بازار سکه آتی، از کجا جهت می‌گیرد؟!

بهای جهانی طلا که در دو هفته اخیر نوسانات فراوان اما در دامنه محدود را به خود دیده است، روز گذشته در پی تقاضای زیاد خريد از سوی چين، با افزایش رو به رو شد

خبر را برای من بخوان
اخیرا افزایش شاخص‌های سهام، سرمایه‌گذاران را به بازار سهام سوق داده و از جذابیت طلا برای این افراد به عنوان یک جایگاه امن به منظور سرمایه‌گذاری کاسته است. از سوی دیگر صندوق بین‌المللی پول در تازه ترین گزارش خود از ادامه خرید طلا توسط بانک‌های مرکزی جهان در ماه آوریل خبر داده است.
ترکیه، یونان، قزاقستان، روسیه و آذربایجان کشورهایی هستند که میزان ذخایر طلای خود را در ماه آوریل افزایش داده‌اند، اما به اعتقاد برخی سرمایه‌گذاران طلا در بازارهای جهانی، تجزیه و تحلیل‌های تکنیکال نشان می‌دهد که افت شدید قیمت طلا در کوتاه مدت مقدمه‌ای برای افزایش چشمگیر آن در بلند‌مدت خواهد بود چراکه به اعتقاد تحلیلگران، از نظر تکنیکی تغییرات قیمت کوتاه مدت و شاخص قدرت نسبی در چارت‌های روزانه طلا و نقره در سیر نزولی باقی مانده‌اند که به محدود کردن صعود این فلزات ارزشمند در روزهای آتی کمک خواهد کرد. به هر روی به باور کارشناسان، چشم‌انداز بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا هر چقدر پر رنگ تر شود، علاقه‌مندی سرمایه‌گذاران به بازار طلا کمتر می‌شود. این کارشناسان در خصوص افرایش قیمت دیروز طلا معتقدند که اگر تقاضای بانک‌های مرکزی جهان نبود، قیمت طلا روز گذشته به کمتر از 1200 دلار در هر اونس رسیده بود. اما در دیگر سو، روز چهارشنبه باز هم بازار تهران در جهت مقابل اونس طلا حرکت کرد و از قیمت سکه‌های بازار تا حدی کاسته شد. بهای دلار در بازار آزاد اما در پی افزایش تقاضا برای ارز، در این روز نسبت به روز قبل از آن افزایش داشت و به 3650 تومان رسید. در مورد دلار این روزها شایعاتی هم مبنی بر کمبود آن در بازار شنیده می‌شود.
این شایعات از آنجا ناشی می‌شود که احتمال می‌رود عدم تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی به دارو و مواد غذایی به دلیل کمبود ارز باشد. از سوی دیگر تقاضای اخیر وزیر صنعت، معدن و تجارت، از رییس کل بانک مرکزی در خصوص تخصیص هرچه زودتر ارز مورد نیاز این وزارت خانه، در صورت مرتفع شدن، می‌تواند به ریزش قیمت دلار در بازار کمک کند. سکه‌های بازار معاملات آتی بورس کالا، اما بر خلاف روز سه شنبه که از افزایش قیمت دلار پیروی کردند، دیروز دنباله روی سکه نقدی شدند. این روزها روندی که بازار قراردادهای آتی سکه پیش گرفته است، چندان منطقی به نظر نمی رسد؛ چراکه نوسانات این بازار و تاثیرپذیری آن از پارامترهای مختلف، در طول یک هفته بسیار متفاوت و متنوع است به گونه‌ای که نمی‌توان مسیر واحدی را برای این بازار در نظر گرفت. همچنین تحلیل‌های فاندامنتال به سختی می‌تواند پیش‌بینی درستی از مسیر این بازار ارائه کند. سکه آتی یک روز دنباله رو ارز است و و روز دیگر از سکه نقدی جهت می‌گیرد و روزی دیگر، از بهای جهانی طلا. به هر حال روز گذشته در ادامه روندی که بازار معاملات آتی سکه در طول هفته پیش گرفته بود، نوسانات قیمت در این بازار به سختی به محدوده بالای یک درصد می‌رسید. نوسانات یک هفته اخیر این بازار در محدوده یک درصد دارای تغییرات فراوانی بود.
