روزهای پررونق بازار آتی سکه
روند معاملات هفته گذشته در بازار آتی سکه بورس کالا، تکرار اتفاقات هفته پیش از آن بود؛ به طوری که روزهای ابتدایی این هفته نیز افزایش ناگهانی حجم معاملات را به همراه داشت.
البته میزان این افزایش در مقایسه با هفته پیش از آن بیشتر بود و در پایان آخرین روز معاملاتی هفته گذشته، حجم معاملات هفتگی این بازار به 59 هزار و 957 قرارداد رسید که بیشترین میزان حجم معاملات در چند ماه اخیر را نشان میداد. این رقم در هفته پیش از آن به 36 هزار و 754 قرارداد رسید که البته تعطیلات آن هفته نیز در میزان این حجم، بیتاثیر نبود.
افزایش قیمتهای شنبه گذشته در حالی اتفاق افتاد که انتظار بازارها ریزش قیمت بود، چراکه این روز مصادف با مراسم تنفیذ رییس جمهور دولت جدید بود و از آنجا که بازارهای طلا، سکه و دلار مدتی است عادت به کاستن از قیمتها در مواقع این چنینی پیدا کرده اند، انتظار افزایش شدید بهای سکه و طلا در این روز را نداشتند؛ اما از آنجا که این بازارها تا پیش از این روز، به دلیل حاکم بودن جو شدید خوشبینی به آینده اقتصادی کشور، ریزشهای شدیدی را تجربه کرده بودند، برخی بر این باورند که زمان ریزشهای سنگین به سر آمده و این احتمال وجود دارد که خریداران به دلیل پایین بودن قیمتها، وارد بازارهای سکه و دلار شوند.
البته صعود قیمت سکه در بازار نقدی روز شنبه به حدی نبود که بازار قراردادهای آتی سکه طلا، در تمام سررسیدها سقف افزایش قیمت را تجربه کند، اما این اتفاق افتاد. در این روز همچنین بهای دلار در بازار آزاد نیز با افزایش ناگهانی و زیاد همراه نبود و در حدود 40 تومان بر قیمت آن افزوده شد. این همه در شرایطی بود که بهای جهانی طلا در پایان روز جمعه (11 مرداد) با افت قیمت به 1312 دلار رسید و روز شنبه هم قیمت بینالمللی فلز زرد ثابت بود.
نکته قابل توجه در تغییرات قیمتی روز شنبه این بود که بالاخره پس از حدود دو هفته، سررسیدهای دورتر توانستند به بالای یک میلیون و 100 هزار تومان برسند. نوسانات روزشنبه قیمت در بازار معاملات آتی سکه، موجب شد تا سکههای آتی که مدتی بود در محدوده قیمتی سکه نقدی (و در برخی سررسیدها زیر قیمت سکه نقدی) معامله میشدند، در این روز با افزایش، از بهای سکه نقدی پیشی بگیرند.
در حالی که نزدیک به یک ماه بود سکههای آتی با قیمت نقدی برابری میکردند و در حالی که تا روز پنج شنبه (10 مرداد)، به طور مثال سررسید مردادماه، 15 هزار تومان زیر نقدی معامله میشد، روز شنبه گذشته بهای این سررسید، حدود 20 هزار تومان بیش از سکه نقدی بود. این افزایش قیمت در سکههای آتی در حالی روی داد که بهای سکه نقدی در این روز نسبت به روز پنج شنبه (10 مرداد)، کمتر از 30 هزار تومان افزایش داشت. به نظر میرسد در شرایط یکسان، سکه نقدی حتی بیش از سکههای آتی باید افزایش قیمت (در شرایط فعلی) داشته باشد. اما به گفته مسوولان این بورس، دلیل افزایش قیمتها در بازار قراردادهای آتی سکه، ریزشهای شدید در دو هفته گذشته بوده است (چون در آن زمان پیش بینی میشد این روند ادامه پیدا کند) که حالا این بازار تلاش میکند از فرصت پیش آمده (افزایش بهای سکه نقدی) استفاده کرده و قیمتهای خود را اصلاح میکند و بنابراین عکسالعمل این بازار باید شدیدتر از بازار نقدی باشد.
روز یکشنبه گذشته، همزمان با مراسم تحلیف دکتر روحانی، بازارهای نقدی با آرامش بیشتری کار خود را آغاز کردند و شاهد هیجانات روز قبل از آن نبودند. در این روز به تبع افزایش قیمت بازار نقدی سکه و دلار، قیمت سکههای آتی نیز افزایش محدودی را تجربه کرد؛ اما در ادامه این روز، نوسانات قیمت در این بازار در محدوده مثبت و منفی دنبال شد.
