به گزارش موبوایران، گوشیهای ارزانقیمت روزبهروز بهتر و جذابتر میشوند ولی از طرف دیگر یک رویکرد به شدت آزاردهنده برای آنها مورد استفاده قرار میگیرد. به طور مشخص این ترند مربوط به دوربینهای چندگانهی این گوشیها است که بیشتر این دوربینها کیفیت چندان خوبی را ارائه نمیدهند. تولیدکنندگان گوشیهای ارزانقیمت کیفیت دوربین را قربانی میکنند فقط برای اینکه بگویند:«ببینید چند دوربین در گوشی ما وجود دارد!» این وضعیت اصلا به نفع مشتریان نیست و در عوض شرکتها باید بیشتر روی استفاده از یک دوربین باکیفیت تمرکز کنند. در ادامه به این موضوع میپردازیم.
چرا گوشیها این همه دوربین دارند؟
بیست سال پیش، مردم متوجه شدند که گوشیهای آنها تا حدی میتوانند جای دوربینهای عکاسی کامپکت را پر کنند. اگرچه گوشیها در ابتدا در زمینهی عکاسی تقریبا هیچ حرفی برای گفتن نداشتند، اما همین راحتی باعث شد که این مشخصه مورد استقبال زیادی قرار بگیرد. و پس از چند سال پیشرفت تکنولوژی، دوربینها به طور ناگهانی به یکی از مهمترین ویژگیهای گوشیهای هوشمند تبدیل شدند.
بیش از یک دهه از عرضهی اولین گوشی هوشمند میگذرد ولی هنوز هم کیفیت دوربین در مرکز تبلیغات گوشیهای مختلف قرار دارد. با توجه به اینکه عملا تمایز گوشیهای جدید تا حد زیادی کاهش پیدا کرده، کیفیت دوربین از معدود ویژگیهایی است که شرکتها میتوانند برای ایجاد تمایز به طور گسترده روی آن مانور دهند.
این تقاضا برای دوربینهای باکیفیت، سازندگان را به سمت یک ترند جالب سوق داده است. شرکتها در حال حاضر برای گوشیهای خود از چندین دوربین بهره میبرند که هرکدام از این دوربینها هدف خاصی را دنبال میکنند. در حال حاضر بسیاری از گوشیها از دوربینهای مبتنی بر لنز استاندارد، اولترا واید، تلهفوتو و ماکرو بهره میبرند تا کاربران برای انواع عکاسی در محیطهای مختلف دست بازتری داشته باشند.
اگر یک گوشی گرانقیمت مبتنی بر چند دوربین بخرید، مطمئنا این دوربینها کیفیت بالایی ارائه میکنند. اما اگر این دوربینها کیفیت پایینی داشته باشند، تجربه کاربری اصلا لذتبخش نخواهد بود. این روزها اکثر گوشیهای ارزانقیمت با چند دوربین بیکیفیت راهی بازار میشوند. این یکی از عجیبترین ترندهای بازار موبایل محسوب میشود که هیچ سودی برای مشتریان ندارد.
افزایش هزینههای ساخت با افزایش تعداد دوربین
برای تعبیهی دوربینهای عالی در گوشی، سازندگان باید بودجهی هنگفتی را برای خرید قطعات، تحقیق و توسعه و استفاده از متخصصان بااستعداد هزینه کنند. زمانی که با یک گوشی هزار دلاری مانند آیفون سروکار داریم، چنین هزینههایی هیچ فشاری به شرکت وارد نمیکند زیرا چندین برابر هزینهی صرف شده، درآمد کسب میکنند. اما هنگام ساخت گوشیهای ارزانقیمت، شرکتها باید با دقت تمام هزینهها را در نظر بگیرند.
در گوشیهای ارزانقیمت همواره برخی مشخصهها فدای دیگر ویژگیها میشوند و چنین رویکردی کاملا طبیعی است. اما زمانی که ۴ دوربین در بدنهی گوشی ۲۰۰ دلاری قرار میگیرد، این فدا کردنها هم غیرمنطقی خواهد شد. به همین خاطر در نهایت با چند دوربین بیکیفیت روبرو میشویم.
