فرار سرمایههای صنعت به بازار سکه و ارز
عضو کارگروه حمایت از تولید با اشاره به اینکه کاهش تعداد جوازها و پروانههای بهرهبرداری صادر شده در سال قبل حاکی از کاهش رشد صنعتی کشور است، گفت: هماکنون سرمایهگذاری در حوزههایی مانند سکه، ارز و مسکن جذابتر از فعالیت در بخش تولید است.
آرمان خالقی افزود: هدف گذاری رشد صنعتی کشور در سال قبل حدود 8 درصد بود که با توجه به کاهش تعداد جوازهای تاسیس و پروانههای بهرهبرداری صادر شده توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت این رشد محقق نشده است.
وی با اشاره به اینکه کاهش تعداد جوازهای تاسیس و پروانههای بهرهبرداری صادر شده در سال قبل دلایل متعددی دارد، گفت: بخش تولید و صنعت در دو سال 1390 و 1391 با مشکلات زیادی مواجه شد که این مشکلات از بحث هدفمندی یارانهها و افزایش قیمتها گرفته تا تامین نشدن منابع مالی و افزایش قیمت ارز همه و همه روی فعالیتهای تولیدی اثر منفی گذاشتند.
وی گفت: برای دریافت جواز تاسیس متقاضی باید سرمایه اولیه را تامین کند وقتی این سرمایه تامین نشود جذابیت حضور در بخش تولید از بین میرود. از سوی دیگر برای صدور پروانه بهرهبرداری واحدهای نیمه تمام نیز به تامین منابع مالی نیاز است که تامین نشدن این منابع نیز در کاهش تعداد پروانههای بهرهبرداری صادره در سال قبل موثر بودند.
عضو کارگروه حمایت از تولید گفت: البته طرحهایی هم هستند که آماده بهرهبرداری هستند اما به دلیل اینکه دیگر توجیه اقتصادی ندارند بهرهبردار از دریافت پروانه بهرهبرداری خودداری میکند.
خالقی با بیان اینکه تولید جذابیت خود را از دست داده است، افزود: امنیت در محیط کسب و کار به شدت کاهش یافته و در این فضا سرمایهگذار برای ادامه فعالیت اطمینان خاطر ندارد. در چنین فضایی به طور طبیعی سرمایهها از بخش تولید و صنعت خارج شده و وارد حوزههایی مانند سکه، ارز، مسکن و تجارت شده است.
تازهترین آمار منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان داد که در سال گذشته مجموع جوازهای تاسیس صادر شده برای واحدهای در شرف احداث و یا طرحهای توسعه با کاهش نسبت به سال 1390 روبرو شده است. تعداد پروانهبهرهبرداری نیز در سال قبل با افت شدیدی روبرو شد. سال قبل حدود 15 هزار جواز تاسیس و 4000 پروانه بهرهبرداری صادر شد.