گزارشی از سویه جدید کرونا در کشور نداریم/عادیانگاری ممنوع
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: اکنون گزارشی حاکی از نگرانی قابل اعتنایی از سویه جدید کرونا در ایران نداریم اما با این وجود مردم نباید نسبت به عادی شدن وضعیت سهلانگاری کنند.
به گزارش سایت طلا ، کرونا از اول اسفند ماه با موجی شدید و با هزاران اما و اگر که از چه طریقی قابل انتقال است وارد کشور ایران شد چون سویه اول آن بسیار ناشناخته بود بسیاری از مردم تا حد توان همه موارد و جوانب پروتکلهای بهداشتی را رعایت کردند و حتی برخی از خانوادهها حاضر به دیگر اعضای خانواده خود نشدند و به نوعی قرنطینه جدی در این زمان شروع شد.
به دلیل اینکه کرونا در مجموع ویروسی ناشناخته بود، نخستین عید نوروز در سال ۹۹ هم بسیاری از مردم بدون حضور در منزل اقوام، بستگان و دوستان با استفاده از شبکههای مجازی آن را سپری کردند اما نمیدانستند که این تنها سویه کووید ۱۹ نیست و تاکنون چهار جهش ژنتیکی خطرناک شامل آلفا، بتا، گاما و دلتا داشته و امیکرون جدیدترین نسخه جهش یافته این ویروس است که خبر از سویههای جدیدی تحت عنوان "XD" (ترکیبی از ویروس دلتا و امیکرون) و "XE"(ترکیبی از زیرسویه BA۱ و BA۲) شناسایی شده است که این سویه ها نگرانی را در میان مردم ایجاد کرده است.
این در حالی است که سازمان جهانی بهداشت درباره شیوع سویه جدیدی به نام «XE» هشدار داد و اعلام کرد: این سویه مسریتر از دیگر سویههای ویروس کرونا است چون ترکیبی جهشیافته از دو زیرسویه BA.۱(سویه اصلی امیکرون) و BA.۲ است که قدرت انتقال آن ۱۰ برابر بیشتر از سویه امیکرون پنهانکار یا BA.۲ است.
سازمان بهداشت جهانی موارد ابتلا به زیرسویههای جدید ویروس کرونا منشا گرفته از امیکرون را در بعضی از کشورهای جهان ثبت کرده است و در حال ردیابی چند ده مورد از دو زیرسویه جدید امیکرون ویروس کرونا است ولی هنوز در عفونی یا خطرناک بودن آنها تردید دارد.
سازمان بهداشت جهانی گفته است زیرسویههای جدید به دلیل جهشپذیری بالا به سختی در دسترس هستند و به همین دلیل مطالعه روی آنها دشوار شده است. زیرسویههای جدید سرعت ابتلای بالاتری دارند ولی هنوز مطالعات میزان کشندگی آنها را تعیین نکرده است. در این راستا بسیاری از کارشناسان و متخصصان امر معتقدند که فعلا برای برداشتن ماسک زود است و مردم باید همچنان به رعایت پروتکلهای بهداشتی اقدام کنند.
با این وجود بسیاری از مردم اگرچه هنوز گزارشی از سویه های جدید در کشور گزارش نشده است اما پروتکل های بهداشتی را به خوبی رعایت نمی کنند و همین امر باعث نگرانی برای کادر درمانی شده که ممکن است استفاده نکردن از ماسک بتواند در انتقال ویروس در دنیا و حتی کشور ایران نقش داشته باشد.
حمیدرضا جماعتی دبیر کمیته علمی کشوری کرونا نیز درباره این سویه جدید میگوید: اخیرا دو سویه جدید "XD"(ترکیبی از ویروس دلتا و اُمیکرون) و "XE"(ترکیبی از زیرسویه BA۱ و BA۲) شناسایی شده است. تا کنون ۱۶ نفر مبتلا به سویه XD در دنیا گزارش شده و مورد رصد سازمان جهانی بهداشت قرار دارد. حدود ۶۰۰ مورد ابتلا به سویه XE در انگلستان گزارش شده است اما فعلا جای نگرانی نیست چراکه گزارش هایی از این سویه های جدید در سایر کشورها هنوز ارائه نشده است.
عباس شیراوژن سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا روز چهارشنبه در این باره در گفت وگو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا اظهار داشت: تاکنون گزارشی که حاکی از نگرانی قابل اعتنایی از سویههای جدید در کشور باشد به دست ما نرسیده است اما با این وجود مردم نباید نسبت به عادی شدن این وضعیت سهلانگاری کنند.
وی تصریح کرد: اگر مردم همچنان رعایت پروتکلهای بهداشتی را جدی بگیرند، فاصله گذاری اجتماعی را در دستور کار خود داشته باشند، نمیتوان به این سویهها فکر کرد چون رعایت نکردن مردم منجر به ایجاد سویههای جدید می شود که امیدواریم این سویه دیگر مانند سویه امیکرون و دلتا مردم را گرفتار ابتلا یا بستری ناشی از کرونا نکند.
