۱۰ قابلیت جذاب گوشی‌های هوشمند که در سال ۲۰۲۲ توجه کمی به آن‌ها شده است

در این مطلب به بررسی ۱۰ قابلیت جذاب گوشی‌های هوشمند می‌پردازیم که در سال ۲۰۲۲، آنطور که باید مورد توجه شرکت‌ها و کاربران قرار نگرفته‌اند.

خبر را برای من بخوان

به گزارش موبوایران، در این مطلب به بررسی ۱۰ قابلیت جذاب گوشی‌های هوشمند می‌پردازیم که در سال ۲۰۲۲، آنطور که باید مورد توجه شرکت‌ها و کاربران قرار نگرفته‌اند.

اگرچه گوشی‌های هوشمند امروزی، قابلیت‌های اغراق‌شده‌ی زیادی دارند که در واقع از آن‌ها به عنوان حقه‌‌ی شرکت‌های تولیدکننده برای ترغیب کاربران به خرید محصولات‌شان یاد می‌شود، اما یک سری قابلیت خوب هم وجود دارد که اگر بخواهیم منصفانه صحبت کنیم، باید بگوییم امسال شرکت‌ها خیلی به آن‌ها توجه‌ای نکرده‌اند. این قابلیت‌ها می‌توانند به کاربران در داشتن انتخابی بهتر حین خرید یک گوشی کمک کنند چرا که شاید کمتر کسی به آن‌ها توجه داشته باشد، در حالی که واقعاً اهمیت بالایی دارند.

در نتیجه تصمیم گرفتیم در این مطلب، لیستی از ۱۰ قابلیت جذاب ولی دست کم گرفته شده را تهیه کنیم؛ قابلیت‌هایی که می‌توانند در دراز مدت، تجربه‌ی بهتری را برای شما به ارمغان بیاورند. در این مطلب به شما خواهیم گفت چرا دوربین‌های تله‌فوتو اهمیت زیادی دارند، چرا آپدیت نرم‌افزاری از داشتن فقط پردازنده‌ی قدرتمند مهم‌تر است، سرعت بالای شارژر گوشی‌ها چگونه زندگی ما را تغییر می‌دهد و اینکه چگونه یک گوشی کوچک می‌تواند تجربه‌ی لذت‌بخشی را برای شما به ارمغان بیاورد.

۱۰ قابلیت دست کم گرفته‌شده‌ی سال ۲۰۲۲؛ مواردی که قبل از خرید گوشی باید حتما به آن‌ها توجه داشته باشیم

۱. آپدیت نرم‌افزاری و رابط بهینه

یکی از موارد مهمی که شرکت‌های تولیدکننده‌ی گوشی‌های هوشمند باید به آن توجه داشته باشند این است که لزوما افزایش میزان حافظه‌ی رم قرار نیست ما را در انجام کارهای سنگین یاری کند. البته که افزایش رم از ۴ به ۶ و از آن به ۸ و ۱۲ و بعضا ۱۶ و ۱۸ توانسته تا حد زیادی مشکل کاربران را برطرف کند، اما بهینه‌سازی نرم‌افزاری موضوعی است که اهمیت بیشتری دارد. بیهوده نیست که شرکت‌های بزرگی مثل اپل و سامسونگ به بهینه‌سازی نرم‌افزاری اهمیت بسیار زیادی می‌دهند. عاملی که باعث می‌شود گوشی حتی با داشتن میزان رم پایین هم بتواند در انجام کارهای مختلف بسیار سریع باشد و حتی در مدت زمان طولانی هم کند نشود.

یکی از کاربران گوشی آیفون ۸ می‌گوید عملکرد اپل در بهینه‌سازی گوشی‌های قدیمی عالی است. او مدعی شده آیفون ۸ او که حدودا ۵ سال از عمرش می‌گذرد، کندتر شده اما آنقدری قدرتمند هست که بدون لگ یا کندی خاصی، با همان سیستم‌عاملی که روی آیفون ۱۳ پرو قرار گرفته، به فعالیت خود ادامه دهد و این بی‌نظیر است.

