امیرعبداللهیان: نگرانیهای امنیتی ترکیه در شمال سوریه باید از طریق سیاسی حل و فصل شود
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: مبارزه با تروریسم، ساختن آینده سوریه بر مبنای خواست مردم این کشور و حفظ حقوق مردم این کشور بدون دخالتهای خارجی مورد پیگیری ایران در بحث سوریه است.
حسین امیرعبداللهیان ظهر روز چهارشنبه در نشست مطبوعاتی مشترک با فیصل مقداد، وزیر خارجه سوریه که شب گذشته به منظور دیدار با مقامات تهران وارد کشور شده است، با اشاره به برگزاری نشست آستانه در روز سهشنبه در تهران با حضور روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه افزود: در این نشست بر اهمیت خروج نیروهای نظامی آمریکایی از سوریه تاکید شد.
امیرعبداللهیان ضمن خیرمقدم به همتای سوری خود گفت: بلافاصله بعد از نشست سران ضامن روند آستانه گفتوگوهای مهمی را با همکارم وزیر خارجه سوریه داشتیم. به همه شهدای سوری و ایرانی و شهدای سایر کشورهایی که در دوران جنگ علیه تروریسم در کنار مردم و نظام سیاسی سوریه ایستادند، به ویژه شهدای مدافع حرم و شهیدان المهندس و سردار سلیمانی ادای احترام میکنیم.
وی ادامه داد: هفتمین نشست سران روند آستانه شب گذشته در تهران برگزار شد. با توجه به شرایط حساسی که اکنون سوریه در آن به سر میبرد و احتمال وقوع یک درگیری جدید در مناطق مرزی سوریه متصور است، این نشست تلاش کرد کمک کند که مسیر تحولات سوریه از جنگ و نظامی گری فاصله بگیرد و در مسیر سیاسی، مسائل مورد حل و فصل و توافق قرار بگیرد.
وزیر خارجه در ادامه افزود: امیدواریم این توصیهها که از زبان سران کشورهای شرکت کننده در اجلاس آستانه مورد تاکید قرار گرفت، مورد توجه مقامات کشور دوست و برادر ترکیه قرار بگیرد و ترکیه و سوریه از این مرحله به خوبی عبور کنند. بیانیه پایانی آستانه حاکی از موفقیت این نشست در شرایط حساس منطقهای و در شرایط حساس بحران در اوکراین و بحران در حوزه امنیت انرژی و امنیت غذایی مورد توجه همه شرکت کنندگان قرار داشت.
وی گفت: در مسئله سوریه حضور مسلحان و گروههای تروریستی در برخی از مناطق این کشور همچنان مایه نگرانی ما و متحدانمان در منطقه است. ما از فرصت نشست سه جانبه فرمت آستانه استفاده کردیم که در موضوع خروج و پاکسازی گروههای تروریستی و مسلح از سوریه و بازگشت امنیت به سراسر مرزهای سوریه با حفظ تمامیت ارضی این کشور به دست ارتش و نیروهای مسلح این کشور گامی به جلو برداشته شود.
امیرعبداللهیان افزود: یک بار دیگر بر اهمیت حفظ تمامیت ارضی، یکپارچگی و احترام به حاکمیت سوریه تأکید کنم و بر حل و فصل مسائل باقیمانده در حوزه منازعات تروریستی در سوریه و برخی از نگرانیهایی که ترکیه از حضور برخی گروهها در خاک سوریه دارد تاکید میکنیم، از طریق سیاسی مورد حل و فصل قرار بگیرد. بحث مبارزه با تروریسم و ساختن آینده سوریه بر مبنای خواست همه مردم این کشور و حفظ حقوق مردم این کشور به دور از دخالت خارجی در صدر اولویتهای مورد پیگیری ایران قرار دارد.
وزیر خارجه تأکید کرد: مایلم در ادامه گفتوگوهای دیشب و نشست سران تأکید کنم که ما از احتمال ورود نظامی ترکیه به خاک سوریه ابراز نگرانی میکنیم. جمهوری اسلامی ایران به صورت مستمر با ترکیه و سوریه گفتوگو و مشورت دارد. این گفتوگوها را در سفری که به آنکارا و دمشق داشتیم آغاز کردیم و شب گذشته با تدبیر آقای رئیسی تلاش شد متمرکز بر راهحل سیاسی برای رفع نگرانیهای امنیتی مقامات ترکیه در موضوع امنیت مرز مشترک دو کشور، نتیجه گیری شود.
