تصاویر ترسناک هجوم عقربهای سمی به هرمزگان / ۵ فوتی عقرب زدگی در یک روستا
از بخش سندرک و برخی روستاهای شرقی هرمزگان خبر میرسد که هجوم عقربها در گرمای تابستان به خانههای مردم سبب افزایش عقربگزیدگی و نگرانی روانی مردم شده است.
به گزارش سایت طلا، هجوم عقرب های سمی به برخی از روستاهای شرقی هرمزگان از جمله روستای چاهنان بخش سندرک و در خطر بودن جان مردم بخصوص کودکان با نیش عقرب های سمی در روزهای اخیر سبب نگرانی مردم شده است. به طور متوسط هر هفته دو مورد عقربگزیدگی در این روستا اتفاق می افتد و این امر موجب ترس و برهم خوردن آسایش روانی مردم و خانوادها شده است.
عقربها تقریبا در همه جا هستند و در برخی از خانهها حتی تا رختخواب مردم و درون حمام و دستشویی نیز نفوذ کرده و بشدت پرشمار شدهاند به طوری که مردم میگویند: پشت درب خانهها روزانه تا ۱۰ عقرب زرد میکشند و حتی در سرویس بهداشتی و حمام نیز از خطر عقربها در امان نیستند.
عقربها از شدت گرما به سمت منازل مردم به حرکت درآمدهاند و بدلیل باز بودن زیر درب ورودی بسیاری از خانههای روستایی و یا از درزهای کنار و زیر کولرهای پنجرهای وارد خانهها میشوند و چون رنگ زرد کمرنگی دارند، با رنگ محیط کمتر قابل تشخیص هستند و چون رفتاری هجومی دارند، خطر نیش زدن آنها نیز دوچندان شده است.
۵ فوتی عقرب زدگی در یک روستا
روستای چاهنان در شمال سندرک با جمعیتی بالغ بر ۱۷۰ خانوار از جمله روستاهایی است که عقرب زدگی در آن وضعیتی بحرانی به خود گرفته است.
به گفته ایرج احمدی عضو شورای اسلامی روستای چاهنان، در این روستا ۵ فوتی ناشی از عقرب زدگی داشتهایم که آخرین مورد مرگ و میر ناشی از عقرب گزیدگی، فرد کهنسالی در روستا بود که در ابتدای دهه محرم قربانی نیش عقربهای سمی شد.
وی عنوان کرد: آسیب جدی زهر عقربها متوجه کودکان و سالمندان است و در حال حاضر یک مورد بستری کودک ۹ ساله در روستا داریم که تحت نظر و درمان است و وضعیت وخیمی دارد.
چرا عقرب گزدیدگیها بشدت افزایش یافته است؟
احمدی عضو شورای اسلامی روستای چاهنان میگوید: با قطع شدن سمپاشی ها و عملیات پیشگیری هجوم حشرات گزنده در روستا، آمار عقرب گزیدگی و به طبع آن مطالبات اهالی برای جلوگیری از این خطر کشنده رو به افزایش است.
عقربها پس از بارندگیهای اخیر و رسیدن رطوبت به تخمهایشان در تنه درختان لیمو که چند سال پیش بر اثر بیماری جاروک جادوگر قطع شده و حالا مکان زندگی دستههای عقرب است، چندین برابر شدهاند و چون سمپاشی منظمی برای کشتن آنها وجود ندارد، عملا راه روستا را در پیش میگیرند و به خانههای مردم که خُنک است، هجوم میآورند.
یک خانواده با ۲ مرگ عقرب زدگی و کودکی بدحال در بیمارستان
زهرا شایسته زن ۴۵ ساله و مادر ۶ فرزند از اهالی همین روستا گفت: دختر ۹ساله ام دچار عقرب گزیدگی شده و با وضعیت بدحالی در بیمارستان میناب بستری است.
