هشدار گوترش؛ جهان با خطر جنگ هستهای مواجه است
دبیرکل سازمان ملل متحد در سخنرانی در نشست اعضای معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای در نیویورک گفت، یک اشتباه محاسباتی منجر به نابودی جهان میشود.
به گزارش سایت طلا،دبیر کل سازمان ملل متحد غروب دوشنبه در سخنرانی به مناسبت آغاز نشست کشورهای عضو «انپیتی» (معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای) در «نیویورک» نسبت به وقوع یک نبرد هستهای در جهان هشدار داد.
به نوشته وبگاه شبکه خبری «فرانس-24» «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد در آغاز نشست کشورهای عضو انپیتی هشدار داد که جهان با خطری جنگ هستهای که از زمان اوج جنگ سرد تاکنون دیده نشده، مواجه است و تنها یک اشتباه محاسباتی تا نابودی هستهای فاصله دارد.
گوترش اظهار داشت: «ما تا اینجای کار فوقالعاده خوش شانس بودهایم. اما شانس یک راهبرد نیست. این سپری برای مقابله با تنشهای ژئوپلیتیکی که به درگیری هستهای تبدیل میشود، نیست.»
گوترش گفت: «امروز، بشریت تنها یک سوء تفاهم ، یک اشتباه محاسباتی تا نابودی هستهای فاصله دارد».
این نشست که در مقر سازمان ملل در نیویورک برگزار شد، از سال ۲۰۲۰ چندین بار به دلیل همه گیری کووید-۱۹ به تعویق افتاده است.
گوترش با اشاره به جنگ روسیه در اوکراین و تنشها در شبه جزیره کره و خاورمیانه گفت: «این نشست فرصتی برای تقویت معاهده و مناسب کردن آن برای جهان نگران کننده اطراف ماست.»
دبیرکل سازمان ملل گفت: «از بین بردن سلاحهای هستهای تنها تضمین برای عدم استفاده از این سلاح خواهد بود.»
وی افزود که برای سالگرد بمباران اتمی این شهر ژاپن در ۶ آگوست ۱۹۴۵ توسط ایالات متحده از هیروشیما بازدید خواهد کرد.
گوترش گفت : «حدود ۱۳۰۰۰ سلاح هستهای اکنون در زرادخانههای سراسر جهان نگهداری میشود. همه اینها در برههای است که خطرات گسترش سلاحهای هستهای در حال افزایش و موانع حفاظتی برای جلوگیری از تشدید تنش در حال ضعیف شدن است.»
معاهده ان.پی.تی (پیمان عدم اشاعه هستهای) که از سال ۱۹۷۰ اجرایی شده، در بین توافقات کنترل تسلیحاتی موجود در جهان بیشترین امضاکنندهها را دارد و بالغ بر ۱۹۱ کشور به آن پیوستهاند.
بر اساس این معاهده، کشورهای بدون تسلیحات اتمی متعهد شدهاند که این سلاح را به دست نیاورند و کشورهای مسلح به این تسلیحات نیز موافقت کردهاند بر سر نابودسازی زرادخانههایشان در آینده مذاکره کنند. همه این طرفها نیز حق همه برای برخورداری از انرژی هستهای صلحآمیز را پذیرفتهاند.
هند و پاکستان که این معاهده را امضا نکردهاند، در نهایت به سلاح اتمی دست یافتند و کره شمالی نیز یک بار این معاهده را تصویب ، اما بعدا خروجش را از آن اعلام کرد و مشابه هند و پاکستان به سلاح اتمی دست یافت.
رژیم صهیونیستی نیز این معاهده را امضا نکرده و گفته میشود که زرادخانه تسلیحات هستهای دارد اما این موضوع را نه تایید میکند نه تکذیب.