با توجه به ایراداتی که به سیستم شارژ محصولات اپل وارد است، گوشی آیفون ۱۵ ممکن است بدون پورت لایتنینگ عرضه شود.
به گزارش فرارو، اتحادیه اروپا قصد دارد قانون جدیدی وضع کند تولیدکنندگان لوازم الترونیکی (از جمله سازندگان گوشیهای هوشمند) ملزم هستند که تمام پورتهای شارژ اختصاصی را از دستگاههای خود حذف کنند و به درگاه USB-C مجهز شوند. چنان که میدانید این درگاه پرکاربردترین درگاهها برای شارژ است و به عنوان استاندارد طلایی در نظر گرفته میشود. مسلما در این میان شرکت اپل بیشتر از همه از این قانون ضرر خواهد کرد، چرا که آنها مدت هاست از پورت لایتنینگ برای شارژ گوشیهای خود استفاده میکنند.
پس تعجبی ندارد که اصلاحیه اتحادیه اروپا تا حد زیادی متوجه بازیگر اول صنعت فناوری، یعنی شرکت اپل است. در درجه اول باید گفت که پورت USB-C بسیار فراگیر شده و اصلاح قانون به نفع استفاده همگانی از این پورت بسیار سودمند خواهد بود. در درجه دوم هم باید اضافه کنیم که پورت USB-C در مقایسه با پورت لایتنینگ مناسبتر است. حتی باید اضافه کنیم که وضعیت شارژ محصولات اپل مدت زیادی است که کمی آشفته بوده است. پس جا دارد نگاهی به سیستم شارژ محصولات اپل بیندازیم.
پیش از هر چیز به مهمترین محصول اپل، یعنی آیفون ۱۳ پرو مکس، میپردازیم. سرعت شارژ برترین پرچمدار اپل، یعنی آیفون ۱۳ پرو مکس به شرح زیر است:
مدت زمان شارژ آیفون ۱۳ پرو مکس با شارژر ۶۵ واتی برابر با ۱:۴۵ ساعت
مدت زمان شارژ آیفون ۱۳ پرو مکس با شارژر ۲۰ واتی برابر با ۱:۵۵ ساعت
زمان شارژ آیفون ۱۳ پرو مکس با MagSafe برابر با ۲:۲۰ ساعت
البته رایجترین شارژر در بین همه کاربران، شارژر استاندارد ۲۰ واتی اپل خواهد بود. همانطور که میبینید این شارژر میتواند باتری ۴۳۵۲ میلی آمپر ساعتی آیفون ۱۳ پرو مکس را در عرض حدودا دو ساعت شارژ کند.
از نظر فنی، این سرعت بسیار کند است، به خصوص در مقایسه با پرچمداران اندرویدی مدرن مانند وان پلاس و شیائومی که از سرعت شارژ ۴۵ تا ۱۲۰ وات پشتیبانی میکنند و در عرض تنها ۱۵ تا ۳۰ دقیقه، صد در صد شارژ میشوند. در مورد سامسونگ این زمان به حدود یک ساعت میرسد.
حال سوالی که پیش میآید این است که چرا مثلا Huawei P30 Pro که محصول ۲۰۱۹ است این قدرت را دارد که دو برابر سریعتر از آیفون ۱۳ پرو مکس که جدیدترین آیفون است، شارژ شود. این در حالی است که هر دو باتری یکسانی دارند.
مسئله بعدی در مورد شارژ MagSafe است. این سیستم شارژ که از زمان آیفون ۱۲ مطرح شد، نه سریع است، نه ایمن و نه بیسیم. ما سه مشکل درباره این نوع شارژ میتوانیم مطرح کنیم.
اول این که سیستم MagSafe نه تنها کند است، بلکه کندترین راه «سیمی» برای شارژ تلفن در سال ۲۰۲۲ به شمار میآید. دوم این که MagSafe نسبت به شارژ بی سیم استاندارد، «بی سیم» محسوب نمیشود، زیرا اساساً یک شارژر سیمی مغناطیسی است؛ و سوم این که MagSafe واقعاً ایمن نیست. برای مثال در صورت برخورد با کابل، ممکن است دستگاه آیفون از روی میز بیافتد و آسیب ببیند. این در حالی است که در اصل این سیستم برای امنیت بیشتر درست شده بود.
یکی دیگر از مشکلات آیفون شارژ بیسیم معکوس است. برای نمونه گوشیهای Pixel 6 Pro و Huawei P30 Pro (2019) میتوانند هدفونهای بیسیم را به صورت بیسیم شارژ کنند. برای این کار فقط باید هدفونها را در پشت گوشی قرار داد. این قابلیت شارژ برای زمانی که در خانه نیستید میتواند بسیار مفید باشد. مخصوصا اگر عازم سفر هستید و میخواهید خیلی سبک سفر کنید.
