واکنش ایران به تصویب قطعنامه در آژانس
سرپرست نمایندگی ایران در آژانس تصویب قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام را شدیدا محکوم کرد و با بیان اینکه اقدام مقتضی را انجام خواهیم داد، گفت: ایران حق دارد در سیاست و رویکرد خود در قبال آژانس بازنگری کند.
به گزارش سایت طلا، در جریان بررسی قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی عضو برجام (آلمان، فرانسه و انگلیس) به همراه آمریکا با موضوع درخواست از ایران برای همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی که امشب با ۳۰ رأی موافق، ۲ رای مخالف روسیه و چین و ۳ رای ممتنع هند، پاکستان و لیبی به تصویب شورای حکام رسید، «محمدرضا غائبی» سرپرست نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران، ضمن محکومیت شدید این اقدام با انگیزه سیاسی و مغرضانه از سوی برخی از کشورهای عضو شورای حکام، مواضع ایران را در این خصوص گوشزد کرد.
* ۲۱ درصد از بازرسیهای آژانس در سال ۲۰۲۱ در ایران
سرپرست نمایندگی دائم کشورمان پیش از تصویب قطعنامه با اشاره به اینکه طی ۲۰ سال گذشته فشرده ترین بازرسیهای آژانس در ایران انجام شده است و تنها در سال ۲۰۲۱، ۲۲ درصد از بازرسیهای آژانس در سراسر جهان در ایران انجام شده، افزود: این در حالی است که ایران تنها ۳ درصد از کل تاسیسات هستهای تحت پوشش آژانس در سراسر جهان را در اختیار دارد.
غائبی همچنین بار دیگر با تأکید بر اینکه نکته که ادعاهای مربوط به مکانهای ذکر شده در گزارش مدیرکل آژانس بر اساس اطلاعات نادرست ساختگی رژیم صهیونیستی است، گفت: معتقدیم بزرگنمایی صورت گرفته در گزارش اخیر آژانس و تلاشها برای ایجاد فاجعهای غیرضروری در این زمینه، در حالی که ایران نگرانیها و ابهامات اساسی در این گزارش دارد و مدیرکل برای ادامه مذاکرات اعلام آمادگی کرده است، نتیجه معکوس دارد.
به گزارش فارس، مدیرکل آژانس در این گزارش اعلام کرده بود که اورانیوم غنی شده ایران به ۱۸ برابر حد مجاز در برجام رسیده و همچنین مدعی شده بود که ایران در ارائه پاسخهای «معتبر فنی» به سؤالهای آژانس درباره پیدا شدن مواد هستهای در ایران طی سه سال گذشته ناکام بوده است.
این دیپلمات کشورمان خطاب به نمایندگان کشورها گفت: ایران از اقدام حامیان این قطعنامه برای پیمودن چنین مسیری که هیچ ارتباطی با واقعیات فنی میدانی ندارد، بلکه ناشی از دستور کار مغرضانه غیرحرفهای و سیاسی است، به شدت ابراز تاسف میکند و انتظار میرود کشورهای حامی به تعهدات خود تحت برجام عمل کنند و شرایط را بیشتر پیچیده نکنند.
* سطح کنونی همکاریهای ایران و آژانس مثال زدنی است
غائبی همچنین با تاکید بر اینکه سطح کنونی همکاریهای ایران و آژانس مثال زدنی است و مذاکرات نهایی برای احیای برجام ادامه دارد، افزود: بر عهده شورای حکام و اعضای آن است که پاسدار چنین همکاری گسترده و سرنوشت برجام باشند.
وی افزود: ما باید در مقابل کسانی که میخواهند این را به دلیل کسب امتیاز صرفاً سیاسی نابود کنند، متحد باشیم و این مسؤولیت به تنهایی بر دوش ایران نیست و این بر عهده همه ماست که در صورت از بین رفتن آن از ریل، بیشترین تأثیرات منفی را متحمل شویم؛ لذا از کشورهای عضو میخواهیم به این قطعنامه که هدف آن تحقق دستورکار سیاسی برخی کشورهای عضو است، رأی منفی دهند.
* دعوت از ایران برای همکاری با آژانس از طریق پذیرش قطعنامه بی معنی و ناامید کننده است
سرپرست نمایندگی کشورمان همچنین پس از تصویب قطعنامه پیشنهادی، ضمن محکومیت قوی و رد این قطعنامه، خطاب به نمایندگان دولتهای عضو آژانس گفت: با توجه به ادامه همکاری گسترده ایران با آژانس، دعوت از ایران برای همکاری با آژانس از طریق پذیرش قطعنامه بی معنی و ناامید کننده است.
وی ضمن خاطر نشان کردن اینکه پذیرش قطعنامه شاهدی بر اثبات این مدعا است که فشارها و آرمانهای سیاسی برخی کشورها بر جنبه فنی کار آژانس غلبه کرده است، افزود: این قطعنامه زنگ خطری برای اعتبار و یکپارچگی آژانس در سیستم پادمانی و رژیم منع اشاعه است و همچنین نشان میدهد که همکاری صادقانه و گسترده با آژانس در زمینه پادمانها در برابر اراده سیاسی و فشار برخی کشورها تضعیف میشود.
غائبی افزود: این ضربه بزرگی به آژانس است که توسط یکی از مهم ترین ارگانهای تصمیم گیر آن یعنی شورای حکام به آن وارد شد.
* اقدام مقتضی انجام میدهیم
این دیپلمات کشورمان ضمن روشن کردن این موضوع که پذیرش این قطعنامه نه ایران را ترغیب به فراتر رفتن از سطح بالای کنونی همکاری خود با آژانس میکند و نه آن را مجبور به پایین آمدن از مواضع اصولی خود میکند، افزود: ایران قاطعانه نسبت به این قطعنامه ابراز تأسف میکند و در پاسخ به آن اقدام مقتضی را انجام خواهد داد، که عواقب آن متوجه ارائه کنندگان و حامیان این قطعنامه است.
وی با اشاره به اینکه اگر قرار باشد ایران پس از نشان دادن سطح مثال زدنی از همکاری با چنین رفتار ناعادلانه و با انگیزه سیاسی روبرو شود، هشدار داد: در واقع ایران حق دارد در سیاست و رویکرد خود در قبال آژانس بازنگری کند.
به گزارش فارس، پس از آنکه عنوان شد سه کشور اروپایی به همراه آمریکا پیش نویس قطعنامهای ضد ایرانی را برای ارائه به شورای حکام آژانس تهیه کردهاند، جمهوری اسلامی ایران نسبت به این اقدام واکنش نشان داد و وزیر امور خارجه کشورمان پیش از این در گفتوگوی تلفنی با جورپ بورل مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هشدار داد: هرگونه اقدام سیاسی از سوی آمریکا و سه کشور اروپایی در آژانس ، بی تردید با واکنش متناسب، موثر و فوری ایران مواجه خواهد شد.
علاوه بر این، سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه ۱۶ خرداد ماه در گفتوگویی تلویزیونی با مردود خواندن قطعنامه پیشنهادی به شورای حکام آژانس گفت که جمهوری اسلامی ایران متناسب با اتفاقی که در این شورا بیفتد، پاسخهای خود را خواهد داد.
در همین خصوص نیز سازمان انرژی اتمی امروز از قطع فعالیت تعدادی از دوربینهای فراپادمانی آژانس خبر داد و اعلام کرد از امروز فعالیت دوربینهای فراپادمانی دستگاه اندازهگیری برخط سطح غنا OLEM و فلومتر آژانس قطع میشود که دستور آن به مسؤولان مربوط داده شده است