این بانوی زجرکشیده سندرکی میافزاید: سه سال پیش نیز دو فرزند ۱۴ و ۱۵ سالهام را بخاطر عقرب زدگی از دست دادم و اکنون نیز فرزند ۹ سالهام (معصومه بهرامی) به خاطر عقرب گزیدگی، چند روزی است که در بیمارستان حضرت ابالفضل میناب وضعیت وخیمی دارد.
وی میگوید: محض رضای خدا به داد ما برسید. عقرب ها بصورت گلهای و خیلی آشکار روی زمین، لای لباسها، ظروف آشپزخانه، سرویسهای بهداشتی که در گوشه حیاط منزل هستند وجود دارند و ترس و وحشت بچه هایمان را گرفته است.
عقربها بعد از بارندگی مونسونی چند برابر شدهاند
علی احمدی پناه یک مهندس کشاورزی در منطقه شرق هرمزگان میگوید: عقربها و مارها پس از بارندگی مونسونی اخیر بشدت افزایش پیدا کردهاند و چون استان هرمزگان در بخش انتهایی مسیر سیلابهایی است که از استانهای همجوار به سمت دریا میرود، لذا این سیلابها در طول مسیر، خانه بسیاری از عقربها و مارها را در حاشیه رودخانهها تخریب میکند و آنها را با خود همراه میسازد و لذا در بخش انتهایی مسیر که رودخانه وسعت پیدا میکند، این جانوران موذی فرصت پیدا میکنند تا از آب خارج شوند و به سمت روستاهایی بیایند که شرایط زیست دارند.
آمادوکها خطرناکترین عقربها هستند
بنابر اطلاعات منابع علمی، عقربهای آمادوک (گاردیوم) از خطرناکترین عقربها هستند. سم عقربهای گاردیوم بسیار خطرناک است و زهر این نوع کژدم میتواند یک انسان بالغ را به راحتی از پا در بیاورد. رنگ نر آن طوسی متمایل به کرم و رنگ ماده آن کرم متمایل به قهوهای است.
هاشمی کارشناس حشره شناسی شبکه بهداشت بشاگرد نیز در این زمینه گفت: یکی از اصلیترین دلایل مرگ و میر پس از گزش عقرب، خوددرمانی افراد و یا دیر مراجعه کردن به مراکز بهداشتی و خانههای سلامت است.
وی افزود: برخی تجویزهای محلی در استفاده از گیاهان دارویی و ... وجود دارد که برخی از مردم پس از گزش از آن استفاده میکنند و با تأخیر بیمار خود را به مراکز درمانی میرسانند که دلیل پارهای از مرگو میرها نیز به همین دلیل است و ما در بشاگرد موارد متعددی از آن را سراغ داریم.
نیاز به سمپاشی گسترده در پیرامون منازل مردم
علی برزکار یکی از اهالی شرق هرمزگان نیز میگوید: انواع سم بسیار گران شده و عملا روستاییان توان خرید سم برای سمپاشی بر علیه عقربها را ندارند و بیشتر از گازوییل برای فراری دادن عقربها استفاده میکنند که چون در طول روز آفتاب به گازوییلهایی که در مجاور خانهها ریخته شده، میخورد عملا بوی تند خود را از دست میدهد و دوام زیادی ندارد.
عقرب را در صورت امکان همراه بیمار به مراکز درمانی ببرید
دکتر یزدی از پزشکان متخصص شاغل در میناب در این زمینه میگوید: از مردم میخواهیم که در صورت گزش از سوی مار یا عقرب، حتما در صورت امکان عقرب را در ظرف مناسبی با خود به همراه بیاورند تا در مرکز درمانی متناسب با نوع گزش، پادزهر لازم به بیمار تزریق شود.