آپدیت نرم‌افزاری هم مسأله‌ی مهمی است که حتما باید به آن توجه شود. البته اگر شرکت‌های سازنده‌ی گوشی‌های هوشمند از این آپدیت‌ها برای کند کردن گوشی استفاده نکنند. به صورت کلی گوشی‌هایی که کمتر از سه سال از سوی شرکت سازنده پشتیبانی می‌شوند، این روزها ارزش خرید بسیار کمی دارند. چرا که هر بار قابلیت‌های زیادی به سیستم‌عامل‌ها اضافه می‌شود که کاربر با بهره‌مندی از آن‌ها می‌تواند تجربه‌ی لذت‌بخش‌تری را از کار با گوشی هوشمند خود داشته باشد. شما تصور کنید یک گوشی با قدرت سخت‌افزاری بالا می‌خرید اما بعد از گذشت دو سال، فقط باید قابلیت‌های خوب را در گوشی‌های جدید و گاهی اوقات میان‌رده‌ی اطراف نگاه کنید در حالی که از لحاظ سخت‌افزاری، هیچ مشکلی برای بهره‌مندی از آن قابلیت‌ها ندارید ولی شرکت سازنده فقط دو سال از گوشی شما پشتیبانی می‌کند.

در حال حاضر اپل با بیش از ۵ سال پشتیبانی نرم‌افزاری و امنیتی یک گوشی جدید و سامسونگ هم با ۴ سال آپدیت نرم‌افزاری و ۵ سال امنیتی در صدر جدول بهترین شرکت‌ها از این حیث قرار دارند. وان‌پلاس و شیائومی هم هر یک با سه سال آپدیت نرم‌افزاری آن هم فقط از گوشی‌های بالارده، در رده‌ی دوم و سوم قرار می‌گیرند که خوب هست اما قطعا نیاز به توجه بیشتری دارد.

در حال حاضر ناامیدکننده‌ترین سیاست را گوگل دارد که فقط سه سال گوشی‌های جدید خود را آپدیت نرم‌افزاری می‌کند. اگرچه این سیاست مشابه وان‌پلاس و شیائومی است اما برای شرکتی که خودش اندروید را می‌سازد، قابل قبول نیست که فقط سه نسخه اندروید را روانه‌ی گوشی‌های جدید خود کند. اتفاق عجیبی که انتظار نداشتیم رخ دهد. خصوصا اینکه گوگل همیشه یکی از اهداف خود را رقابت با اپل در بازار آمریکا اعلام کرده اما با این وضعیت، حتی با سامسونگ هم قابل مقایسه نیست.

انتظار داریم وقتی گوگل از سری پیکسل ۷ رونمایی می‌کند، یک سال دیگر هم به میزان پشتیبانی نرم‌افزاری گوشی‌هایش اضافه کرده و آن را به ۴ سال برساند. هرچند هیچ تضمینی وجود ندارد اما باید این اتفاق رخ دهد. چون حتی گوشی‌های اقتصادی نظیر گلکسی A33 و A53 هم به مدت ۴ سال از لحاظ نرم‌افزاری از سوی سامسونگ آپدیت می‌شوند اما اگر پیکسل ۶ را خریداری کنید، علی‌رغم بهره‌مندی از تراشه‌ای قدرتمندتر، فقط می‌توانید تا ۳ سال آپدیت دریافت کنید.

۲. سیستم خنک‌کننده و مدیریت رم برای بهبود عملکرد پایدار

اگرچه داشتن تراشه‌هایی قدرتمند نظیر اسنپدراگون ۸ نسل ۱ یا A15 واقعاً عالی است چرا که می‌توانند فعالیت‌های مختلف را با سرعت و قدرتی بی‌نظیر انجام دهند، اما از آن طرف داشتن یک سیستم خنک‌کننده‌ی قدرتمند هم اگر اهمیت بیشتری نداشته باشد، کم‌اهمیت‌تر نیست. در واقع اگر گوشی شما سیستم خنک‌کننده‌ی خوبی نداشته باشد، اصلا نمی‌تواند آن پتانسیلی را که تراشه‌ی قدرتمندش دارد، آزاد کند. در نتیجه شاید برای برخی‌ها، اینکه گوشی بتواند راحت‌تر خود را خنک کند، اهمیت بیشتری دارد تا اینکه فقط از لحاظ توان پردازشی و گرافیکی، پیشرفت داشته باشد.

در بین شرکت‌های فعال در زمینه‌ی ساخت گوشی هوشمند، اپل در زمینه‌ی خنک‌کنندگی واقعاً عملکردی استثنائی دارد. اگرچه بسیاری از تراشه‌های کوالکام در برابر داغ شدن مقاومت خوبی دارند، اما برخی دیگر، مثل اسنپدراگون ۸ نسل ۱ خیلی عملکرد خوبی ندارد. در نتیجه‌ی همین موضوع هم هست که برخی از شرکت‌ها عملکرد گوشی‌های خود را به گونه‌ای تنظیم می‌کنند که در اجرای یک سری از اپ‌ها و بازی‌ها، کند شود تا گوشی به آن درجه‌ی داغی نرسد.