وی ادامه داد: اگر همچنان مردم رعایت پروتکلهای بهداشت را دنبال کنند و زمینه برای ابتلا یا بستری ناشی از کرونا را فراهم نکنند و مهمتر از همه واکسیناسیون جدی تر گرفته شود، دیگر نمی توان انتظار داشت که سویه های جدید وارد کشور شود یا اگر هم وارد کشور شد مانند امیکرون مشکلات کمتری را به دنبال خواهد داشت.
شیراوژن تاکید کرد: تزریق واکسن دز دوم و سوم نیز میتواند در جلوگیری از ابتلا یا بستری ناشی از کرونا بسیار تاثیرگذار باشد، همانگونه که در سویه امیکرون نشان داد که تزریق واکسن کرونا برای ابتلا یا بستری در این سویه نقش جدی داشت و خوشبختانه آمارها رو به کاهش رفت که امیدواریم این سویه جدید نیز به کشور وارد نشود.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در عین حال اظهار داشت: مردم در وقت مناسب تزریق واکسن کرونا را جدی بگیرند تا به لطف خداوند، نگرانی ها درباره سویه جدید نیز کاهش یابد، البته هنوز روند کاهشی از سویه امیکرون را در کشور شاهد هستیم که این موضوع جای امیدواری است که مردم با رعایت پروتکل های بهداشتی بتوانند کرونا را شکست دهند.
سویه جدید، واریانت امیکرون است
به نظر نمیآید که این سویه جدید به عنوان تهدیدی جدی برای جامعه باشد و شبیه دلتا جامعه ایران را درگیر کرونا کند
مسعود مردانی عضو ستاد ملی مقابله با کرونا نیز در این باره در گفت و گو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا اظهار داشت: سویه جدید، همان واریانت امیکرون است، درست است تست های مثبت درحد بالا نیست ولی به نظر نمی آید تهدید جهانی برای واریانت های جدید داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: به نظر نمی آید که این سویه جدید به عنوان تهدیدی جدی برای جامعه باشد و شبیه دلتا جامعه ایران را درگیر کرونا کند، چون کرونا آمار بالای ابتلا، بستری و مرگ و میر را داشت اما در سویه امیکرون تا حدودی فروکش شدن آمار را پس از مدت کوتاهی شاهد بودیم که امیدواریم در صورت مشاهده این ویروس، در کمترین زمان این ویروسهم مانند امیکرون فروکش کند.
به گزارش ایرنا، XE ترکیبی جهشیافته از دو زیرسویه BA.۱ و BA.۲ است که قدرت انتقال آن ۱۰ برابر بیشتر از سویه امیکرون پنهانکار یا BA.۲ است. BA.۲ به دلیل قابلیت انتقالپذیری بالایی که دارد، جز انواع نگرانکننده در نظر گرفته شده است. زیرسویه XE برای اولین بار در ۱۹ ژانویه ۲۰۲۲ میلادی در انگلیس شناسایی شد، سپس بیش از ۶۰۰ مورد ابتلاء به این زیرسویه در کشور ذکر شده ثبت شد.
قدرت انتقالپذیری بالای زیرسویه XE به این معنا است که ممکن است به نوع غالب تبدیل شود و باعث بروز موج دیگری از بیماری کووید -۱۹ شود. سازمان جهانی بهداشت (WHO) اعلام کرده است تا زمانی که تفاوتهای قابل توجه زیرسویه XE با امیکرون، از جمله شدت بیماری و میزان انتقال آن مشخص نشود، به عنوان نوعی از امیکرون در نظر گرفته میشود و جز سویههای نگرانکننده دستهبندی میشود.
با وجود اینکه علائم دقیق زیرسویه XE هنوز مشخص نشده است، اما متخصصان معتقدند که علائم آن مشابه امیکرون و زیرسویه امیکرون پنهانکار است. کرونا امیکرون باعث بروز علائم شدید نمیشود، اما با سرعت زیادی از فرد بیمار به دیگران منتقل میشود. خستگی و سرگیجه جز علائم اولیه کرونا امیکرون است که ممکن است با علائم دیگر مانند سردرد، گلودرد، درد عضلانی و تب بروز پیدا کند. از دست دادن حس بویایی و چشایی به ندرت در میان افراد آلوده به سویه امیکرون مشاهده شده است. علاوه بر این، بروز مشکلات گوارشی مانند اسهال، حالت تهوع، استفراغ و معده درد در میان افراد مبتلا به کرونا امیکرون بسیار رایج است.
مطالعات انجام شده نشان میدهد که دو سویه نوترکیب جدید دیگر به نام XD و XF نیز در حال شیوع پیدا کردن هستند. زیرسویه XD اغلب در فرانسه، دانمارک و بلژیک شناسایی شده است، در حالی که زیرسویه XF در بریتانیا شناسایی شده است.