ناگفته نماند که مانند شارژ سریع، شارژ بی سیم معکوس میتواند در مواقع اضطراری به کمک شما بیاید. مثلا شخصی که گوشیاش خاموش شده میتواند از گوشی شخص دیگری شارژ معکوس بگیرد؛ به اندازهای که بتواند گوگل مپ را فعال کند یا یک تاکسی اینترنتی بگیرد و به خانه برسد. چنان که به نظر میرسد شارژ معکوس بی سیم حتی در آیفون ۱۴ هم ارائه نخواهد شد.
اعتقاد بر این است که شرکت اپل ممکن است ابتدا شارژ بیسیم معکوس را روی آیپد معرفی کند. اما برای اینکه این اتفاق بیفتد، در پنل پشتی آیپد یا حداقل در بخشی از باید از شیشه یا پلاستیک استفاده شود.
در این جا باید از مشکل بزرگتری صحبت کنیم. مشکل اصلی شارژ در محصولات اپل این نیست که آیفونها آهسته شارژ میشوند یا شارژ MagSafe چندان کاربردی نیست. مسئله این است که تقریباً کل مجموعه محصولات اپل از کابلها یا شارژرهای مختلف استفاده میکند. بیایید نگاهی دقیقتر بیاندازیم.
گوشیهای آیفون از طریق کابل لایتنینگ شارژ میشوند. در نقطه مقابل بیشتر آیپدها از طریق USB-C شارژ میشوند، با این حال آیپد استاندارد همچنان از پورت لایتنینگ استفاده میکند. جدیدترین مکبوک پرو میتواند از طریق USB-C شارژ شود. با این حال در این محصول، MagSafe سریعترین شارژی است که میتوانید دریافت کنید و البته این تنها کابلی است که در جعبه خرید دارید. ایرپادها از طریق کابل لایتنینگ شارژ میشوند، اما هدفونهای محصول اپل از USB-C استفاده میکنند؛ و در نهایت اپل واچ از یک شارژر اختصاصی استفاده میکند که چند سالی است مورد استفاده قرار داد.
با در نظر گرفتن موارد گفته شده، اگر میخواهید به سفر بروید و آیفون، آیپد پرو، اپل واچ و مکبوک پرو (۲۰۲۱) را نیز با خود ببرید، باید چهار کابل مجزا همراه داشته باشید تا بتوانید آنها را شارژ کنید. البته اگر شارژر چندکاره ندارید، مجبورید در کنار چهار کابل، چهار شارژر جداگانه نیز همراه خود بردارید. هر چند فراموش نکنیم که افشا شده که اپل به دنبال ارائه فناوری جدیدی است که شارژرهایی با دو پورت USB-C عرضه کند. با این فناوری بخشی از این مشکل حل میشود.
در پایان این گزارش بیایید نگاهی به این نکات بیاندازیم که آیا این سیستم شارژ آشفته تنها به این خاطر است که شرکت اپل میخواهد درآمد بیشتری از فروش انواع شارژرها کسب کند؟ و آیا آیفون ۱۵ بدون پورت شارژر ارائه میشود؟
شرکت اپل به گونهای محصولاتش را ارائه کرده است که بتوانند به طور یکپارچه با هم کار کنند. به جز مسئله شارژ به نظر میرسد که اپل به این هدف خود رسیده است. چنین نقطه ضعفی از بزرگترین شرکت فناوری جهان بعید به نظر میرسد.
اکنون این سوال پیش میآید که آیا این غول فناوری آمریکایی تنها به خاطر پول اندکی که از فروش شارژرهای متفاوت به دست میآورد، سیستم شارژ را یکپارچه نمیکند؟ مسئله بعدی حذف شارژر از جعبه فروش محصولات است. فراموش نکنیم که حذف شارژر از جعبه فروش هم اکنون توسط برخی از سازندگان گوشیهای اندرویدی، از جمله سامسونگ آغاز شده است.
باید از این شرکتها پرسید که چرا شارژر درون جعبه را اختیاری نمیکنید و اجازه نمیدهید مردم تصمیم بگیرند که آیا به آن نیاز دارند یا خیر؟ همچنین این سوال بسیاری از کاربران از شرکت اپل است که چرا به آیفون ۱۴ پرو قابلیت شارژ سریع نمیدهد؟ یا چرا به آن شارژ بی سیم معکوس نمیدهد تا بتواند اپل واچ و ایرپاد را در مواقع لزوم شارژ کند؟
شاید برنامه اپل در تمام مدت این بوده که به سمت یک آیفون بدون پورت حرکت کند. شایعاتی درباره آیفون بدون سینی سیمکارت شنیدهایم؛ و البته شایعات پیرامون آیفون «فقط شارژ بیسیم» اپل سالهاست که در فضای مجازی دست به دست میشود.
به نظر میرسد که به لطف فشار اتحادیه اروپا، سال ۲۰۲۳ ممکن است سالی باشد که پاسخ این سؤال طولانی مدت را دریافت کنیم. به نظر من، اپل با تغییر به USB-C موافقت نخواهد کرد، زیرا اگر این شرکت مایل به انجام این کار بود، تاکنون آن را انجام داده بود. واضحترین راه حل برای اپل اکنون شارژ MagSafe است. شیوهای که به نظر نمیرسد چندان مطلوب کاربران باشد.