به گزارش سایت طلا،«سید مسعود میرکاظمی» در برنامه گفتوگو ویژه خبری امشب سیما در مورد پرداخت یارانه جدید و مبنای دهک بندی افراد جامعه اظهار کرد: قانون مشخص کرده است که بایستی دهکهای درآمدی تعیین شود و بر اساس آن میزان حمایت دولت انجام شود. در بحث انرژی هم میزان برخورداری دهکها متفاوت است.
وی افزود: قاعدتاً دهکهای پایین جامعه باید تحت حمایت بیشتر و دهکهای بالا حمایت کمتری قرار بگیرند تا عدالت برقرار شود. بر این اساس وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مسوولیت دارد تا بر اساس پایگاه اطلاعات ایرانیان که اطلاعات کامل از وضعیت درآمدی افراد در آن است، پالایش لازم را انجام داده و دهکهای مختلف را مشخص کند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: اطلاعات وزارت تعاون در اختیار سازمان هدفمندی یارانهها قرار میگیرد و این سازمان بر اساس مصوبات ستاد مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانهها پرداختها را انجام داده است.
وی تاکید کرد: پرداخت یارانهها که روز گذشته انجام شد بر اساس تحلیلها و محاسبات انجام شده، البته ممکن است خطا هم وجود داشته باشد که با مراجعه افراد و اعلام نظرات، سازمان هدفمندسازی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به آن رسیدگی میکند. اگر افرادی مشمول یارانه نباشد توضیح داده میشود که مشمول یارانه نیستند.
میرکاظمی ادامه داد: کمک معیشتی الان برای دو ماه واریز شده که جدا از بحث دارو و نان است. بهمحض اینکه طرح آغاز شود، مبلغ کمک معیشتی قابل برداشت خواهد بود و مردم میتوانند از آن استفاده کنند. هنوز کالای ۴۲۰۰ در جامعه توزیع میشود و باید قیمت گذاریها صورت بگیرد و زیرساختهای لازم فراهم شود تا در نهایت اطمینان خاطر ایجاد شود تا مردم بدانند که دولت به فکر است و حمایتهای لازم را انجام میدهد.
معاون رییس جمهور تاکید کرد: این پرداخت برای اطمینان خاطر افراد جامعه است و افراد بهصورت ماهانه میتوانند از مبالغ واریزی استفاده کنند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه اضافه کرد: کمک معیشتی واریزی دولت درواقع تجمیع یارانههای قبل است. در بند ب تبصره ۱۴ نیز مشخص شده که بایستی پالایش انجام شود و افراد جدیدی که مستحق دریافت کمک هستند، ثبتنام شوند.
وی ادامه داد: البته پرداخت یارانه حمایت معیشتی ۱۰ اردیبهشتماه انجام شد و مبلغ واریزی علاوه بر آن است و ماههای آینده نیز یارانه تجمیع میشود تا خانوادهها منابع خودشان را مدیریت کنند.
میرکاظمی با اشاره به اینکه در سطح جهان نیز افزایش قیمت مواد غذایی را شاهد هستیم، افزود: کشورها به شکلهای مختلف حمایتها را انتخاب و انجام میدهند تا کمترین هزینه به مردم تحمیل شود.
وی تصریح کرد: مبلغ واریزی، کمک معیشتی است که به صورت عادلانه و حمایتی انجام شده است. اتفاقاتی در جهان رخ داده که امنیت غذایی را به خطر انداخته است و از سال ۱۳۹۹ به بعد شاهد افزایش قیمت کالاهای اساسی و مواد غذایی بودیم که در اواخر سال ۱۴۰۰ با جنگ روسیه و اوکراین این اتفاق تشدید شد.
امنیت غذایی در جهان دچار چالش شده است
رئیس سازمان برنامه و بودجه گزارشی از رشد قیمت برخی اقلام در بازار جهانی نیز داد و گفت: هر تن جو در سال ۹۹ برابر ۲۷۰ دلار بود که در شهریور سال گذشته به ۳۵۰ دلار و فروردین امسال به ۵۶۰ دلار رسید؛ همچنین ذرت ۲۲۰ دلار بود که در شهریور سال گذشته به ۳۹۹ دلار و فروردین امسال ۵۱۶ دلار افزایش یافت.
معاون رییس جمهور افزود: گندم هم در سال ۹۹ برابر ۲۱۰ دلار قیمت داشت که در نیمه سال گذشته ۳۸۰ دلار و فروردینماه به ۵۶۰ دلار رسید و روغن خام هم ۷۴۱ دلار بود که شهریور سال گذشته به ۱۲۸۰ دلار و فروردینماه به ۲ هزار و ۳۶ دلار رسیده است.
