به گزارش موبوایران، مانیتورهای مبتنی بر رفرش ریت بالا معمولا در بین گیمرها طرفداران زیادی دارند. اما همانطور که میدانید، این روزها بسیاری از گوشیها از نمایشگرهای با رفرش ریت بالا بهره میبرند و همچنین روزبهروز شمار مانیتورهای مبتنی بر این مشخصه افزایش پیدا میکند. بنابراین سؤالی که مطرح میشود این است که اگر گیمر نیستید، آیا باز هم مانیتور با رفرش ریت بالا مناسب شما هست یا نه.
ویژگیهای مانتیور با رفرش ریت بالا
تمام پیکسلهای موجود در نمایشگر دائما بهروزرسانی میشوند تا بتوانند آخرین محتوای ارائه شده از طرف پردازنده را نمایش دهند. پنلها محتوای خود را در فواصل زمانی منظم بهروز میکنند که این کار بهعنوان رفرش ریت شناخته میشود. رفرش ریت یا نرخ تازهسازی به تعداد دفعاتی که تصویر یک نمایشگر در هر ثانیه میتواند تغییر کند، گفته میشود و برای اندازهگیری آن واحد هرتز استفاده میشود. یعنی اگر یک مانیتور مبتنی بر رفرش ریت ۶۰ هرتز باشد، در هر ثانیه میتواند ۶۰ مرتبه بهروزرسانی شود و ۹۰ هرتز به معنای ۹۰ مرتبه بهروزرسانی در هر ثانیه است و الی آخر.
اگر گیمر هستید و سیستم شما از توان سختافزاری بالایی بهره میبرد، احتمالا میتوانید بازیها را با سرعت بیش از ۶۰ فریم در ثانیه اجرا کنید. برخی از گیمرهای حرفهای برای افزایش فریم ریت، رزولوشن و جزئیات بازی را پایین میآورند تا بازی دلخواه به طور روانتری اجرا شود. در این میان اگر مانیتور شما از نوع ۶۰ هرتز محسوب میشود، حتی در صورت افزایش فریمریت بازی هم چندان با بهبود محسوسی روبهرو نمیشوید.
در بین گوشیها و تبلتها نمایشگرهای ۹۰ هرتزی و ۱۲۰ هرتزی بهعنوان نمایشگرهای با رفرش ریت بالا در نظر گرفته میشود. اما در بین مانیتورها، کاربرانی که این موضوع برایشان اهمیت زیادی دارد به دنبال مانیتورهای با حداقل رفرش ریت ۱۴۴ هرتز هستند. از طرف دیگر مانیتورهای مجهز به رفرش ریت بالاتر از ۱۴۴ هرتز هم وجود دارند که گیمرهای بسیار حرفهای معمولا از آنها استفاده میکنند.
بسیاری از گیمرها با پدیدهی پارگی صفحه (Screen tearing) آشنایی دارند. زمانی که فریمریت بازی با رفرش ریت نمایشگر هماهنگ نباشد، با این پدیده روبهرو میشوید که به زبان ساده برخی خطوط عمودی عجیب در مانیتور پدیدار میشود. مانیتورهای با قابلیت رفرش متغیر با استفاده از فناوریهایی مانند G-Sync و FreeSync این مشکل را برطرف میکنند. این نوع مانیتورها پیوسته فریم ریت دریافتی از سیستم را زیر نظر میگیرند تا رفرش ریت هم همگام با آن بالا و پایین شود.
یک مانیتور غیرضروری اما جذاب
آیا مانیتور با رفرش ریت بالا هنگام انجام کارهای معمولی هم مثمر ثمر واقع میشود؟ منظورمان از کارهای معمولی چیزهایی مانند وبگردی، مدیریت فایلها و دیگر کارهای اینچنینی است که هیچ فشاری به سیستم وارد نمیکنند. اول از همه باید بگوییم که حتی هنگام انجام همین کارهای معمولی، یک مانیتور مبتنی بر رفرش ریت بالا میتواند سیستم را روانتر و سریعتر نشان دهد. کارهایی مانند حرکت دادن نشانهگر ماوس تا باز کردن برنامهها، با این مانیتورها جذابیت بیشتری دارند. چنین تفاوتی را تا زمانی که امتحان نکنید، متوجه نمیشوید و بهخصوص زمانی که به مانیتور ۶۰ هرتز برمیگردید، این تفاوت چشمگیرتر میشود.
همانطور که گفتیم طی چند سال اخیر بسیاری از گوشیها با نمایشگرهای مبتنی بر رفرش ریت بالا عرضه شدهاند. یکی از مهمترین چالشهایی که این نمایشگرها برای کاربران ایجاد میکنند، بحث کاهش عمر باتری است. اما برای مانیتورهای دسکتاپ این نگرانی وجود ندارد. روی هم رفته اگر گیمر نیستید، مانیتور با رفرش ریت بالا به هیچ عنوان برای شما ضروری نیست اما در هر صورت نمیتوانیم مزایای آن را هم کتمان کنیم.
کاهش قیمت مانیتورهای با رفرش ریت بالا
روزی ر
هعنوان مثال مانیتورهای مبتنی بر پنل TN همچنان کمترین قیمت را دارند. این فناوری LCD بسیار قدیمی است و اگرچه طی سالهای گذشته بهبود یافته، اما همچنان در زمینهی دقت رنگ و زاویه دید حرف زیادی برای گفتن ندارد. به همین خاطر همواره توصیه میشود که برای خرید مانیتور حداقل یک مدل با پنل IPS را بخرید.
روی هم رفته در بازار میتوانید انواع مانیتور مبتنی بر پنلهای مختلف که از رفرش ریت بالا بهره میبرند، پیدا کنید. پنلهای VA بهترین کیفیت تصویر را به بهای لگ ورودی (input lag) ارائه میدهند. پنلهای IPS بین این موضوع و کیفیت تصویر تعادل خوبی ایجاد کرده است. اما همانطور که گفتیم پنلهای TN در زمینهی کیفیت تصویر ضعیفترین عملکرد را دارند.
بررسی حضوری مانیتورها
با توجه به اینکه کاربران مختلف نیازهای متفاوتی دارند، برای خرید مانیتور باید اولویتهای خود را مشخص کنید. مثلا اگر برای کارهای اداری و معمولی به مانیتور نیاز دارید، پنل TN میتواند نیازهای شما را بهخوبی برطرف کنند. اما اگر برای ویرایش ویدیو و عکس دقت بالای رنگ برای شما اهمیت زیادی دارد، پس بهتر است مانیتور با پنل VA بخرید.
همچنین اندازه و رزولوشن مانیتور هم اهمیت زیادی دارند. بهعنوان مثال اگر به دنبال خرید مانیتور ۴K هستید، برای بهرهگیری از مدل با رفرش ریت بالا باید قیمت بسیار بالایی پرداخت کنید. اما در نهایت مانیتور از جمله محصولاتی است که بهتر است آن را حضوری بررسی کنید. با این کار بهراحتی میتوانید ببینید که آیا اندازه، رفرش ریت و دقت رنگ مطابق با انتظارات شما هست یا نه.