سایت خبری طلا

جمع آوري ۳۵ هزار ميليارد تومان از بازار دلالي ارز وسكه

مدير عامل بورس كالاي ايران گفت: ۳۵ هزار ميليارد تومان حجم معاملات قراردادهاي آتي سكه در سال ۹۱ بود كه اگر اين مبلغ وارد بازار شفاف و تحت نظارت اين بورس نمي شد، اين حجم از نقدينگي به بازارهاي موازي و تورم زا مي رفت.




حسین پناهیان با اشاره به اینکه، سال گذشته 35 هزار میلیارد تومان حجم معامله قراردادهای آتی سکه در بورس کالا بود، پرسشی را مطرح کرد و گفت: اگر این 35 هزار میلیارد تومان به معاملات شفاف و نظام مند آتی سکه نمی آمد، به کدام بازار تزریق می شد؟

وی ادامه داد: شک نکنید که این حجم نقدینگی بالا به جای بورس کالا به بازاری می رفت که نه شفاف بود و نه نظارتی در آن وجود داشت و در آن صورت، آثار تخریبی زیادی را می توانست برای اقتصاد کشور به بار بیاورد.

پناهیان در مورد مهم‌ترین شاخص‌های کلیدی این بورس گفت: نخستین شاخصی که بیانگر نقش بورس کالا در اقتصاد ملی و جایگاه کنونی این بازار در صحنه اقتصاد است، نسبت ارزش کالاهای معامله شده در این بورس به کل تولید ناخالص داخلی است.

وی تصریح کرد: سال 90 نسبت ارزش معاملات بورس کالا به تولید ناخالص ملی حدود 7/6 درصد بود که در سال 91 با روندی مطلوب به 12 درصد رسید و به طور قطع این رقم امسال بالاتر خواهد رفت.

وی گفت: روند صعودی این نسبت به خوبی نشان دهنده افزایش اعتماد به ساز و کار بورس کالا بوده، به طوری که شمار عرضه‌ کنندگان و کالاهای پذیرفته شده رو به افزایش است.

مدیر عامل بورس کالا به بحث تامین مالی به عنوان دومین دستاورد بورس کالا اشاره کرد و گفت: بر اساس برخی برآوردهای اولیه، سیستم بانکی به‌ طور خالص در سال گذشته 60 هزار میلیارد تومان منابع مالی برای بخش های مختلف اقتصاد تامین کرد که حدود 40 درصد این رقم مربوط به سرمایه در گردش شرکت ها بوده است، به عبارت دیگر کل سیستم بانکی با 36 بانک خصوصی و دولتی توانست حدود 24 هزار میلیارد تومان برای شرکت ها سرمایه در گردش فراهم کند.

وی ادامه داد: بورس کالای ایران در سال گذشته برای شرکت های تولیدی که محصولاتشان را در تالار معاملات عرضه کردند، 18 هزار میلیارد تومان منابع مالی تامین کرد که این رقم نسبت به تامین مالی از طریق سیستم بانکی بسیار قابل توجه است.

به گفته پناهیان، این آمار بیانگر آن است که شرکت بورس کالا سال گذشته در صحنه اقتصاد ملی توانسته است از طریق ابزارهایی که هنوز بطور کامل توسعه پیدا نکرده‌اند، کمک شایانی به اقتصاد کند.

وی گفت: به این ترتیب مشاهده می شود که ساز و کار معاملاتی بورس کالا بار بزرگی از روی دوش سیستم بانکی برداشته و به طور حتم این رقم در پایان سال 92 افزایش می یابد.

وی تصریح کرد: نکته مهم این است که تامین مالی بورس کالا به طور مستقیم به بخش تولید وارد می شود، به نحوی که در تالارهای بورس کالا، تولیدکنندگانی همچون فولاد مبارکه، فولاد خوزستان، ذوب آهن اصفهان، فولاد خراسان و ده ها شرکت پتروشیمی حضور دارند و این تامین مالی مستقیما به قلب بخش تولید تزریق شده است.

** اعتماد معامله‌گران، سرمایه بورس کالا است
پناهیان، افزایش درجه اعتماد در صحنه اقتصاد را دیگر دستاورد بورس کالا عنوان کرد و افزود: یکی دیگر از شاخص ها و معیارهای مهم ارزیابی اقتصاد هر کشوری، درجه اعتماد مردم و سرمایه‌گذاران به اوضاع اقتصادی و نحوه سرمایه‌گذاری است، به ‌طوری که هر چقدر اعتماد به یک اقتصاد بیشتر باشد، سرعت گردش منابع مالی بالاتر می‌رود و مبادلات راحت‌تر انجام می‌شود، در این بین عامل مهمی که نشان ‌دهنده اعتماد به اقتصاد است، نرخ چک‌های برگشتی است.

وی توضیح داد: به‌ گفته یکی از مدیران بانکی، نرخ چک‌های برگشتی در سال 91 حدود 12 درصد نسبت به سال 90 افزایش یافته و این به معنای کاهش درجه اعتماد در فضای کسب و کار است.

وی گفت: در همین سال و در حالی که ارزش معاملات بورس کالا به 67 هزار میلیارد تومان رسید، تقریبا می‌توان گفت به جز چند مورد جزئی، هیچ مشکلی در معاملات رخ نداد و رضایت و اعتماد متقابل معامله‌گران در بورس باعث شد تا امنیت کامل در شیوه خرید و فروش‌ها و عمل به وعده‌های معامله‌گران را شاهد باشیم.

به گفته پناهیان، اعتماد معامله‌گران و سرمایه‌گذاران، سرمایه اصلی بورس کالا است و همین اعتماد است که چرخ اقتصاد را روان‌تر می‌چرخاند.

مدیر عامل بورس کالا با اشاره به اینکه، اعتماد معامله‌گران در بورس کالا به روند معاملات سرعت بخشیده است، افزود: هر چقدر سرمایه‌گذاران در تجارت و کسب و کار با هم راحت‌تر کار کنند و اعتماد بیشتری در مبادلات وجود داشته باشد، سرعت انجام معاملات بالا می‌رود.