آمارهایی که علوم پزشکی هم تأیید میکند
بنابر آماری که از دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گرفته شده اعلام میکند، شمار موارد عقرب گزیدگی طی امسال به میزان قابل توجهی در مناطق مختلف افزایش یافته به طوری که در فروردین امسال ۴۰ درصد، اردیبهشتماه ۳۱ درصد و در خرداد نیز بیش از ۲۵ درصد نسبت به همین ماهها در سال گذشته شاهد افزایش عقربگزیدگیها بودیم. اما در تیرماه آمار بسیار بیشتر هم شده و در تیر ۱۴۰۰، بیش از ۶۸۰ عقرب گزیدگی ثبت شده اما در تیرامسال این رقم به ۹۴۲ مورد رسیده است که ضرورت چاره اندیشی برای مردم مناطقی که در معرض گزشهای عقرب قرار میگیرند را دوچندان ساخته است.
تکذیب فوت ۵ نفر بر اثر گزش نیش عقرب
فرماندار ویژه شهرستان میناب، سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان و شورای روستای چاهنان جان باختن ۵ هم وطن در بخش سندرک بر اثر عقرب گزیدگی طی روزهای اخیر را تکذیب کردند.
از شب گذشته اخباری در فضای مجازی مبنی بر هجوم عقربها به روستای چاهنان از توابع بخش سندرک میناب منتشر و دست به دست میشود که موجب بهت و حیرت و وحشت مردم شد.
در همین زمینه با مجید سلحشور فرماندار ویژه شهرستان میناب گفتگو کردیم که وی صراحتا این مسئله را تکذیب کرد و گفت: از صبح امروز به دنبال انتشار برخی اخبار مبنی بر جان باختن 5 نفر بر اثر نیش عقرب، مسئله را مورد بررسی قرار دادیم.
وی افزود: فوت 5 نفر بر اثر گزش عقرب کذب بوده و به هیچ وجه صحت ندارد در روستای چاهنان تنها 12 مورد گزش عقرب گزارش شده که هیچکدام خوشبختانه فوت نشدهاند، در این مدت تنها یک زن فوت شد که شبکه بهداشت اعلام کرد این جان باخته نیز سابقه گزش به وسیله نیش عقرب نداشته است.
فرماندار ویژه شهرستان میناب گفت: از ابتدای سال تاکنون در بخش سندرک 135 مورد گزش عقرب داشتیم که تنها یک نفر فوت شد.
فاطمه نوروزیان سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان نیز با رد ادعای جان باختن 5 نفر بر اثر عقرب گزیدگی گفت: از شهرستان میناب و بخش سندرک از سوی مراکز درمانی و بهورزان روستایی گزارشی مبنی بر فوت افراد به وسیله نیش عقرب نداشتهایم.
وی افزود: شاید فردی که مصاحبه کرده مجموع فوتیها در چندسال گذشته را مطرح کرده اما در حال حاضر ما گزارشی مبنی بر جان باختن افراد با عقرب گزیدگی نداشتهایم، البته به محض اطلاع یک تیم نظارتی و کارشناسان معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی به منطقه اعزام شدند تا وضعیت را بررسی کرده و گزارش خود را ارائه دهند.
نوروزیان گفت: در مراکز درمانی سرم عقرب به میزان کافی وجود دارد و فرد با هر نوع عقربی مورد گزش قرار گیرد با همان سرم قابل درمان است و از این جهت مشکلی وجود ندارد.
وی ادامه داد: روستای چاهنان هر ساله با شخم زدن زمینها با هجوم عقربها مواجه است و امسال با توجه به شرایط بارشها این وضعیت بدتر شده و عقربهای بیشتری وارد روستا شدهاند.
نوروزیان ادامه داد: روز دوشنبه گزارش جامع کارشناسان اعزامی به دست ما خواهد رسید و این مسئله از طریق رسانههای رسمی به شکل مطلوبتری اطلاع رسانی خواهد شد.
علی اخلاصی عضو شورای روستای چاهنان نیز با تکذیب جان باختن 5 نفر بر اثر عقرب گزیدگی در حال حاضر گفت: موارد فوتی مربوط به سالیان متوالی است و در سالهای گذشته سالانه یک نفر بر اثر نیش عقرب جان خود را از دست داده است.