مدیریت منابع سخت‌افزاری هم در آیفون واقعاً عالی است. در یک تست که روی آیفون ۸ با ۲ گیگابایت حافظه‌ی رم و دو گوشی اندرویدی با ۱۲ گیگابایت حافظه‌ی رم صورت گرفت، آیفون اگرچه نتوانست آن‌ها را شکست دهد، اما در مدیریت همان ۲ گیگابایت حافظه‌ی رم، عملکردی استثنائی داشت. همین مصرف بهینه و مدیریت عالی روی سایر بخش‌های سخت‌افزاری هم صورت می‌گیرد، در نتیجه اپل اصلا مجبور نمی‌شود عملکرد گوشی را کاهش دهد.

این موضوع باید مورد توجه شرکت‌ها قرار بگیرد چرا که در تست‌ها دیدیم گوشی‌های مجهز به اسنپدراگون ۸ نسل ۱ آنقدر داغ می‌شوند که در همان نیم ساعت نخست، نیمی از توان خود را از دست می‌دهند. این در حالی است که در شروع کار، واقعاً قدرتمند ظاهر می‌شوند. اینجاست که می‌گوییم بهره‌مندی از سیستم خنک‌کننده‌ی عالی شاید حتی از قدرت سخت‌افزاری هم مهم‌تر باشد. توجه داشته باشید در برخی از تست‌ها، گوشی‌هایی با ۸ گیگابایت حافظه‌ی رم اما مصرف بهینه و سیستم خنک‌کنندگی عالی توانستند محصولاتی با ۱۲ گیگابایت حافظه‌ی رم را هم به راحتی از پیش رو بردارند. بنابراین قبل از خرید حتما این موضوع را مد نظر داشته باشید.

۳. اندازه‌ی سنسور دوربین و پردازش‌های بعد ثبت و ضبط تصاویر و ویدیو

اگر فکر می‌کنید مگاپیکسل بالاتر دوربین‌ها به معنای کیفیت بیشتر آن‌ها در مقایسه با دوربین‌هایی با مگاپیکسل پایین‌تر است، یا مثلا داشتن دوربین‌های بیشتر لزوما به معنای کیفیت بالاتر خود گوشی است، اشتباه می‌کنید. اگر می‌خواهید یک گوشی جدید خریداری کنید، ابتدا باید به اندازه‌ی سنسور آن توجه کنید و برای این کار هم باید به وب‌سایت‌های تخصصی بررسی سخت‌افزار گوشی مراجعه کنید.

سنسورهای بزرگ‌تر در جذب نور و ثبت تصاویری با جزئیات بالاتر تأثیر زیادی داشته و به همین خاطر از اندازه‌ی مگاپیکسل اهمیت بیشتری دارند. بنابراین اگر سخت‌افزار دوربین برایتان مهم است، به سراغ اطلاعات درست بروید و گول ترفندهایی را که صرفا برای جذب مشتری هستند، نخورید.

نکته‌ی مهم دیگری که باید به آن توجه داشته باشید، عملکرد نرم‌افزاری گوشی‌هاست. این روزها خیلی از افراد معتقد هستند گوشی‌ها از لحاظ سخت‌افزاری به بلوغ رسیده‌اند و حالا باید نرم‌افزار را به گونه‌ای بهینه کرد که بتواند از سخت‌افزار، بیشترین خروجی را بگیرد. در این زمینه شرکت‌هایی نظیر سامسونگ، اپل و گوگل عملکرد بی‌نظیری دارند و در مقایسه‌ی دوربین بین نماینده‌های جدید آن‌ها هم دیده بودیم که چگونه توانستند با پردازش‌های نرم‌افزاری، عملکرد خیره‌کننده‌ای از خود به نمایش بگذارند.

سامسونگ مثلا دوست دارد پردازش تصاویرش به گونه‌ای باشد که خروجی نهایی، بیش از حد شارپ و روشن باشد که ممکن است خیلی‌ها آن را نپسندند؛ ترجیح اپل ثبت تصاویری واقعی خصوصا در نور شب است که در این زمینه هم عملکرد خوبی دارد اما بی‌نظیر نیست، پیکسل ۶ هم تعادل بسیار خوبی چه در نور شب و چه در نور روز دارد اما دوربین فوق عریض آن ضعیف‌تر از رقبا است.

