به گزارش موبوایران، با توجه به مؤثر بودن سواد رسانهای بر افزایش توانایی تشخیص اخبار جعلی، باید آموزش و اقدامات لازم در جهت ارتقاء سواد رسانهای صورت گیرد تا سبب افزایش توانایی تشخیص اخبار جعلی شود.
امروزه استفاده از فضای مجازی در بین کاربران گسترش پیدا کرده است به گونه افراد زیادی از طریق این فضا کسب درآمد میکنند. یکی از مواردی که در این زمینه بسیار حائز اهمیت است بحث انتشار اخبار درست در این بستر است متاسفانه امروزه انتشار خبرهای جعلی و کذب باعث شده که فضای مجازی به یک فضای ناامن مبدل شود.
موضوعی که امروزه به یکی از پربسامدترین واژهها در رسانههای خبری جهان تبدیل شده است. میتوان گفت؛ اخبار جعلی که بر بستر فضای دوم و به یاری ابزاری، چون رسانههای اجتماعی، مجالی مناسبتر برای تولید و انتشار توسط دولت ها، احزاب، سازمان ها، گروههای تروریستی و حتی رباتها یافته؛ به یک معضل بزرگ و نگرانی جدی بدل شده است. با این حال و علی رغم تلاشهای انجام گرفته جهت مواجهه با اخبار جعلی، امکان تشخیص آن از اخبار واقعی بنا به علل گوناگون همچنان دشوار است.
افراد سودجو و مغرض و حتی سازمانهای رقیب، با اطلاع از این ظرفیت، اقدام به تحریف حقایق در فضای مجازی جوامع و کشورهای هدف در مقیاس وسیع کرده و افکار عمومی را در جهت اهداف خویش و عمدتا در تقابل با دولتهایشان بسیج میکنند؛ این فرایند حقیقتزدایی گسترده از فضای اطلاعرسانی جوامع، موجی از آسیبها و نگرانیها را در سراسر جهان ایجاد کرده است. شکلگیری این نگرانیها باعث گشودن مسیر جدیدی از تحقیقها برای مهار به هنگام و کاهش اثرهای مخرب اخبار جعلی بر افکار عمومی شده است.
در همین راستا بسیاری از کارشناسان معتقدند قبل از انتشار چنین اخباری باید نظارتهایی از سوی نهادهای ذیربط در سازمانها صورت گیرد؛ بنابراین با توجه به مؤثر بودن سواد رسانهای بر افزایش توانایی تشخیص اخبار جعلی، باید آموزش و اقدامات لازم در جهت ارتقاء سواد رسانهای صورت گیرد تا سبب افزایش توانایی تشخیص اخبار جعلی شود.
تشخیص اخبار جعلی، به مجموعهای از مهارتها اطلاق میشود که سازمانها به طور فعالانه برای قرار گرفتن در معرض پیامهای جعلی از این شاخصها استفاده کرده تا صحت پیامها را تشخیص کنند.
در کنار این موضوع یکی از مباحثی که از دید کارشناسان بسیار مهم است ارتقای سواد رسانهای و آگاهی عمومی است که هنوز در کشور ما این مهم جدی گرفته نشده است، زیرا کمبود آگاهی در کاربران سیاستگذار و سکوها باعث آسیبپذیری این بخش مهم شده است. متاسفانه گستره اخبار جعلی امروزه به معضل و چالش بزرگی تبدیل شده است که بایستی چهارچوب مفهومی برای دستهبندی اخبار جعلی و اقسام آن تعریف و در عین حال عواقب اخبار جعلی و تاثیر گذار آن ارائه شود.
اخبار جعلی یا فیک نیوز، مسئله جدی دوران ماست. در ادامه راههایی برای تشخیص این نوع خبرها برای شما آماده کردهایم.
۱- منبع مطالب را چک کنید: مطمئن شوید که میدانید خبری که میخوانید از کجا آمده است، ببینید رسانه یا فردی که خبر را گفته قابلاعتماد است؟ اگر منبع خبر یک وبسایت است در مورد آن وبسایت اطلاعات کسب کنید.
۲- خبر را کامل بخوانید: به خواندن تیتر خبر اکتفا نکنید و مطالب خبری را کامل بخوانید. اگر مطالب لینک خارجی دارند به منبع اصلی بروید و ببینید آیا اطلاعات گفتهشده درست است یا غلط.
۳- به دیگر گزارشها هم توجه کنید: اینکه هیچ منبع دیگری آن خبر را گزارش نکرده است میتواند نشانه جعلی بودن خبر باشد.
۴- به تاریخها توجه کنید: در رسانههای اجتماعی برای برخی عادی است که مطالب و اخبار قدیمی را دوباره به اشتراک بگذارند. همچنین گزارشهای خبری جعلی ممکن است زمانبندیهایی داشته باشند که بیمعنا باشد.
۵- به عکسها توجه کنید: گزارشهای خبری جعلی اغلب با عکسها یا ویدئوهای دستکاریشده همراه هستند. گاهی عکس موردنظر معتبر است، اما درجایی غیر از پیشزمینه خودش بهکاررفته است.
۶- از گوگل بپرسید: برای کشف صحت خبر میتوانید از موتورهای جستجو نظیر گوگل بهره ببرید. عکسها را در اینترنت جستوجو کنید تا دریابید از کجا آمده است.
۷- از متخصصان بپرسید: اگر به خبر مشکوکی برخورد کردید از متخصصان کمک بگیرید.