با گذشت کمتر از 1 ساعت از آغاز معاملات بازار آتی سکه، از شدت افزایش قیمتها کاسته شد؛ به طوری که سکه سررسید مردادماه بیش از یک درصد کاهش قیمت پیدا کرد. دلیل کاهش بهای سکه مرداد این بود که روزشنبه قیمت این سررسید بیش از حد بالا رفته بود و روزیکشنبه تا حدودی به اصلاح قیمت پرداخت. به گفته برخی فعالان بازار ارز و سکه، یکی از دلایل ریزش قیمتهای این روز، ترس خریداران از خرید سکه و دلار بود، چراکه احتمال میدادند در روز تحلیف رییسجمهور جدید، خبرهای خوشی از برنامههای وی برای بازارهای پولی شنیده شود و به دنبال آن، قیمت دلار و سکه مجددا کاهش پیدا کند.
با گذشت دو روز از هفته، افزایش شدید و ناگهانی قیمتها در بازار آتی سکه، جهت عکس به خود گرفت، به طوری که روز یکشنبه قیمتها در بازار آتی سکه دارای نوسان در هر دو جهت افزایش و کاهش بود و روز دوشنبه، از همان آغاز فعالیت بورس آتی سکه، قیمتها با ریزش همراه شد. این در حالی بود که در این روز با شروع به کار بازارهای بینالمللی، بر بهای اونس طلا افزوده شد، اما این پارامتر نتوانست در هفته گذشته بازیگر اصلی میدان باشد و بازارهای داخلی را با خود همراه کند، چراکه در شرایط فعلی چشم معامله گران بیش از نوسانات اونس طلا، به خبرهای داخلی دوخته شده است.
روز دوشنبه قیمت دلار در بازار آزاد نیز با کاهش روبه رو شد. به گفته برخی فعالان بازار ارز، در این روز، قبل و بعد از ساعات کاری بازارها، تزریق دلار در بازار صورت گرفته (فروش دلار صادراتی) که به کاهش قیمت در روزهای یکشنبه و دوشنبه منجر شده است.
از سوی دیگر، عوامل متعدد دیگری هم به کاهش قیمتها در این روز دامن زدند. از جمله این دلایل، بازتاب مثبت و گسترده مراسم تحلیف دکتر روحانی در رسانههای خارجی بود. از سوی دیگر خبرهای امیدوارکننده در حوزه سیاست خارجی از سوی برخی مقامات آمریکایی با این محتوا که اوباما باید برای لغو طرح کنگره علیه ایران تلاش کند، به علاوه صحبتهای خاویر سولانا مسوول پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در خصوص امکان بهبود روابط ایران و آمریکا،همگی موجب شکل گیری مجدد جو خوش بینی به روزهای آینده در بین مردم و فعالان اقتصادی کشور شده و به کاهش قیمت در بازارهای سکه، طلا و دلار انجامید.
در همین راستا، روزدوشنبه بازار قراردادهای آتی سکه با نوسانات فراوان در دامنه محدود همراه بود که این مساله منجر به افزایش حجم معاملات این بازار شد، اما نتوانست رکورد روزهای پیش از آن را بشکند و در نهایت رقم 10 هزار و653 قرارداد را برای کل معاملات به ثبت رساند.
روز سه شنبه گذشته، قیمت جهانی طلا به علت افت تقاضا از سوی هند و چین، روندی نزولی را آغاز کرد و به کمتر از 1300 دلار در هر اونس رسید. در این روز، از قیمت طلا و سکه در بازارهای داخلی نیز کاسته شد؛ البته ریزشهای این روز به میزان قابل توجهی نبود و سکههای بازار قراردادهای آتی بورس کالا هم به تبع این کاهشها، افت قیمت نه چندان زیادی را تجربه کردند. نوسانات روز سه شنبه سکه در بازار نقدی در حالی ادامه داشت که بهای دلار در بازار آزاد نسبت به روز دوشنبه، تغییر چندانی نداشت و تنها کمی کاهش را تجربه میکرد. برخی فعالان بازار طلا و سکه پیش بینی میکردند که اعیاد پایانی هفته گذشته در کنار جشنهای این روزها، پتانسیل بالا بردن قیمتها را دارد، اما در نهایت در روزهای پایانی هفته گذشته، بازارهای نقدی و آتی سکه، افزایش شدید قیمت را به خود ندیدند. روزچهارشنبه در حالی که بهای اونس جهانی اندکی کاهش یافته بود، بازارهای داخلی با کمی افزایش قیمت روبه رو شدند که البته در میان نوسانات بازار قراردادهای آتی سکه در محدوده مثبت و منفی دنبال شد.
روند روز پنج شنبه بازار آتی سکه هم مشابه روز قبل از آن بود با این تفاوت که در این روز نوسانات این بازار تنها در دامنه مثبت دنبال شد، اما نتوانست افزایش قیمت فراوانی را تجربه کند. حجم کل معاملات این روز در مقایسه با روزهای ابتدایی این هفته، کاهش چشمگیری را نشان میداد و به رقم 4 هزار و 228 قرارداد رسید. در نهایت هفته پایانی ماه مبارک رمضان، برای بازار آتی سکه، روزهای پررونقی را رقم زد و به اعتقاد برخی تحلیلگران بازار، از آنجا که در هفته جاری، صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت، در مجلس بررسی خواهد شد، این مساله میتواند تغییرات قیمتی این هفته را تحت الشعاع قرار دهد.