میرکاظمی گفت: هماکنون همه کشورها برای خرید کالاهای اساسی هجوم آوردند و صادرکنندگان اجازه صادرات کالا را ندارند. تقاضای کالاهای اساسی افزایش داشته و دولتها وارد عمل شدند تا مواد اولیه بیشتری را خریداری کنند.
وی تصریح کرد: جنگ اوکراین و روسیه قابل توجه است، زیرا بخش قابلتوجهی از جو، ذرت، گندم و دانههای روغنی در این منطقه تولید و صادر میشود که تمام این موارد بر بازار تاثیر دارد. همه دولتها به فکر افتادهاند تا از مردم کشور خودشان حمایت کنند زیرا امروز شرایط جهان مناسب نیست و امنیت غذایی در جهان دچار مشکل و اخلال شده است.
باید با تورم مقابله کرد تا قدرت خرید مردم بالا برود
رییس سازمان برنامه و بودجه با تاکید بر اینکه دولت به دنبال درآمد برای خود نیست، گفت: در سالهای قبل ۸ تا ۱۰ میلیارد دلار پول برای کالاهای اساسی میگذاشتند که سال گذشته هم ۸ میلیارد دلار بود اما امروز میزان یارانهای که توزیع میشود بیش از ۲۰ میلیارد دلار است.
میرکاظمی افزود: قیمت کالاها از شهریور ۱۴۰۰ تاکنون بیش از ۶۰ تا ۸۰ درصد افزایش یافته است و ما باید اثر آن را در زندگی مردم کم کنیم.
وی اضافه کرد: باید اقدام حمایتی صورت گیرد که برای آن میتوان حساب باز کرد. باید بتوانیم تورم را مدیریت کنیم و هزینه مواد غذایی را پایین آوریم، اقدام منطقی و عاقلانه صورت گرفته است. باید با تورم مقابله کرد تا قدرت خرید مردم بالا برود.
دیگر رانتی وجود ندارد
رییس سازمان برنامه و بودجه بیان کرد: امروز دولت وقتی یارانه را به مردم میدهد دیگر دلار ۲۴ تومان را نمیخرد که بخواهد ۴۲۰۰ تومان بفروشد، بلکه دلار را با ارز نیمایی در بازار عرضه میکند تا مردم بتوانند، خرید کنند و واردکنندگان و تولیدکنندگان اقدام به تامین میکند و دیگر رانتی وجود ندارد.
میرکاظمی گفت: اگر بتوانیم این موضوع را ساماندهی کنیم بسیاری از شغلها فعال میشوند. امروز کشورهای اطراف ما به آرد نیاز دارند.
وی در مورد طرح کالابرگ الکترونیکی نیز بیان کرد: یارانه افراد برای دو ماه واریز شده است که این یارانه برای نان و دارو نیست و کارتبانکی که یارانه به آن واریز میشود، شارژ و محدود به خرید کالاهای اساسی خواهد بود.
قیمت نان تغییر نمیکند
معاون رییس جمهور با بیان اینکه قیمت نان تغییر نمیکند، افزود: یارانه دارو و نان برای تمام دهکها برابر است. مبلغی هم که بهعنوان یارانه واریز شده ارتباطی به نان و دارو ندارد و نانواییها تا اطلاع ثانوی به همان شکل قبل کار خواهند کرد.
میرکاظمی تاکید کرد: مردم باید خیالشان راحت باشد که دولت به فکر حمایت است و برنامههای حمایتی دارد لذا باید زیرساختهای لازم فراهم شود که این امر بهسرعت در حال انجام است.
وی گفت: وقتی اختلاف قیمت وجود دارد. در این صورت تقاضا برای یک محصول بیشتر خواهد شد. دولت ارز را به تجار، واردکنندگان، کارخانههای روغن با همان نیمایی میدهد یعنی ریال را در بازار جمع میکند، بنابراین بخشی از پایه پولی بهبود پیدا میکند.
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: اگر روش قبلی تداوم داشت، باید ارز ۴۲۰۰ تومانی میدادیم و اگر بانک مرکزی ارز نداشت باید در بازار خرید میکرد اما ازاینجهت میتوان پایه پولی را اصلاح کرد. بخش از پایه پولی را میتوان با عرضه ارز نیمایی انجام داد ولی قاعدتاً با این روش که یارانه را در آخر زنجیره به خود مردم میدهیم، اثربخشی بیشتری خواهد داشت.