سایت خبری طلا

سالانه 120 تن طلا در خانه‌هاي ايراني‌ها ذخيره مي‌شود

سالانه 120 تن طلا در خانه‌هاي ايراني‌ها ذخيره مي‌شود و اين در حاليست كه اين ميزان طلا مي‌تواند در چرخه اقتصادي كشور اشتغالزايي فراواني ايجاد كند.





به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان با توجه به قدمت و تاثیر صنعت طلا و تبعات و مزیت‌هایی که برای کشور دارد این سؤال در اذهان وجود دارد که سکاندار بازار طلای ایران به دست کیست و به کجا می‌رود.
اهمیت طلا مدت‌های مدیدی است که مورد توجه قرار گرفته و از صنعت‌های دارای قدمت چند هزار ساله است.
به عقیده تحلیلگران، بازار طلای ایران با وجود هماهنگی نسبی با بازار جهانی و همینطور جذاب بودن آن برای سرمایه‌گذاران داخلی، به بلوغ نرسیده و چندان امروزی و کارآمد نیست که همین امر موجب ایجاد اختلالاتی در بازار طلا و به تبع آن در اقتصاد ملی(به دلیل نقش طلا در آن) شده است.
قاچاق طلا، سهم اندک ایران از صادرات طلا، معضلات صنعت طلا و جواهر و معاملات نه چندان شفاف در برخی از ایام سال مسایلی هستند که صنعت و بازار طلای ایران را رنج می‌دهد که به گفته تحلیلگران، نادیده گرفتن ویژگی‌های بازار طلا و وضع قوانین ناکارآمد توسط قانونگذاران و نظارت ضعیف متولیان بازار طلا از دلایل این امر شناخته شده است.
معضلات بازار طلا موجب شده است با وجود قدمت 5 هزار ساله صنعت طلا در ایران و وجود معادن بسیار غنی طلا، این فلز گرانبهای ایران نقش چندانی در بازار جهانی نداشته باشد.

*مصرف بالای طلا در ایران هیچ جایگاهی در جهان ندارد
صنعت طلا یکی از پرسودترین صنایع در جهان شناخته می‌شود که از مزیت‌های نسبی آن می‌توان به وجود ضایعات، عدم آلایندگی، اشتغالزایی در محیط کوچک و سرمایه اندک برای تولید اشاره کرد.
کشورهایی همچون هند،‌ ترکیه، ایتالیا،‌ عربستان، چین و آمریکا در صدر تولیدکنندگان صنعت طلای جهان جای گرفته‌اند و در مقابل هند، چین، آمریکا، ترکیه، ‌عربستان و ایران در صدر مصرف‌کنندگان قرار دارند که می‌توان با نگاهی گذرا متوجه شد ایران تنها کشور بزرگ مصرف‌کننده محسوب می‌شود که جایگاهی در بین بزرگان تولید کننده ندارد.
تولید طلای ایران با وجود دارا بودن قدمتی چند هزار ساله در صنعت طلا و با وجود مزیت‌های رقابتی برای رشد، کمتر از یک درصد از تولید جهانی است و سهم صادراتی آن نیز بنا به گفته کارشناسان یک صدم درصد جهانی را شامل می‌شود.

*‌ بورس تخصصی طلا نوسانات بازاری آن را کاهش می‌دهد
برخی معتقدند ویژگی‌های بازار طلا، بورس جداگانه‌ای را می‌طلبد. به ویژه آنکه سایر کشورها با وجود بورس‌های اوراق و کالایی معتبر، برای طلا بورس مستقل ایجاد کرده‌اند که باز هم تحلیلگران معتقدند با ایجاد بورس طلا می‌توان اندکی از نوسانات بازارهای جهانی در داخل مصون ماند. این افراد معتقدند برای راه‌اندازی بورس طلا، پیش شرط‌هایی لازم است و در عین حال باید زیرساخت‌های اقتصادی و امنیتی نیز برای راه‌اندازی بورس طلا نیز فراهم شود.
همچنین با وجود اعتراض فراوان متولیان صنفی طلا، طلای وارداتی همچنان مشمول سه درصد عوارض گمرکی است که از همین رو بیشتر واردات طلا برای فرار از پرداخت تعرفه، به صورت قاچاق وارد کشور می‌شود که در نهایت صنعت و بازار طلای ایران از آن ضرر می‌کند.

