به گزارش موبوایران، مارک زاکربرگ چندین ماه قبل اعلام کرد که این شرکت قصد دارد متاورس را در مرکز توجه خود قرار دهد و به نظر میرسد این هدف روزبهروز برای متا گرانتر تمام میشود. حالا که قیمت سهام این شرکت طی ماههای گذشته با افت قابل توجهی روبرو شده، او هم تصمیم گرفته از بلندپروازی در زمینهی متاورس تا حدی دست بکشد.
مارک زاکربرگ در جریان رونمایی از گزارش مالی مربوط به سهماههی نخست ۲۰۲۲ گفته که به دلیل وضعیت فعلی کسبوکار، این شرکت تا اطلاع ثانوی سرعت توسعهی پروژه متاورس را کاهش میدهد. طی این مدت، متا توانسته ۷.۵ میلیارد دلار سود کسب کند که ۲۱ درصد پایینتر از مدت مشابه سال گذشته است. البته درآمد این شرکت با افزایش ۷ درصدی به ۲۷.۹ میلیارد دلار رسیده که پایینترین نرخ رشد از زمان عرضهی عمومی سهام این شرکت طی یک دهه گذشته است.
با وجود تمام این مشکلات، مارک زاکربرگ همچنان میلیاردها دلار برای توسعهی دستگاهها و نرمافزارهای متاورس هزینه میکند؛ او بر این باور است که متاورس در آیندهی نزدیک به اهمیتی در حد اینترنت دست پیدا میکند. بخش Reality Labs متا که سازندهی هدست Quest VR و دیگر عینکهای واقعیت افزوده است، حدود ۱۷ هزار کارمند در اختیار دارد و فقط طی سهماههی گذشته حدود ۳ میلیارد دلار ضرر کرده است که رقم بسیار بالایی محسوب میشود. مشکل اصلی این است که بسیاری از سرمایهگذاران این شرکت از این هزینههای سنگین برای توسعهی متاورس رضایت چندانی ندارند. زیرا حتی اگر این اقدامات نتیجهبخش باشد، نتیجهی آن شاید سالها بعد دیده شود.
گاهی اوقات قیمت سهام به تنهایی داستان تغییرات شرکت را به خوبی بیان میکند. در مورد متا، از زمانی که این شرکت نام خود را از فیسبوک تغییر داده، قیمت سهام آن حدود ۵۰ درصد کاهش یافته است. در آن زمان زاکربرگ اعلام کرد که برای بخش Reality Labs حدود ۱۰ میلیارد دلار در سال هزینه میکند و در ضمن اعلام کرد که در بهترین حالت در نیمهی دوم دههی جاری تا حدی نتیجهی این سرمایهگذاری دیده خواهد شد.
همانطور که احتمالا میدانید، درآمد اصلی شرکت متا از طریق تبلیغات به دست میآید و اگر درآمد مربوط به این بخش مانند سالهای گذشته با رشد قابل توجهی همراه میشد، احتمالا سرمایهگذاران این شرکت از هزینههای کلان برای متاورس تا این حد انتقاد نمیکردند. اما اوضاع برای فیسبوک اصلا مساعد نیست؛ از یک طرف جوانان و نوجوانان زیادی در حالت ترک فیسبوک و اینستاگرام هستند و از سوی دیگر تیکتاک با سرعت قابل توجهی در حال جذب این کاربران است. همچنین قوانین جدید اپل برای سختگیری در زمینهی انتشار تبلیغات، منجر به کاهش ۱۰ میلیارد دلاری درآمد متا شده است.
شبکه اجتماعی فیسبوک همچنان در حال رشد است، اما سرعت این رشد کمتر از همیشه شده. در گزارش مربوط به سهماههی چهارم ۲۰۲۱ اعلام شد که برای اولین بار در تاریخ فعالیت این سایت، شمار کاربران فعال روزانه کاهش یافته است. حالا در این گزارش جدید آمده که با رشد فقط ۴ درصدی، شمار کاربران فعال به ۱.۹۶ میلیارد نفر رسیده است. البته با توجه به اینکه سهامداران انتظار پایینی از این شرکت داشتند، بعد از انتشار گزارش موردنظر، سهام متا با رشد ۱۵ درصدی روبرو شده است.
از طرف دیگر باید خاطرنشان کنیم اینستاگرام همچنان در حال کپیبرداری از ویژگیهای مختلف تیکتاک است و ظاهرا زاکربرگ بر این باور است که چنین رویکردی در کوتاهمدت منجر به افزایش تعداد کاربران میشود. همچنین متا قرار است در سال جاری از یک هدست پیشرفتهی جدید رونمایی کند. از طرف دیگر باید به تلاش اپل برای ورود به این بازار هم اشاره کنیم که کار متا را برای جذب کاربران سختتر خواهد کرد.