار بالاست به طوري كه تا 26 درصد نيز مي‌رسد و ميزان تسهيلات نيز بستگي به وثيقه‌هايي دارد كه از سوي واحدهاي اين صنف ارائه مي‌شود.در حال حاضر صنعت جهاني طلا در دنيا يكي از پرسودترين صنايع در جهان است كه از مزيت‌هايي چون عدم وجود ضايعات،‌ عدم آلايندگي و ارزش افزوده مناسب برخوردار است و اگر در داخل كشور به اين صنعت توجه شود مي‌توانيم در زمينه صادرات نيز رشد داشته باشيم.

*گاهي در بازار شاهد دريافت سودهاي بالاتري از سوي واحدهاي صنفي از خريداران هستيم. سود مجاز براساس قوانين اتحاديه چند درصد تعيين شده است؟

براساس آنچه اتحاديه تعيين كرده است سود مجاز دريافتي از سوي طلا‌فروش‌ها و جواهرفروش‌ها 7 درصد است و اگر بيش از اين ميزان از مردم سود دريافت شود، غيرقانوني است و مردم مي‌توانند به اتحاديه شكايت كنند.

*قانون ماليات برارزش افزوده براي اين صنف چه زمان به اجرا در خواهد آمد و آيا مخالفتي با اجراي آن وجود ندارد؟

در حال حاضر واحدهاي صنفي كه شامل بند الف و ب هستند در حال ثبت نام جهت اجرا شدن اين قانون هستند كه تا پايان مرداد ماه ادامه خواهد داشت و پيش‌بيني مي‌شود از مهرماه سال‌جاري اين قانون اجرا شود. اجراي اين قانون نتايج مثبتي دارد و تنها كساني با اجراي آن مشكل دارند كه به صورت غيرقانوني فعاليت مي‌كنند.

*در حال حاضر شاهد گرايش مردم به خريد مصنوعات خارجي هستيم. دليل اين امر چيست؟

امروزه به دليل تنوع فكري شاهد سلايق مختلف ميان افراد هستيم كه در بحث توليد بايد به ‌آن توجه شود، هر چند هم‌اكنون در ميان برخي توليدكنندگان نوآوري و خلاقيت ديده مي‌شود، اما اين كار با تاخير صورت مي‌گيرد و بايد به سمتي حركت كنيم كه بتوانيم نظر سلايق مختلف را تامين كنيم.