سایت خبری طلا

جعبه فرمان چیست و چه وظایفی دارد؟

منبع: سایت طلا


سالیان سال است که خودرو ها توسط انسان ها به جهت حمل و نقل استفاده می شوند، اما یکی از اصلی ترین سیستم های خودرو که رانندگی با خودرو را ممکن می کند سیستم فرمان خودرو است،


به گزارش سایت طلا،سالیان سال است که خودرو ها توسط انسان ها به جهت حمل و نقل استفاده می شوند، اما یکی از اصلی ترین سیستم های خودرو که رانندگی با خودرو را ممکن می کند سیستم فرمان خودرو است، در صورت نبود سیستم فرمان خودرو فقط به سمت جلو حرکت خواهد کرد و استفاده از خودرو غیر ممکن می شود، یکی از مهم ترین اجزای سیستم فرمان ماشین جعبه فرمان است، با ما همراه باشید تا بفهمیم جعبه فرمان چیست و وظایف جعبه فرمان در سیستم فرمان خودرو چه می باشد.

جعبه فرمان چیست و چه وظایفی دارد؟

جعبه فرمان چیست و وظایف جعبه فرمان در ماشین کدام‌اند؟ جعبه فرمان یکی از اصلی‌ترین قطعات سیستم فرمان است، همان‌طور که می‌دانید اجزا و قطعات مختلفی وجود دارند و در کنار هم فعالیت می‌کنند تا شما بتوانید چرخ‌های ماشین را کمی تکان دهید اما ما فقط قسمت خارجی آن یعنی فرمان را مشاهده می‌کنیم.

درصورتی‌که جعبه فرمان را از سیستم فرمان خودرو حذف کنیم تغییر جهت چرخ‌های ماشین غیرممکن می‌شود، وقتی که راننده فرمان را در جهات مختلف می‌چرخاند موجب تولید نیروی گشتاور می‌شود، این گشتاور حاصل از چرخش فرمان به جعبه فرمان منتقل شده و جعبه فرمان نیروی گشتاور را به حرکت خطی تغییر می‌دهد.

همان‌طور که می‌دانید جعبه‌فرمان‌ها انواع مختلفی دارند و همین سبب می‌شود که سیستم فرمان در ماشین‌ها متفاوت باشد، تمام جعبه فرمان‌ها از یک وظیفه پیروی می‌کنند اما کیفیت ساخت و مشخصات جعبه فرمان می‌تواند عملکرد سیستم فرمان را بهبود ببخشد و راننده در هدایت خودرو دچار مشکل نشود.

انواع جعبه فرمان و وظایف آن‌ها

یکی از وظایف اصلی جعبه فرمان افزایش نیروی گشتاور است، هرچه کیفیت ساخت بهتر باشد این افزایش نیرو بیشتر خواهد بود، به همین دلیل جعبه‌فرمان‌ها به دودسته اصلی تقسیم می‌شود که هرکدام از این دسته‌ها دارای زیرشاخه‌هایی هستند، در ادامه به انواع جعبه فرمان اشاره خواهیم کرد.

وظایف جعبه فرمان نیرو کمکی

این نوع جعبه فرمان برای رانندگان مناسب‌تر است، شاید بارها نام فرمان هیدرولیکی به گوشتان خورده باشد، جعبه‌فرمان‌های نیرو کمکی از نیروهای الکتریکی و هیدرولیکی برای افزایش نیرو گشتاور استفاده می‌کنند که این امر سبب نرمی بیشتر فرمان شده است و راننده می‌تواند راحت‌تر فرمان را چرخانده و ماشین را کنترل کند. در ادامه به بعضی از جعبه‌فرمان‌های نیرو کمکی اشاره خواهیم کرد.

وظایف جعبه فرمان هیدرولیک

جعبه فرمان هیدرولیکی یکی از رایج‌ترین جعبه‌فرمان‌ها در میان خودرو است و تقریباً بیشتر خودروها از جعبه فرمان هیدرولیکی استفاده می‌کنند، در این مدل برای به حرکت در آوردن دنده شانه‌ای جعبه فرمان از نیرو هیدرولیکی استفاده می‌شود، این امر باعث می‌شود تا فرمان خودرو نسبت به قبل نرم‌تر شده و راننده فشار زیادی برای چرخاندن فرمان وارد نکند.

جعبه فرمان هیدرولیکی باعث ثبات و پایداری بیشتر خودرو می‌شود تا شما در سرعت‌های بالا کنترل خودرو را از دست ندهید البته این افزایش پایداری خودرو با افزایش مصرف سوخت نیز همراه است، برای اینکه جعبه فرمان بتواند فرمان را ثابت نگه دارد باید پمپ هیدرولیک مداوم کار کند که این کارکرد مداوم موجب افزایش مصرف سوخت در خودرو خواهد شد.

وظایف جعبه فرمان الکتروهیدرولیک

جعبه فرمان الکترو هیدرولیک نسخه بهبودیافته مدل هیدرولیکی است، در این مدل از جعبه‌فرمان‌های نیرو کمکی سازندگان ارتباط جعبه فرمان را با موتور قطع کرده‌اند و پمپ جعبه فرمان نیروی خود را از موتور دریافت نمی‌کند، این امر موجب می‌شود تا مصرف سوخت پایین‌تر آمده و توان موتور نیز کاهش پیدا نکند.