آنچه که شرکت‌ها باید به آن توجه می‌کردند اما متأسفانه فعلا خیلی آن را در نظر نمی‌گیرند، بهبود پردازش نرم‌افزاری است، به گونه‌ای که گوشی‌ها با همان سنسور کوچک بتوانند تصاویر بی‌نظیری ثبت کنند. اکنون آیفون ۱۳ پرو مکس که در بین ۱۰ گوشی برتر از لحاظ کیفیت عکاسی و فیلم‌برداری در وب‌سایت DxOMark قرار دارد، از سه دوربین ۱۲ مگاپیکسلی بهره می‌برد اما اختلاف آن با گلکسی S22 اولترا که دوربینی ۱۰۸ مگاپیکسلی دارد، بسیار زیاد است (از لحاظ رتبه).

اگر شما هم قصد خرید محصولی را دارید که باید دوربین خوبی داشته باشد، مطمئن شوید که روی بخش درست تمرکز می‌کنید و صرفا فریب بازی اعداد شرکت‌ها را نمی‌خورید.

۴. لرزشی و موتور ویبره

یکی از قابلیت‌هایی که شدیدا در سال ۲۰۲۲ به آن کم‌توجهی شده، بازخورد لرزشی و موتور ویبره است. البته این موضوع برای کاربران آیفون کمی عجیب است چون در بین محصولات اپل، گوشی میان‌رده‌ی کمتری دیده می‌شود و چون آن‌ها تجربه‌ی استفاده از یک میان‌رده‌ی اندرویدی را نداشته‌اند (احتمالا)، نمی‌توانند متوجه شوند چرا باید موتور لرزشی یک گوشی ضعیف باشد یا کیفیت خوبی نداشته باشد.

بازخورد لرزشی همان ویبره‌ی ریزی است که وقتی با کلیدهای لمسی گوشی تعامل برقرار می‌کنید، دستتان را به نشانه‌ی دریافت لمس، می‌لرزانند. برای مثال وقتی با صفحه کلید تایپ می‌کنید، بین منوها اسکرول می‌کنید، اعلان جدیدی دریافت می‌کنید و…، لرزش کوتاهی ایجاد می‌شود که دلیل آن، وجود موتور لرزشی یا همان ویبره است.

آیفون‌ها در این زمینه عملکرد بسیار خوبی دارند، برخی از پرچم‌داران اندرویدی هم نظیر پیکسل ۶ پرو، گلکسی S22 اولترا، شیائومی ۱۲ پرو و… منصفانه بخواهیم بگوییم پیشرفت چشمگیری در مقایسه با قبل داشته‌اند که از این بابت خوشحالیم. حتی برخی از میان‌رده‌های شیائومی هم این روزها در این زمینه بسیار فراتر از انتظار ظاهر شده‌اند.

اما به صورت کلی به این قابلیت در بین میان‌رده‌ها و گوشی‌های اقتصادی توجه خاصی نمی‌شود. این در حالی است که برای برخی‌ها، حس کردن لرزش بعد از هر تعامل واقعاً مهم است. این موضوع را زمانی که از یک گوشی با موتور لرزشی قدرتمند استفاده نکنید، متوجه نخواهید شد. اگر امکانش وجود دارد، محصولی را که قصد خرید آن را دارید، حتما تست کنید؛ اگر بازخورد لرزشی خوبی داشت که می‌تواند شما را راضی نگه دارد، با در نظر گرفتن قابلیت‌های خوب دیگر، آن را انتخاب کنید.

نظر شخصی: این قابلیت نباید یک اولویت در انتخاب گوشی هوشمند باشد چرا که فاکتورهای بسیار مهم‌تری از آن وجود دارند. اما به طور کلی اگر محصولی از همه لحاظ خوب و ایده‌آل باشد، از این حیث هم عملکرد خوبی خواهد داشت.

یک حقیقت: آیا می‌دانستید آیفون SE 2022 هیچ کلید فیزیکی ندارد؟ در واقع آن کلیدی که فکر می‌کنید فیزیکی است، یک سطح شیشه‌ای است که وقتی آن را فشار می‌دهید، می‌لرزد و فرمان مد نظر به گوشی ارسال می‌شود.

