ذخایر طلای بانکهای مرکزی جهان افزایش یافت
آمار صندوق بین المللی پول نشان داد که بانکهای مرکزی اقتصادهای نوظهور متعدد ماه میلادی گذشته ذخایر طلایشان را با بهره برداری از کاهش قیمت این فلز گرانبها، افزایش دادند.
خریداران دائمی شامل قزاقستان و جمهوری آذربایجان در میان کشورهایی بودند که ماه ژوئن به ذخایر طلایشان اضافه کردند درحالی که بسیاری از بانکهای مرکزی دیگر نیز در این بازار فعال بودند. البته همه این بانکها به دنبال خرید نبودند. آلمان و گوآتمالا اندکی از ذخایر طلایشان را فروختند و ذخایر رسمی ترکیه نیز کاهش یافت.
بانکهای مرکزی به ویژه در اقتصادهای در حال توسعه ذخایر طلایشان را طی چند سال گذشته با بروز بحرانهای بدهی دولتی مانند بحران اروپا افزایش داده و باعث شدند ذخایر ارزی خارجی مانند دلار آمریکا و یورو تحت فشار قرار بگیرند.
با این همه ارزش طلا طی چند ماه گذشته کاهش یافته است. ارزش این فلز به دلیل نگرانی سرمایهگذاران از اتمام زودتر از موعد برنامه خرید اوراق قرضه بانک مرکزی آمریکا، 20 درصد از ابتدای سال جاری میلادی به این سو کمتر شده است. سیاست پولی آسان یکی از عوامل اصلی پشتیبانی کننده قیمتهای طلا در سالهای اخیر بوده است زیرا این فلز گرانبها در شرایطی که نرخهای بهره اندک بوده و آشفتگی اقتصادی وجود دارد، به عنوان ذخیره مطمئن سرمایه به حساب میآید.
تحلیلگران بازار میگویند کاهش قیمت طلا فرصت خوبی برای بانکهای مرکزی بوجود آورده تا در شرایط ارزانتر، خرید کنند.
براساس آمار صندوق بینالمللی پول، اوکراین در ژوئن برای دومین ماه متوالی ذخایر طلایش را افزایش داده و 80 هزار اونس به ذخایر رسمی خود که اکنون به حدود یک میلیون و 300 هزار اونس رسیده، افزود. جمهوری آذربابجان حدود 65 هزار اونس طلا خریداری کرد و ذخایرش را به بیش از 250 هزار اونس رساند. این کشور در شش ماهه گذشته به طور متوالی به ذخایر رسمی خود افزوده است در حالیکه در دسامبر گذشته میزان ذخایرش تقریبا صفر بود.
قزاقستان که یکی از خریداران دائمی طلا در چند ماه گذشته بوده نیز ذخایر طلایش را در ماه ژوئن افزایش داد. بانک مرکزی این کشور بیش از 45 هزار اونس از این فلز گرانبها را خریداری کرده و ذخایر خود را به چهار میلیون و 200 هزار اونس رساند.
روسیه که حجم قابل توجهی طلا در سالهای اخیر خریداری کرده و ذخایرش را حدود 10 درصد طی سال گذشته افزایش داد، تنها 9 هزار اونس در ژوئن به ذخایر طلایش افزود و میزان آن را به 32 میلیون اونس رساند. براساس آمار شورای جهانی طلا روسیه صاحب هفتمین ذخایر بزرگ طلا در میان کشورهای جهان است. یونان هزار اونس به ذخایر طلایش که سه میلیون و 600 هزار اونس بود، افزود. کشورهای قرقیزستان و بلاروس نیز به میزان اندکی به ذخایرشان افزودند.
در این بین آلمان ذخایر طلایش را به میزان 25 هزار اونس در ماه ژوئن کاهش داد. با این همه این کاهش در مقایسه با مجموع ذخایری که این کشور در اختیار دارد و به بیش از 109 میلیون اونس میرسد، بسیار کوچک بود. طبق آمار شورای جهانی طلا، آلمان صاحب دومین ذخایر بزرگ طلا در جهان پس از آمریکا است.
گوآتمالا که آخرین بار در ژوئیه سال 2012 طلا فروخت، میزان ذخایرش را در ماه ژوئن به میزان 7300 اونس کاهش داد. ذخایر طلای این کشور آمریکای مرکزی اکنون 214 هزار و 300 اونس است. کشورهای مکزیک و سورینام نیز به میزان اندکی از ذخایر رسمیشان کاستند. زیمباوه، کاستاریکا، جمهوری چک و دانمارک نیز از جمله کشورهایی بودند که ذخایر طلایشان کاهش یافت.
ذخایر طلای ترکیه که یازدهمین ذخایر بزرگ در میان کشورهای جهان است، نیز کاهش یافت. ذخایر رسمی ترکیه طی دو سال گذشته پس از اینکه بانک مرکزی این کشور پذیرفتن طلا به عنوان وثیقه از بانکهای بازرگانی را آغاز کرد، حدود چهار برابر شده است. به گفته تحلیلگران، این سیاست دلیل اصلی افزایش ذخایر ترکیه در این مدت بوده است. ترکیه در ماه ژوئن ذخایرش را به میزان بیش از 120 هزار اونس کاهش داد و به 14 میلیون و 200 هزار اونس رساند.
بر اساس گزارش مارکت واچ، میشائیل لوییس، تحلیلگر دویچه بانک پیش بینی میکند ادامه خرید طلا از سوی بانکهای مرکزی، از قیمتهای طلا پس از افت شدیدی که طی ماههای اخیر داشته اند، پشتیبانی کند.