به گزارش سایت طلا، درحالیکه عربستان در فرصت سه ماه مانده تا برگزاری مناسک حج، از برخی کشورهای اسلامی برای مذاکره دعوت کرده است، اما مقامات حج ایران گفتهاند هنوز دعوتنامهای در اینباره از عربستان دریافت نکردهاند. رییس سازمان حج و زیارت نیز از ارسال نامهای به این کشور درباره روشن شدن وضعیت حج آینده خبر داده است.
عربستان یک ماه پیش تمام محدودیتهای کرونا برای عمره را لغو و ورود زائران خارجی به این کشور را بدون مانع اعلام کرد. اینک، پیشبینیها بر این است که پس از دو سال محدودیت، حج واجب با کمترین مانع و محدودیت برگزار شود. عربستان پس از همهگیری کرونا مقررات سختگیرانهای را برای مراسم حج واجب حاکم کرد و به مدت دو سال، از حضور زائرانی که در خارج از این کشور زندگی میکنند، ممانعت کرد.
اگرچه وزارت حج عربستان تا کنون هیچ اطلاعیه رسمی درباره شرایط برگزاری حج ۱۴۴۳ قمری (۲۰۲۲ میلادی/ ۱۴۰۱خورشیدی) منتشر نکرده است، اما برنامهریزی در برخی کشورها از جمله ایران آغاز شده و در برخی دیگر از کشورهای اسلامی، همچون پاکستان و هندوستان مقرراتی برای سفر حج واجب اعلام و درباره احتمال برگزاری حج ۲۰۲۲ به زائران آمادگی داده شده است.
سیدصادق حسینی ـ رییس سازمان حج و زیارت ـ نیز چندی پیش در دیدار نوروزی با مدیران و کارکنان سازمان حج و زیارت، از دعوت عربستان سعودی از برخی کشورهای اسلامی در هفتههای اخیر برای مذاکرات حج تمتع خبر داده و گفته بود: در هفتههای گذشته تعدادی از وزرای حج و زیارت کشورهای اسلامی برای گفتوگو درباره حج تمتع به عربستان دعوت شدند و گفتوگوها درخصوص چگونگی تسهیل حضور زائران بوده است، اما درباره سهمیه حضور زائران صحبتی نشده است، اما در مجموع شواهد و قرائن نشاندهنده برگزاری حج تمتع ۱۴۰۱ است.
او همچنین گفته بود: ظاهراَ عربستان درصدد تخصیص سهمیه کشورها براساس شیوع کرونا در کشورهای اسلامی است، یعنی مبنا میزان مبتلایان براساس آمار اعلامی از سازمان بهداشت جهانی خواهد بود.
اینک در فاصله سه ماه مانده تا حج، ایران هنوز از سوی عربستان برای مذاکره و امضای تفاهمنامه در این زمینه دعوتنامهای نگرفته است. عربستان در سالهای پیش از کرونا نیز متأثر از روابط دیپلماتیک بین دو کشور که از سال ۱۳۹۵ قطع شده است، از ایران در واپسین روزها برای مذاکره حج دعوت کرده بود. از همین رو، رییس سازمان حج و زیارت در شورای هماهنگی بعثه و حج که اوایل این هفته برگزار شد، از ارسال نامهای به کشور میزبان (عربستان) به منظور روشن شدن وضعیت حج آینده خبر داد.
حسینی گفت: سازمان حج و زیارت ضمن برقراری تماس با برخی کشورها، پیگیر حج آینده است و برای برگزاری آن آمادگی دارد.
ایران که همانند دیگر کشورها از سال ۱۳۹۹ با همهگیری کرونا در مناسک حج تمتع حضور نداشته و نسبت به مدیریت بسته عربستان در حج که دو سال گذشته بدون حضور زائران خارجی برگزار شده منتقد بوده است، از اوایل آذرماه ۱۴۰۰ برنامهریزی برای حج آینده را آغاز کرده و حتی از زائرانی که قبلا ثبتنام کرده و در نوبت هستند خواسته واکسنهای مورد تایید عربستان را تزریق کنند.
بنا بر آمار سازمان حج و زیارت، ۷۲هزار نفر در سال ۹۸ ثبتنام خود را برای سفر حج تمتع قطعی کرده و منتظر اعزام هستند.