۵. فناوری شارژ سریع

شارژ سریع هم مثل تمام قابلیت‌های این لیست، کمتر مورد توجه یک سری از شرکت‌ها نظیر سامسونگ و اپل قرار گرفته است. در حالی که این دو شرکت در حال حاضر بزرگ‌ترین شرکت‌های تولیدکننده‌ی گوشی هوشمند در جهان محسوب می‌شوند اما حتی همان شارژر نه چندان سریع را به همراه گوشی‌هایشان هم عرضه نمی‌کنند چرا که به دنبال کسب سود بیشتر هستند و برای این موضوع، حفاظت از محیط زیست را بهانه قرار داده‌اند.

اگر تاکنون از گوشی‌های سامسونگ و آیفون استفاده کرده باشید، می‌دانید در مقایسه با گوشی‌های سایر شرکت‌ها، سرعت شارژ بسیار پایینی دارند. برای مثال گلکسی S22 از شارژر ۴۵ واتی پشتیبانی می‌کنند اما سرعت شارژ به شدت محدود است. این یعنی اگر شما شارژر ۲۵ واتی سامسونگ را هم خریداری کنید، تقریبا در همان مدت زمان مشابه، شارژ باتری گوشی شما به ۱۰۰٪ می‌رسد.

اینکه بتوانید گوشی خود را در مدت کمتر از نیم ساعت شارژ کنید، بسیار عالی است چرا که در این صورت، در مدت ۵ دقیقه آنقدر گوشی‌تان شارژ می‌شود که بتوانید نصف روز را از آن استفاده کنید. در حال حاضر گوشی‌هایی نظیر شیائومی ۱۱T پرو و ردمی نوت ۱۱ پرو پلاس، گوشی‌هایی هستند که شارژ کامل آن‌ها به ترتیب ۲۵ و ۱۵ دقیقه طول می‌کشد! درست خواندید، فقط ۲۵ و ۱۵ دقیقه تا شارژ کامل.

این روزها که مصرف باتری در گوشی‌ها به خاطر قابلیت‌های نرم‌افزاری مختلف و قدرت سخت‌افزاری بالا، زیاد است، در اختیار داشتن شارژر سریع می‌تواند بسیار مفید باشد چرا که در صورت اتمام سریع شارژ هم می‌تواند در مدت زمان کمتر از یک ساعت، بار دیگر گوشی را در حالت آماده به کار در اختیارتان قرار دهد.

اگر در انتخاب بین دو دستگاه مشابه مردد مانده‌اید، حتما آن دستگاهی را بردارید که شارژر سریع‌تری دارد، چرا که با این کار در واقع در حق خود لطف کرده‌اید. تا زمانی هم که باتری به خاطر سرعت بالای شارژر خراب شود، شما احتمالا گوشی جدیدی خریداری می‌کنید، یا حتی می‌توانید سرعت را در تنظیمات محدود کنید (اگر امکانش وجود داشته باشد). اگر از آن دسته افرادی هستید که خیلی امکان شارژ گوشی‌شان به خاطر رفت و آمد فراهم نیست، خرید محصولی که هم از شارژ سریع پشتیبانی کند و هم شارژر درون جعبه‌ی آن قرار داشته باشد بسیار منطقی‌تر خواهد بود.

۶. مدیریت مصرف انرژی برای بهبود طول عمر باتری

اگرچه داشتن گوشی با باتری پرظرفیت واقعاً عالی است، اما این را به خاطر داشته باشید که علم کنونی نمی‌گذارد ظرفیت باتری بیشتر از یک حد خاص افزایش پیدا کند. در حال حاضر گوشی‌هایی با باتری ۵۰۰۰ میلی‌آمپر ساعتی یا نهایتا ۶۰۰۰ میلی‌آمپر ساعتی، از جمله بهترین گوشی‌ها از این حیث هستند اما گاهی اوقات می‌بینیم که یک گوشی با ظرفیت باتری بسیار کمتر نظیر آیفون ۱۳ پرو مکس، عملکرد بهتری از رقبایی نظیر گلکسی S22 اولترا با باتری ۵۰۰۰ میلی‌آمپر ساعتی دارد.

در بالا اشاره کردیم در آیفون‌ها استفاده از منابع سخت‌افزاری به شکل خیره‌کننده‌ای بهینه است. این منابع سخت‌افزاری شامل باتری هم می‌شود. به گونه‌ای که اپل اکنون سه سال متوالی است که پرچم‌دارهای خود را با باتری کوچک‌تری از باتری بهترین گوشی‌های بازار از این حیث عرضه می‌کند اما در عمل می‌بینیم که عملکردش کم‌نظیر است.