باید خاطرنشان کنیم این مساله فقط مختص سختافزار نیست. برخی از گوشیهای ارزانقیمت از سنسورهای دوربین قدرتمندی بهره میبرند ولی به دلیل عدم توجه به نرمافزار دوربین، عکسهای باکیفیتی ثبت نمیشود. در همین زمینه میتوانیم به وانپلاس نورد N10 اشاره کنیم. سنسور ۶۴ مگاپیکسلی این گوشی اصلا بیکیفیت نیست ولی از طرف دیگر عکسهای خوبی را ثبت نمیکند.
برندهایی مانند گوگل و اپل استاد نرمافزار هستند و به همین دلیل است که آیفونها و پیکسلها با وجود استفاده از سنسورهای دوربین کوچک و نهچندان عالی، میتوانند عکسهای فوقالعادهای را ثبت کنند. البته بدون شک برندهای کوچک از بودجهی کافی برای سرمایهگذاری روی نرمافزار دوربین بهره نمیبرند. اما از طرف دیگر کاربران هم انتظار ندارند که گوشیهای ارزانقیمت عکسهای حیرتانگیزی را ثبت کنند. فقط کافی است دوربین این گوشیها بتوانند از پس ثبت عکسهای خوب در شرایط مختلف بربیایند. بنابراین چنین شرکتهایی باید به دنبال چه راهکاری باشند؟
فقط یک دوربین
سازندگان گوشیهای ارزانقیمت به جای اینکه برای ۴ دوربین هزینه کنند، باید این بودجه را برای استفاده از یک دوربین باکیفیت اختصاص دهند. البته طبیعتا کاربران به دنبال استفاده از دوربین سلفی خوب نیز هستند ولی دوربینهای سلفی در کل هزینهی بالایی ندارند. با این کار، شرکتها میتواندن بودجهی بیشتری را به سختافزار، نرمافزار و بهینهسازی اختصاص دهند.
در ابتدا شاید چنین کاری از نظر سود و درآمد چندان منطقی نباشد، اما باید خاطرنشان کنیم که شرکت موردنظر میتواند از یک دوربین در چندین گوشی ارزانقیمت استفاده کند. این همان رویکردی است که گوگل و اپل سالهاست که انجام میدهند و همانطور که میبینید نتایج خوبی داشته است.
البته به خوبی میدانیم که استفاده از فقط یک دوربین هم کاربران را دچار محدودیت میکند. به عنوان مثال دیگر نمیتوانند عکسهای اولتراواید ثبت کنند. اما واقعیت این است که بسیاری از کاربران گوشیهای ارزانقیمت از این دوربینها استفاده نمیکنند و عمدتا همان دوربین اصلی در شرایط مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
در همین زمینه میتوانیم به گوشیهایی مانند پیکسل ۴a و آیفون SE 2022 اشاره کنیم. در مورد آیفون SE باید بگوییم که اگرچه طراحی قدیمی آن با انتقادات زیادی روبرو شده، اما کمتر کسی از کیفیت دوربین آن ناراضی است.
آیا اوضاع بهتر میشود؟
به نظر میرسد حداقل در آیندهی نزدیک اوضاع در این زمینه بهتر نمیشود زیرا هیچکدام از شرکتها فعلا نمیخواهند ریسک تغییر این رویکرد را بپذیرند. عموم کاربران هیچگونه آشنایی با ویژگیهای فنی گوشیهای هوشمند ندارند و به همین خاطر چنین افرادی فقط ظاهر گوشی را در نظر میگیرند. در نتیجه اگر به یک کاربر معمولی بگویید که از بین دو گوشی ارزانقیمت مبتنی بر یک و چند دوربین کدام را انتخاب میکند، به احتمال زیاد مدل مجهز به دوربین چندگانه را انتخاب خواهد کرد.
بنابراین اگرچه این رویکرد در ابتدا از منظر سودآوری چندان به نفع شرکتها نخواهد بود، اما امیدواریم شرکتهای بزرگی مانند سامسونگ کمکم دوربینهای چندگانه را در گوشیهای ارزانقیمت کنار بگذارند. اما واقعیت این است که در این زمینه چندان خوشبین نیستیم. ولی در هر صورت به لطف بهبود کیفیت دوربین گوشیها، احتمالا در آینده گوشیهای ارزانقیمت هم در این زمینه حرف بیشتری برای گفتن خواهند داشت.