*‌ مصرف سالانه طلا در ایران 300 تن است
با توجه به اینکه میزان گردش مالی صنعت طلا و جواهر یک‌هزار میلیارد دلار در جهان است اما با وجود اینکه ایران پنجمین مصرف کننده طلا و جواهر دنیا به حساب می‌آید، از این تجارت پر سود سهمی ندارد.
میزان مصرف سالانه طلا در کشور 300 تن تخمین زده می‌شود و از این مقدار یک تن شمش طلا و بقیه از بازیافت طلاهای مستعمل است.
این در حالیست که بعد از انقلاب و شروع جنگ تحمیلی به علت شرایط خاص کشور این صنعت دچار آسیب جدی شد اما اکنون نگاه مسئولان تغییر کرده و تلاش‌های مطلوبی برای احیای این صنعت صورت گرفته است.

*‌ تقلید کورکورانه صنعت طلا را نابود می‌کند
افول صنعت طلا در سال‌های گذشته و عقب ماندن کشور از عرصه‌های رقابتی بازارهای بین‌الملل، مشکلی است که از عواملی مانند ضعف تکنولوژی‌های به کار رفته در این بخش، بازاریابی ضعیف، واردات تولیدات بی‌کیفیت به داخل کشور و ضعف کشور در طراحی الگوهای جدید و مورد پسند مشتریان جهانی ریشه می‌گیرد.
اما سؤال این است چرا در حالی که ایرانیان در زمینه طراحی و به کارگیری ظرافت‌های هنری در طلاسازی و صنعت ساخت جواهر و زیورآلات نیز شهره بوده و نمونه‌های اعلای تولیدی آنان، همچنان در موزه‌های جهانی می‌درخشد، امروز از این مزیت بی‌بهره مانده‌اند و به تقلید کورکورانه و بی‌رویه طرح‌ها و نمونه‌های خارجی می‌پردازند.

*‌ طراحی ایرانیان سبب رونق طلا و جواهر کشور می‌شود
یک کارشناس صنایع دستی در این زمینه گفت: طرح‌ها و نقاشی‌های ایرانی به ویژه طرح‌ها و نگاره‌های دوران سلجوقی قابلیت فراوانی برای رونق دادن به طراحی طلا و جواهر در کشور دارند.
زینب حاجی‌صالحی با بیان اینکه جای برخی از نمادهای ایرانی در طرح‌های موجود خالی است، ادامه داد: این مشخصه در بسیاری از سبک‌های خارجی نیز رعایت می‌شود و آنها نمادهای ملی خود را در الگوهای مدرن طراحی پیاده می‌کنند.

*‌حدود 50 درصد از طلای مورد نیاز کشور در اصفهان ساخته می‌شود
رئیس اتحادیه سازندگان و فروشندگان طلا و جواهرات استان اصفهان در مورد وضعیت بازار طلا در استان اصفهان اظهار داشت: خوشبختانه تمام موانع برداشته شده و در حال حاضر این اتحادیه بدون هیچ مشکلی به کار خود ادامه می‌دهد و در بهتر شدن شرایط تلاش می‌کند.
علی زمردپوش با اشاره به اینکه حدود 50 درصد از طلای مورد نیاز کشور در استان اصفهان ساخته می‌شود، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه این مقدار از طلا در استان اصفهان تولید می‌شود، نیاز است که از این اتحادیه حمایت‌های لازم صورت بگیرد.
وی بیان داشت: در حال حاضر مواد خام از خارج از کشور برای ما وارد نمی‌شود و طلاسازان مجبور هستند تا طلاهای شکسته را آب کرده و طلاهای جدید را بسازند که در این کار احتمال خطا وجود دارد.

*‌ طلاهایی که بدون استفاده ‌در خانه ‌ایرانی‌ها ذخیره می‌شود
سالانه 120 تن طلا در خانه‌های ایرانی‌ها ذخیره می‌شود و این در حالیست که این میزان طلا می‌تواند در چرخه اقتصادی کشور اشتغالزایی فراوانی ایجاد کند.
اصفهان قطب صنعت طلاسازی ایران محسوب می‌شود و می‌توان گفت تولید بیش از 50 درصد زیورآلات طلای ایران در اصفهان صورت می‌گیرد.
این صنعت با تولید روزانه حدود 600 کیلوگرم محصول ، حدود 180 تن در سال تولید دارد و البته تولید با توجه به نوسان‌های قیمت طلا و تغییرات تقاضای بازار و همچنین میزان مصنوعات قاچاق وارداتی تغییر می‌کند.

*‌ اشتغال بیش از 270 هزار نفر در تولید و عرضه طلا در سطح کشور
در سطح کشور بیش از 270 هزار نفر در عرصه تولید و عرضه طلا و جواهر اشتغال دارند و این در حالیست که اشتغال بیش از 270 هزار نفر در این عرصه چگونگی نقش این فرایند اقتصادی را در بخش‌های کلان اقتصادی کشور نشان می‌دهد.