از طرفی گلکسی S22 اولترا به عنوان بهترین پرچم‌دار کنونی سامسونگ، باتری ۵۰۰۰ میلی‌آمپر ساعتی دارد. پیکسل ۶ پرو هم دقیقا از یک باتری با همین ظرفیت بهره می‌برد. اما در عمل می‌بینیم که تفاوت بین آن‌ها، ۲۰ الی ۲۵٪ به نفع نماینده‌ی سامسونگ است و این یعنی در گوشی‌های شرکت کره‌ای، بهینگی نرم‌افزار به شکل محسوسی بهتر از گوشی‌های پیکسل است. همه‌ی این‌ها باعث می‌شود بار دیگر به موضوع بهینه بودن نرم‌افزار فکر و اهمیت آن را در گوشی‌های هوشمند حس کنیم.

این موضوع نه تنها هنگام خرید یک گوشی توسط کاربر بلکه قبل از طراحی یک گوشی هم باید توسط شرکت‌ها مورد بررسی دقیق قرار بگیرد. اما متأسفانه می‌بینیم که این روزها شرکت‌های بسیار محدودی به آن توجه می‌کنند و یک سری دیگر، از جمله خود کاربران، اصلا اهمیتی به این موضوع نمی‌دهند. جا دارد در این زمینه به شرکت‌های اندرویدی اشاره کنیم که خیلی عقب‌تر از شرکت کوپرتیونیی هستند.

۷. اندازه و وزن گوشی

وزن و اندازه‌ی گوشی همیشه یک موضوع سلیقه‌ای بوده است. برخی‌ها گوشی سنگین دوست دارند و بزرگ، برخی دیگر هم گوشی‌های کوچک و سبک دوست دارند. دلیلی که این روزها گوشی‌هایی با ابعاد و وزن مختلف می‌بینیم هم دقیقا همین است. اما فرض کنید یک گوشی گلکسی S22 با وزن ۱۶۷ گرم و اندازه‌ی ۶ اینچ در اختیار دارید، اما قبل از آن یک گوشی گلکسی S21 اولترا با وزن ۲۲۷ گرم یا آیفون ۱۳ پرو مکس با وزن ۲۴۰ گرم داشتید. طبیعی است که حس و حال شما اکنون کاملا فرق می‌کند، خصوصا اگر از علاقه‌مندان به گوشی کوچک و سبک باشید.

گرچه فقط ۶۰ یا ۸۰ گرم تفاوت وجود دارد و روی کاغذ این تفاوت خیلی خود را نشان نمی‌دهد اما وقتی به محصولی می‌رسیم که قرار است همیشه در دستتان قرار داشته باشد، اهمیت آن بیشتر می‌شود و اینجاست که حتی ۱۰ گرم هم خود را نشان می‌دهد. البته نکته اینجاست که گوشی‌های سبک، کوچک هم هستند، این یعنی اگر گوشی بزرگ دوست داشته باشید، باید این نکته را هم بپذیرید که گوشی شما سنگین خواهد بود. فعلا در این بین تعادل خاصی وجود ندارد، اما شرکت‌ها می‌توانند این تعادل را با استفاده از مواد سبک‌تر در ساخت گوشی ایجاد کنند.

برای مثال اکنون گلکسی S22 اولترا با اندازه‌ی ۶٫۸ اینچ، ۲۲۸ گرم وزن دارد در حالی که وزن آیفون ۱۳ پرو مکس به ۲۴۰ گرم می‌رسد. اگرچه این تفاوت وزن به خاطر استفاده از فلز بکار رفته در ساخت بدنه است (در گلکسی S22 اولترا از آلومینیوم و در آیفون ۱۳ پرو مکس از فولاد ضد زنگ استفاده شده) اما این را هم در نظر بگیرید که کاربران برای هر دو گوشی از قاب محافظ استفاده می‌کنند. اینجاست که تفاوت بین دو گوشی بیشتر از قبل حس می‌شود. حتی اگر بخواهید با آیفون بدون قاب هم کار کنید، گوشه‌های تیزی که دارد دست شما را آزار می‌دهد. از آن طرف شیائومی ۱۲ پرو با اندازه‌ای مشابه گلکسی S22 اولترا، فقط ۲۰۴ گرم وزن دارد که از هر دو گوشی بالا مناسب‌تر است. این یعنی شرکت‌ها می‌توانند تا جایی که امکان دارد، وزن گوشی را متعادل نگه دارند اما فعلا تصمیم دارند به این نکته توجهی نکنند.