امیرعبداللهیان در ادامه گفت: مشارکت در بازسازی سوریه و تشویق آوارگان و مهاجران سوری به بازگشت به منازلشان و شهرها و روستاهای خودشان مورد تاکید نشست تهران و گفتوگوهای امروز من با فیصل المقداد بود. معتقدیم بازگشت آوارگان و سرعت بخشیدن به بازسازی زیرساختهای سوریه باید بدون هیچگونه پیش شرط انجام شود و ذکر پیش شرط برای این دو موضوع مهم و انسانی غیرقابل قبول است.
وی با بیان اینکه حضور نظامی نیروهای آمریکا در شرق فرات از معضلاتی است که امروز منطقه از آن رنج میبرد، گفت: آمریکا این حضور خود را بهانهای برای مبارزه با داعش قرار داده است. شرق فرات از حاصلخیزترین مناطق در سوریه است. شرق فرات یکی از مراکز اصلی و منابع مهم نفت و انرژی سوریه است و متاسفانه در سالهای اخیر شاهد غارت منابع طبیعی سوریه در این بخشی که حضور اشغالگرانه آمریکا وضعیت آنجا را رقم زده، هستیم. معتقدیم نیروهای نظامی آمریکا باید بدون قید و شرط و به فوریت از خاک سوریه خارج شوند. ارتش، نیروهای مسلح و مردم سوریه برای حفظ امنیت و تمامیت ارضی کشورشان از توانمندی و صلاحیت لازم برخوردارند.
وزیر خارجه ادامه داد: امروز در خصوص مناسبات دوجانبه و تشویق بخش خصوصی ایران و سوریه برای ورود هر چه فعالتر به همکاریهای تجاری و اقتصادی و تولیدی مشترک با توجه به ظرفیتهای دو کشور تاکید کرده و اتفاق نظر داشتیم. در این مرحله برای توسعه هر چه بیشتر مناسبات اقتصادی در جهت منافع دو ملت و کشور اتفاق نظر داشتیم و خرسندیم در ماههای اخیر پیشرفتهای قابل توجهی را در این مسیر شاهد بودیم.
وزیر خارجه در پاسخ به سؤالی درباره نشست سران روند آستانه در تهران گفت: در نشست سه جانبه خیلی تلاش شد دیدگاههای ترکیه را نسبت به کمک به حل و فصل بحران امنیتی و احتمال درگیری نظامی که ممکن است منجر به آوارگی هر چه بیشتر مردم سوریه، طرفین ایرانی و روسی جلب کنند. گفتوگوهای مهم، روشن و صریحی در سطح مقام معظم رهبری در دیدار با اردوغان و پوتین انجام شد و در سطح گفتوگوهای دوجانبه روسای جمهور ایران با روسیه و ترکیه و نشست سه جانبه در جلسه بسته مسائل با شفافیت مورد بررسی قرار و عواقب تداوم وضعیت فعلی در سوریه مورد بررسی قرار گرفت.
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان بیان کرد: این اتفاق نظر وجود دارد که بایستی همه طرفها کمک کنیم به خروج سوریه از این وضعیت از جمله در حوزه تحریمهای اقتصادی سوریه و این درک وجود دارد که جامعه جهانی باید به مردم سوریه برای عبور از این مرحله، کمک کند و کشورهای منطقه نقش سازنده داشته باشند و به حمایتهای خودشان از مردم سوریه ادامه دهند.
وزیر خارجه اظهار داشت: در مجموع نشست سران آستانه در تهران را کاملا موفق و در راستای صلح و ثبات و پیشرفت هر چه بیشتر سوریه و منطقه ارزیابی میکنیم.
وی در پاسخ به سؤالی درباره بیانیه تهران در خصوص محکومیت تجاوزات رژیم صهیونیستی به خاک سوریه و اینکه آیا اتفاق نظری بین روسیه، ایران و ترکیه و سوریه برای مقابله با این تجاوزات رژیم صهیونیستی به خاک سوریه ایجاد شده است؟ گفت: امروز رژیم صهیونیستی در بدترین وضعیت خودش قرار دارد و حرکات نمایشی که انجام میدهد از جمله برخی اقدامات پراکنده و آشفتهای که صهیونیستها علیه مراکزی در داخل خاک سوریه انجام میدهند ناشی از ضعف و با هدف پوشش دادن به این ضعفهای چند لایه و بحرانهای درونی رژیم صهیونیستی است.
امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: تا جایی که ما میدانیم در منطقه هیچ اقدام تعرض آمیز صهیونیستها بدون پاسخ نمانده و منطقه نسبت به تداوم این رفتار فتنه انگیزی صهیونیستها بی تفاوت نخواهد بود.
انتهای پیام