واکنش چین به توافق ایران و آژانس
نماینده دولت چین از توافق ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی به دنبال سفر رافائل گروسی به تهران استقبال کرد.
به گزارش سایت طلا ، «وانگ چانگ» رایزن نمایندگی چین در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکید کرد که چین از «نقشه راه توافق شده بین ایران و آژانس استقبال میکند».
منابع رسانهای در چین از قبیل خبرگزاری «شینهوا» از صحبتهای نماینده این کشور در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با موضوع ایران و سفر اخیر رافائل گروسی مدیرکل آژانس به تهران خبر دادند.
«وانگ چانگ» در این نشست اعلام کرد که چین از «نقشه راه مورد توافق اخیر ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای حل و فصل مسائل پادمانی استقبال و از دو طرف در حل و فصل اختلافات از طریق ادامه گفتوگو حمایت میکند».
این مقام دولت چین در نشست شورای حکام از رویکرد سازنده ایران در تعامل با آژانس بینالمللی انژی اتمی استقبال کرد. به گفته او، چین از این موضوع که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ادامه فعالیتهای راستیآزمایی و نظارتی خود در ایران در راستای اصول عینیت، بیطرفی و با رعایت دقیق دستورات خود حمایت میکند.
اشاره این مقام پکن به دیدار ۱۴ اسفند «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تهران با محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران است. به دنبال این سفر، ایران و آژانس یک بیانیه مشترک صادر کردند. طبق این بیانیه، سازمان انرژی اتمی ایران و آژانس درخصوص موارد زیر توافق کردند:
۱- سازمان حداکثر تا ۲۹ اسفند ۱۴۰۰( ۲۰مارس ۲۰۲۲ )توضیحات کتبی مرتبط با آن دسته از سوالات مطرح شده توسط آژانس در خصوص موضوعات مربوط به سه مکان که ایران به آنها نپرداخته است را به همراه اسناد پشتیبان مربوطه به آژانس ارائه خواهد کرد.
۲- ظرف دو هفته پس از دریافت توضیحات کتبی سازمان و اسناد پشتیبان مرتبط با آن، آژانس این اطلاعات را مرور کرده و هر سؤالی در مورد این اطلاعات دریافت شده را به سازمان ارائه میکند.
۳- ظرف یک هفته پس از ارائه اطلاعات به سازمان توسط آژانس در خصوص هر سؤال دیگر در مورد این اطلاعات، آژانس و سازمان برای بررسی سؤالات در تهران تشکیل جلسه خواهند داد. برای هر مکان جلسات جداگانهای برگزار خواهد شد.
۴- مدیرکل در نظر دارد با انجام فعالیتهای مندرج در بندهای ۱ تا ۳ بالا و به دنبال ارزیابی مربوطه توسط آژانس، نتیجهگیری خود را پیش از برگزاری شورای حکام در خرداد ۱۴۰۱( ژوئن ۲۰۲۲ ) گزارش کند».
نماینده چین در نشست شورای حکام درباره مذاکرات وین هم صحبت کرد. وی از همه طرفهای مذاکرات وین خواست که تلاشهای دیپلماتیک خودشان را در مرحله نهایی این مذاکرات شدت بدهند و هر چه زودتر برای حل مسائل باقی مانده تصمیمات سیاسی لازم را بگیرند.
وانگ چانگ گفت: «این خروج ایالات متحده از برجام بود که باعث بحران هستهای کنونی ایران شد و ایالات متحده باید به منظور حصول به توافق در اسرع وقت، سیاست نادرست خود را عوض کند، گامهای عملی بیشتری بردارد و به نگرانیهای مشروع ایران پاسخ دهد».
نماینده چین مخالفت پکن را با سیاسی کاری درباره موضوعات پادمانی آژانس بینالملی انرژی اتمی اعلام کرد و به شورای حکام تصویب بیانیه سال ۲۰۱۵ با موضوع بستن موضوع موسوم به «ابعاد احتمالی نظامی» (PMD) را یادآوری کرد. دیپلمات ارشد پکن تصریح کرد: «چین مخالف هر کشوری است که از مسائل پادمانی برای طرح مسائل تاریخی برنامه هستهای ایران یا برای مداخله یا تضعیف اجرای برجام استفاده کند».
به گفته او، چین همواره از اقتدار و اثربخشی برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل حمایت کرده است، در مذاکرات مشارکت سازنده داشته و با هدف بازگرداندن برجام به مسیر درست در اسرع وقت، مذاکرات وین را پیش برده است. وانگ چانگ افزود: «چین به تلاشهای بیوقفه برای حل و فصل سیاسی و دیپلماتیک موضوع هستهای ایران و در عین حال حفظ حقوق مشروع خودمان ادامه خواهد داد».