۸. کیفیت سیستم صوتی

در رابطه با سیستم صوتی گوشی مطالب زیادی نوشته نمی‌شود، چون اهمیت خاصی به آن داده نمی‌شود. کمتر کاربری را شاهد هستیم که قبل از خرید یک گوشی بگوید: «کیفیت بلندگوهای آن چقدر خوب است؟». اما وقتی گوشی را می‌خرد، کیفیت سیستم صوتی به یکی از فاکتورهای مهم او تبدیل می‌شود چرا که اگر در این بخش گوشی ضعف داشته باشد، نه می‌توانید به خوبی با دیگران مکالمه کنید و نه در شنیدن موسیقی تجربه‌ی لذت‌بخشی داشته باشید. به صورت کلی هر کاری که به سیستم صوتی مربوط می‌شود، برای شما لذت زیادی نخواهد داشت.

خریدن یک گوشی با سیستم صوتی قدرتمند (معمولا بلندگوهای استریو) نه تنها شما را از خرید یک بلندگوی بلوتوثی جانبی بی‌نیاز می‌کند، بلکه تجربه‌ی بسیار لذت‌بخشی را هم حین گوش دادن به محتوی صوتی برایتان به ارمغان می‌آورد. شاید متوجه نشوید اما وقتی یک فیلم اکشن یا ترسناک را تماشا می‌کنید، تمام لذت آن به صداست. شاید بتوان با تصویر اندکی بی‌کیفیت کنار آمد اما اگر سیستم صوتی خوب نباشد، اصلا نمی‌توان خود را قانع کرد که به تماشای آن فیلم نشست.

بنابراین قبل از خرید یک گوشی، حتما به سیستم صوتی آن توجه داشته باشید که کیفیت خوبی داشته باشد. به این موضوع قبل از خرید یک گوشی اصلا یا در نهایت خیلی کم توجه می‌شود اما بدانید اهمیت آن به حدی بالاست که شاید بعد از خرید یک گوشی با سیستم صوتی نه چندان قدرتمند، اصلا از خرید آن پشیمان شوید و قصد فروش آن به سرتان بزند.

۹. دوربین تله‌فوتو با زوم چند برابری

طی چند سالی که در رابطه با گوشی‌های جدید با افراد مختلف صحبت کردم، از بسیاری از آن‌ها شنیدم که گوشی باید یک دوربین داشته باشد و نه چندین دوربین مختلف. اما این موضوع اصلا مورد قبول خیلی از کاربران دیگر نبود. از طرفی تعبیه‌ی یک دوربین که بتواند چندین کار مختلف را هم انجام دهد فعلا در گوشی‌های هوشمند ممکن نیست. بنابراین وجود چندین دوربین باکاربردهای مختلف نیاز است و سر این موضوع بحثی نداریم.

حالا این موضوع به وجود می‌آید که چه دوربینی بعد از دوربین اصلی، مهم‌ترین کاربرد را دارد؟ دوربین فوق عریض اگرچه واقعاً سنسور خوبی است اما تصاویر را با اعوجاج و انحنا ثبت می‌کند. البته بسیاری از شرکت‌ها این روزها برای رفع این مشکل، راه حل‌هایی را در نظر گرفته‌اند اما در نهایت باز هم این دوربین یک سری نقاط ضعف مشخص دارد. پر استفاده‌ترین دوربین بعد از دوربین اصلی، دوربین تله‌فوتو است، البته اگر گوشی شما از آن بهره ببرد.

دوربین تله‌فوتو چه زوم ۳ برابری داشته باشد و چه ۴ و ۵ و حتی ۱۰ برابری، می‌تواند سبک و سلیقه‌ی شما را در زمینه‌ی عکاسی و فیلم‌برداری تغییر دهد؛ خصوصا اگر از عاشقان عکاسی باشید چون در این صورت می‌توانید تصاویر بسیار جذابی را با گوشی خود ثبت کنید. یک دوربین تله‌فوتوی خوب می‌تواند تصویر پرتره‌ای ثبت کند که دوربین اصلی به هیچ عنوان توانایی ثبت آن را ندارد، در خیابان‌ها یا عکاسی از حیوانات، آثاری را خلق کند که بی‌نظیر هستند یا سوژه‌ها را حتی در فواصل دور، با کیفیت بالا شکار کند.