تولیدکنندگان یک موتور الکتریکی جداگانه طراحی کرده‌اند، آن را در پشت پمپ قرار داده‌اند تا انرژی پمپ به‌جای موتور خودرو از این موتور الکتریکی تأمین شود، همچنین در این جعبه فرمان جدید سنسورهای سرعت‌سنج قرار گرفته است که با سنجش سرعت، فشار روغن هیدرولیک را تغییر می‌دهند؛ این تغییر سبب می‌شود تا در سرعت‌های بالا فرمان سفت‌تر شود و با کوچک‌ترین تغییر جهت خودرو تغییر نکند، این امر موجب پایداری بیشتر خودرو در سرعت بالا می‌شود.

وظایف جعبه فرمان الکتریکی

این جعبه فرمان به‌روزترین نوع جعبه فرمان موجود در بازار است، تقریباً تمامی مشکلات جعبه فرمان هیدرولیکی در این مدل از جعبه فرمان حل شده است، برای مثال: این مدل از جعبه فرمان دائماً فعال نیست و تنها در صورتی کار می‌کند که فرمان در حال حرکت باشد.

در این جعبه‌دنده اجزای هیدرولیکی مانند پمپ هیدرولیک کاملاً حذف شده است و دیگر از نیروی هیدرولیکی جهت انتقال نیرو گشتاور استفاده نمی‌شود و تماماً با نیروی الکتریکی فعالیت می‌کند، وزن این مدل از جعبه‌فرمان‌ها بسیار پایین است و فضای کمتری را نیز اشغال می‌کنند.

جعبه فرمان مکانیکی

جعبه‌فرمان‌های مکانیکی اولین جعبه‌فرمان‌های تولید شده در دنیا هستند که در تولید خودروهای قدیمی از آن‌ها استفاده می‌کردند، امروزه تقریباً بیشتر مدل‌های آن‌ها فراموش شده‌اند و دیگر هیچ شرکتی از این نوع جعبه‌دنده‌ها جهت تولید سیستم فرمان استفاده نمی‌کند، با ما همراه باشید تا بیشتر متوجه شویم که جعبه فرمان چیست و با انواع جعبه‌فرمان‌های مکانیکی آشنا شویم.

مدل حلزونی انگشتی جعبه فرمان چیست؟

این نوع جعبه فرمان به‌عنوان ساده‌ترین نوع جعبه فرمان در بازار شناخته می‌شود و تقریباً دیگر هیچ استفاده‌ای از آن نمی‌شود، این جعبه فرمان از یک پوسته جعبه مربعی و قطعات انگشتی و حلزونی ساخته شده است، در این جعبه فرمان حلزونی و انگشتی موجب تبدیل نیرو گشتاور فرمان به حرکت خطی می‌شوند، به علت معایب بالای این نوع جعبه فرمان استفاده از آن صرفه اقتصادی ندارد.

مدل حلزونی با دنده تاج‌خروسی جعبه فرمان چیست؟

در این نوع جعبه فرمان قطعه انگشتی به کل کنار گذاشته شد و از دنده تاج‌خروسی استفاده شده است، دلیل نام‌گذاری این قطعه شباهت دنده‌های آن به تاج خروس است، جعبه فرمان حلزونی دنده تاج‌خروسی نسب به حلزونی انگشتی پیشرفته‌تر است و در این مدل دنده تاج‌خروسی وظیفه تغییر نیروی گشتاور به حرکت خطی را بر عهده دارد.

این جعبه‌دنده نیز مانند مدل قبلی به علت معایب زیاد یک جعبه فرمان منسوخ شده است.

مدل حلزونی غلتکی جعبه فرمان چیست؟

تولید کنندگان دائما سعی داشتند تا با تغییر دادن قطعات داخلی جعبه فرمان معایب آن را کمتر کنند، به همین دلیل تصمیم گرفتند تا در مدل جدید جعبه فرمان دوباره قطعه ای را حذف و جایگزین کنند، در مدل جدید جعبه فرمان دنده های تاج خروسی حذف شدند و جای آن ها را یک غلطک گرفت، اما غلطک ها نیز برای رف عاین ایرادات بزرگ موفق نبودند و از بازار کنار رفتند، وظایف جعبه فرمان ها در طول سالیان سال یکسان بوده است و فقط شیوه عملکرد آن ها تغییر پیدا کرده است.

جعبه فرمان ساچمه‌ای با دنده تاج‌خروسی

در این جعبه فرمان قطعه حلزونی به کل حذف شد و دنده‌های تاج‌خروسی دوباره بازگشتند، تولید کنندگان این بار از چرخ‌دنده‌ها و دنده‌های تاج‌خروسی با هم استفاده کرده‌اند که قطعات این جعبه فرمان به کمک ساچمه‌ها تکمیل می‌شود، مسئولیت تغییر نیرو گشتاور به حرکت خطی بر عهده ساچمه‌ها است.

این مدل چرخ‌دنده‌ها هنوز هم در تولید خودرو سنگین‌ها استفاده می‌شود و هنوز منسوخ نشده است.

سخن پایانی

در پایان به سؤال جعبه فرمان چیست پی بردیم و با وظایف جعبه فرمان نیز آشنا شدیم، هرچه بیشتر قطعات خودرو سواری خود را بشناسیم می‌توانیم بهتر رانندگی کنیم و با رانندگی بهتر خودرو ما دیرتر خراب خواهد شد و هزینه استهلاک نگهداری خودرو به‌صورت چشمگیری کاهش می‌یابد.