*‌ فعالیت 2 هزار کارگاه طلاسازی در اصفهان
رئیس شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان با اشاره به اینکه امروزه مشکل اصلی خانواده‌ها و مسئولان کشور مسئله اشتغال است، اظهار داشت: در حال حاضر بالغ بر 2 هزار کارگاه طلاسازی در اصفهان مشغول به فعالیت هستند که برای 13 هزار نفر ایجاد اشتغال کرده‌اند.
نبی‌الله قائدی ادامه داد: توسعه این کارگاه‌ها می‌تواند در امر صادرات فرصت‌های شغلی زیادی ایجاد کند.
وی با بیان اینکه روزانه بیش از 600 کیلوگرم مصنوعات طلا و جواهر در اصفهان تولید می‌شود، تصریح کرد: این در حالیست که تولید این مصنوعات در سال حدود 200 تن را شامل می‌شود.

*‌ تبادلات برای ساخت شهرک طلا در اصفهان انجام گرفته است
رئیس اتحادیه سازندگان و فروشندگان طلا و جواهرات استان اصفهان با اشاره به اینکه در مورد استانداردسازی کارگاه‌های طلا در استان اصفهان اقدامات مثبتی صورت گرفته است، اظهار داشت: یک هزار و 300 کارگاه طلاسازی در استان اصفهان استانداردسازی شده‌ است.
علی زمردپوش بیان داشت: این کارگاه‌ها به اداره استاندارد استان اصفهان معرفی شده‌ و با انجام مراحل و اقدامات مربوطه استاندارد شده‌اند.
وی ادامه داد: سال گذشته استانداردسازی طلا در استان اصفهان آغاز و برای نخستین بار در سطح کشور صورت پذیرفت.
رئیس اتحادیه سازندگان و فروشندگان طلا و جواهرات استان اصفهان با اشاره به اینکه مشکل استاندارد طلاها در عیار آنها خلاصه می‌شد، تصریح کرد: تخلفات انجام گرفته از سوی سازندگان طلا بسیار اندک بود و تذکرات لازم در این مورد به متخلفان داده شد.
وی با بیان اینکه اقداماتی برای ساخت شهرک طلا در اصفهان انجام شده است، بیان داشت: قسمتی از این شهرک ‌که حدود 100 کارگاه را شامل می‌شود، در حال واگذاری به متقاضیان است.

*‌ قیمت طلا در کشور وابسته به قیمت جهانی است
زمردپوش در مورد قیمت طلا و سکه در بازار اظهار داشت: قیمت طلا در کشور وابسته به قیمت جهانی است و در بورس کشورهای خارجی تعیین می‌شود و در صورتی که قیمت در این کشورها سیر نزولی داشته باشد در تمام کشورها نیز این امر اتفاق می‌افتد.
وی ادامه داد: کشورهایی مانند آفریقا، آمریکا و انگلستان که منابع مهم طلا در جهان به حساب می‌آیند، به طور عمده بر قیمت طلا تاثیر می‌گذارند و تعیین کننده قیمت این محصول محسوب می‌شوند.
رئیس اتحادیه سازندگان و فروشندگان طلا و جواهر استان اصفهان با اشاره به اینکه احتمال کاهش قیمت طلا طی روزهای آینده وجود دارد، خاطرنشان کرد: کاهش قیمت سکه می‌تواند تا بازگشت به قیمت اولیه آن یعنی 280 هزار تومان امکان‌پذیر باشد.

*‌ 42 خوشه طلا در اصفهان شناخته شده است
رئیس شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان با اشاره به اینکه در حال حاضر 42 خوشه طلا در استان اصفهان شناخته شده، تصریح کرد: سند راهبردی شش خوشه دیگر نیز فراهم شده است.
وی ادامه داد: ساماندهی کارگاه‌های طلاسازی از جمله 42 معضل شناخته شده در تولید طلا و جواهر در اصفهان است.

*‌ اصلیت را به صنعت طلای کشور برگردانیم
باید به سمت مطالعه بر روی این مسئله که توانایی و کارایی بانک مرکزی در عرصه شمش به چه میزان است برویم و باید با مطالعه بر روی این مباحث به دنبال راهکار باشیم و این در حالیست که باید با پیگیری‌ها، مطالعات وسیع، ارزیابی و آینده‌نگری در مورد مسائل مختلف در زمینه طلایی که در صنعت و حتی فرهنگ ایرانی قدمتی کهن دارد بررسی‌هایی صورت گیرد که مشکلات مربوط رفع شود و به اصل این صنعت و هنر در کشور برسیم.
این مباحث در حالی مطرح می‌شود که وضعیت طلای ایران همچنان نامعلوم است و ساماندهی به وضعیت طلای ایران نیازمند سکانداری است که آن را به جایی برساند که شایسته است.