این روزها بهترین گوشی از این نظر گلکسی S22 اولترا است چرا که دو دوربین تله‌فوتو با قابلیت زوم ۳ و ۱۰ برابری دارد. پیکسل ۶ پرو هم اگرچه از لنزی با قابلیت زوم تقریبا ۵ برابری بهره می‌برد اما آنقدر از لحاظ نرم‌افزاری بهینه هست که می‌تواند تا زوم ۱۰ برابری هم کیفیت قابل قبولی را ارائه دهد.

اما متأسفانه در بسیاری از گوشی‌ها به خاطر اینکه هزینه‌ی ساخت پایین نگه داشته شود، از دوربین تله‌فوتو استفاده نمی‌شود و کاربران نمی‌توانند لذت عکاسی با آن را بچشند. البته هستند گوشی‌هایی که در کنار قیمت مناسب، از این لنز بهره می‌برند نظیر گلکسی S20 یا S21 فن ادیشن اما می‌توان گفت تقریبا تمام گوشی‌های هم‌قیمت با آن‌ها چه در دنیای iOS و چه در دنیای اندروید، از این لنز بهره نمی‌برند.

به شخصه عکاسی با دوربین تله‌فوتو را بسیار لذت‌بخش‌تر از عکاسی با دوربین فوق عریض می‌دانم. اگرچه کاربرد آن‌ها متفاوت است اما احساس می‌کنیم دوربین فوق عریض جز در یک موارد خیلی خاص، اصلا به کار نمی‌آید و همان دوربین اصلی می‌تواند از پس نیاز من بر بیاید. خصوصا اینکه می‌توانیم چند قدم عقب‌تر برویم و سوژه‌های بیشتری را در کادر جای دهیم. اما برای اینکه بخواهیم از یک سوژه در فاصله‌ی دور عکاسی کنیم، نمی‌توانیم مثلا به بالای یک درخت یا ساختمان برویم. بنابراین وجود دوربین تله‌فوتو در گوشی‌ها حتی در صورتی که جایگزین دوربین فوق عریض شود هم بسیار ضروری است که متأسفانه نه کاربران توجهی به آن می‌کنند و نه شرکت‌ها.

۱۰. خدمات پس از فروش

خدمات پس از فروش به عنوان آخرین فاکتور مهم ولی نادیده گرفته شده‌ی این لیست معرفی می‌شود. وقتی یک گوشی هوشمند خریداری می‌کنید باید بدانید که یک وسیله‌ی الکترونیکی است و ممکن است قطعات آن هر لحظه در صورت یک اتفاق خراب شوند. حال شما باید از بابت یک خدمات پس از فروش خوب اطمینان داشته باشید تا نگران این موضوع نباشید که اگر مشکلی هم برای گوشی پیش آمد، بدون نگرانی و توسط افراد خبره و تأیید‌شده‌ی شرکت سازنده، حل خواهد شد.

در حال حاضر در کشور ما خیلی این موضوع مطرح نیست که گوشی را در مراکز خدماتی تأییدشده توسط شرکت سازنده تعمیر کنیم چرا که معمولا بعد از خرید گوشی و در صورت خراب شدن آن، گوشی را به همان جایی که آن را خریدیم می‌بریم و انتظار داریم برایمان تعمیرش کند.

در نتیجه به کاربران داخل کشور پیشنهاد می‌شود محصولی را خریداری کنند که قطعات آن بیشتر وجود دارد و تعمیرکاران هم بهتر از پس تعمیر آن بر می‌آیند. اما اگر نمایندگی‌ها و خدمات پس از فروش رسمی هر شرکت درون کشور قرار داشتند، خیلی از بابت کمبود قطعات و مواردی مثل این نگرانی نداشتیم. بنابراین باید گفت این مورد آخر برای ما خیلی اهمیت ندارد اما به صورت کلی موضوعی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.

گوشی یک لوازم الکترونیکی و آسیب‌پذیر است و شرکت سازنده باید با درک این موضوع، خدمات پس از فروش خوبی را در مناطق مختلف برای آن در نظر بگیرد تا در صورت بروز مشکل، به سرعت آن را برطرف کند. در حال حاضر این موضوع برای محصولات اپل خیلی رعایت شده اما مثلا تکنسین‌های سامسونگ هربار که با مشکلی مواجه می‌شدم، خیلی به کمک من نمی‌آمدند (تعامل آنلاین از طریق ایمیل). امیدواریم این موضوع توسط شرکت‌ها با حساسیت بیشتری دنبال شود تا کاربران بعد از خرید، آسوده خاطر باشند.