به گزارش موبوایران، کاربرانی که به استفاده از سیستمعامل ویندوز و macOS علاقه ندارند، معمولا به بهرهگیری از سیستمعامل لینوکس روی میآورند که توزیعهای مختلفی برای آن ارائه شده است. با این حال همانطور که میدانید، دنیای گوشیهای هوشمند تقریبا به طور کامل در دستان گوگل و اپل قرار دارد. اما در این میان آیا گوشیهای مبتنی بر سیستمعامل لینوکس هم ساخته شدهاند؟ در ادامه به این موضوع میپردازیم.
اول از هرچیزی باید بگوییم که کدهای استفاده شده در آیفونها و گوشیهای اندرویدی با لینوکس مرتبط هستند. سیستمعامل اندروید در کل بر مبنای هستهی لینوکس توسعه یافته است. پروژه متن باز اندروید یا AOSP کاملا رایگان است و به همین خاطر همه میتوانند آن را با توجه به نظرات و اولویتهای خود تغییر دهند. با این حال آن نسخهی اندرویدی که در گوشی شما وجود دارد، متنباز نیست. این یعنی تغییرات صورت گرفته بر روی آن از طرف گوگل انجام شده و شرکتها هم در زمینهی اعمال تغییرات با محدودیتهای زیادی روبرو هستند.
از طرف دیگر، iOS و macOS بر مبنای یونیکس توسعه یافتهاند که هستهی لینوکس هم از معماری و ویژگیهای یونیکس بهره میبرد. بنابراین اگرچه اندروید و iOS تا حدی با لینوکس در ارتباط هستند، اما نمیتوانیم آنها را به عنوان گوشیهای لینوکسی در نظر بگیریم.
گوشیهای لینوکسی وجود دارند، اما انگشتشمار هستند
برای افرادی که به دنبال گوشیهای لینوکسی هستند باید بگوییم که در حال حاضر چند شرکت شمار محدودی از گوشیهای لینوکسی را راهی بازار میکنند. این گوشیها معمولا توجه ویژهای به حریم خصوصی کاربران نشان میدهند و حتی برخی از آنها از دکمهی فیزیکی برای غیرفعال کردن میکروفون و دوربین بهره میبرند.
اما همانطور که گفتیم، شمار بسیار محدودی از این گوشیها تولید میشود و به همین خاطر بسیاری از کاربران ساکن کشورهای مختلف به راحتی نمیتوانند آنها را خریداری کنند. از طرف دیگر معمولا از نظر سختافزاری هم نسبت به رقبا حرف چندانی برای گفتن ندارند. این گوشیها عمدتا برای کاربران حرفهای و افرادی که به شدت نگران حریم خصوصی خود هستند، ساخته شدهاند. بنابراین مناسب کاربران معمولی نیستند.
تبدیل گوشی اندرویدی به گوشی لینوکسی
اگر از جمله کاربرانی هستید که دوست دارید تجربهی استفاده از گوشی خود را به طور گستردهای متحول کنید، میتوانید سیستمعامل لینوکس را روی گوشی اندرویدی خود نصب کنید. البته باید خاطرنشان کنیم نصب کاستوم رامها بر روی گوشیها بدون ریسک نیست و به همین خاطر بهتر است چنین کاری را با گوشی اصلی خود انجام ندهید. انجام این کار در کل چندان ساده نیست و باید ابزارهایی مانند ADB استفاده کنید که بسیاری از کاربران با آن آشنایی ندارند.
در این زمینه میتوانیم به سیستمعاملهای Ubuntu Touch، GrapheneOS و postmarketOS اشاره کنیم که همگی برای موبایل بهینهسازی شدهاند ولی در اصل توزیعهای لینوکس محسوب میشوند. هرکدام از این سیستمعامل از شمار مشخصی از گوشیها پشتیبانی میکنند و با مراجعه به سایتهای آنها میتوانید لیست گوشیهای سازگار را پیدا کنید.