در مورد بازار ارز، که این روزها برخلاف بازارهای دیگر داخلی، روند با ثباتی را پیش گرفته است، به اعتقاد تحلیلگران تنها پس از انتخابات ریاست‌جمهوری، احتمال نوسانات نسبتا زیاد وجود خواهد داشت؛ البته این بر خلاف نظر رییس اتحادیه طلا و جواهر کشور است که می‌گوید این بازارها به هیچ وجه تحت تاثیر اخبار سیاسی روز نیستند و قیمت طلا و سکه، تابعی از بهای طلا در بازارهای بین‌المللی است، از سوی دیگر برخی کارشناسان بازارهای آتی و سهام بر این باورند که دو عرضه بزرگ بورس و اوراق بهادار در هفته آینده، می‌تواند منجر به کاهش بهای دلار در بازار آزاد شود. به اعتقاد این تحلیلگران، از آنجا که عرضه هلدینگ خلیج فارس نیاز به 5 هزار و 200 میلیارد تومان نقدینگی دارد، احتمال خروج ارز از بازارهای دیگر و ورود آن به بازار سهام وجود دارد و ممکن است سرمایه‌ها از بازارهای سکه، طلا و ارز به سمت این بازار سرازیر شود که این موضوع منجر به کاهش قیمت دلار در بازار خواهد شد. از دیگر سو، روز سه شنبه پرونده بودجه در مجلس بسته شد و به شورای نگهبان رفت. یکی از مهم‌ترین بندهای بودجه که هر سال بسیاری چشم انتظار تعیین آن هستند، نرخ دلار در بودجه است. با تصمیماتی که مجلس شورای اسلامی در خصوص این نرخ گرفته است، شورای پول و اعتبار به عنوان مسوول تعیین نرخ ارز تعیین شده و وزیر اقتصاد که تا پیش از این درباره نوسانات ارزی به مجلس پاسخگو نبود، موظف به ارائه گزارش ماهانه به کمیسیون‌های برنامه و بودجه و اقتصادی مجلس شده است.
به این ترتیب در صورتی که نظارت‌های مجلس بر بازار دلار افزایش یابد، امید به ثبات بیشتر برای نرخ ارز در بازار وجود دارد؛ اما همه اینها در حالی است که رییس کل بانک مرکزی می‌گوید با این مصوبه چندان موافق نیست و دلیلی ندارد که اطلاعات و تصمیماتی از این دست به طور مرتب به مجلس گزارش داده شود. این روزها همچنین اختلاف سررسیدهای سکه در بازار قراردادهای آتی بورس کالا، نشان از این دارد که نظر معامله‌گران نسبت به آینده قیمت‌های سکه نقدی، طلا و سکه آتی چندان خوب نیست.
از طرفی سکه سررسید خردادماه نیز که کمترین حجم معاملات را به خود اختصاص داده است، این روزها زیر قیمت سکه نقدی معامله می‌شود. روز چهارشنبه بهای سکه در بازار قراردادهای آتی، باز هم برای ساعاتی به زحمت بالای یک درصد کاهش قیمت داشت و در ادامه معاملات از روند کاهشی آن تا حدودی کاسته شد. از سوی دیگر حجم معاملات در این بازار، که مدت‌ها است زیر 8 هزار قرارداد، بسته می‌شود، گویا در انتظار پارامتر تاثیرگذار مهمی است تا کمی خود را تکان دهد. در نهایت روز گذشته سکه سررسید خرداد ماه در بازار آتی، با کاهش 81/0 درصد، سررسید تیر با 77/0 درصد کاهش و سکه سررسید مردادماه با افت 84/0 درصدی، به ترتیب در محدوده قیمتی (پایین ترین و بالاترین قیمت) یک میلیون و 319 هزار تا یک میلیون و 325 هزار تومان، سررسید تیر در محدوده یک میلیون و 344 هزار تا یک میلیون و 354 هزار تومان و سکه سررسید مرداد در محدوده یک میلیون و 376 هزار تا یک میلیون و 385 هزار تومان معامله شد.