سایت خبری طلا

آشنایی با سنگها و گوهرهای قیمتی (بخش چهارم)/آشنایی با الماس+ فیــــلم

سایت طلا: برخی افراد این اشتباه را می کنند که الماس با برلیان فرق می کند در صورتی که اینگونه نیست و برلیان همان الماس تراشیده شده است.




همانطور که در بخش اول ، دوم و سوم آموزش آشنایی با سنگها و گوهرهای قیمتی اعلام شد، سایت طلا در راستای وظیفه اطلاع رسانی خود اقدام به ارائه، سلسله مباحث آموزشی گوهر شناسی، توسط استاد گرامی جناب آقای محمد کشتی آرای رئیس اتحادیه طلا و جواهر کشور نموده است. این مطالب ارزنده به صورت مکتوب و فیلم در این بخش قابل استفاده کاربران گرامی می باشد.

ضمن تشکر و سپاس فراوان از جناب آقای محمد کشتی آرای رئیس اتحادیه کشوری طلا و جواهر در تهیه این بخش، آنچه در ذیل می خوانید متن ضبط شده و فیلم چهارمین بخش از برنامه های آموزشی سنگ شناسی توسط ایشان می باشد:

معرفی الماس: در بخش جواهرات اولین سنگی که مورد توجه مردم و جواهر شناسان است سنگ الماس می باشد . برخی افراد این اشتباه را می کنند که الماس با برلیان فرق می کند در صورتی که اینگونه نیست .

در زبان فارسی یا محاوره ای ما الماس را به چیزی می گوییم که دارای یک ورقه نازک است و هیچ گونه ضخامتی ندارد، در صورتی که برلیان همان الماس تراش داده شده به شکل بیضی یا شکلهای دیگر است.

در زبان انگلیسی الماس را به کلمه دایموند تلقی می کنند که این کلمه فراگیر است و به تمام زیر مجموعه های کربن خالص یعنی الماس اتلاق می شود.
برلیان یک سنگ تراش شده به شکل مخروطی است ، به برلیان تراش شده به شکل بیضی برلیان مارکیز می گویند.

ممکن است یاقوت نیز به این شکل باشد یعنی تراش به شکل مارکیز ولی جنس آن از یاقوت باشد. بنابراین در کنار نوع تراش، نوع سنگ هم گفته می شود.

سنگ باکت نیز به سنگی گفته می شود که به شکل مستطیل کشیده باشد همانند باکت برلیان و باکت یاقوت. باکت برلیان در واقع الماسی است که به شکل باکت تراشیده شده باشد.

بنابراین الماس به شکل و تراشهای مختلفی است که معروفترین آن برلیان گرد است. البته اشکال دیگری نیز به شکلهای باکت، مارکیز ، اوبال، قلب و اشک وجود دارد که الماس به این شکلها تراشیده می شود.

الماس گرد یا مخروطی مرغوب ترین نوع تراش در بین تراشها است که تراشهای دیگر از لحاظ ارزش و درجه بندی قیمت مقداری پایین تر قیمت گذاری می شوند.
هر برلیان استندارد دارای 55تراش به علاوه یک است که این تراش استانداردی است که در قرن بیستم توسط جواهر شناسان اجرا شده است.

این تراشها توسط طراحی های کامپیوتری که دارای ابعاد، زوایا و فستهای مختلف می باشند روی الماس تراش داده می شود.

تراش گرد در میان جواهر شناسان معلوم ومرسوم است که روی همان برلیان گرد با 55تراش به علاوه یک است.

تراش الماس به 4 قسمت تقسیم می شود که روی الماس را تاج می گویند و لبه برلیان که گرد است و قسمت پایین الماس پاویلیون و بخش زیر آن که تیز است تقسیم می شود.

الماس را به شکلهای دیگر نیز تراش می دهند .در معادن وقتی یک قطعه الماس بدست می آید این الماس خام و تراش نخورده است. به کسانی که این الماسها را می تراشند کاتر می گویند . این افراد محاسبه می کنند زمانی که یک قطعه الماس بر فرض به صورت خام یک قیراط و نیم است اگر بخواهند تراش دهند بالاترین وزن را از این سنگ تراش می دهند که پایین ترین دور ریز را داشته باشد.

بالاترین میزان تراش شده برای برلیان 55 تراش است که 833 قطعه می باشد و وزن 833قطعه یک قیراط است.

بنابراین صنعت تراش روی قیمت سنگها و ارزش افزوده آن بسیار تاثیر گذار است. بیشترین در آمد کشورهای اروپایی و هندوستان از تراش سنگها در صنعت جواهر سازی است.

کشورهای هندوستان، آفریقای جنوبی، روسیه، بزریل و استرالیا در سایت مخصوص، سنگهای الماس را حراج می کنند که توسط سایت هلدرها خریداری می شود و به مراکز تراش برده می شود که کشور هندوستان بالاترین حجم ، وزن و تعداد را در تراش الماس به خود اختصاص داده است.

گفتنی است در برنامه بعدی به درجه بندی الماس خواهیم پرداخت.


* کاربران و مخاطبان این سلسله آموزشها می توانند سئوالات و پرسشهای خود را در حوزه جواهرات و سنگهای قیمتی در همین بخش نظرات مطرح کرده تا توسط جناب آقای کشتی آرای پاسخ داده شود.