عوامل موثر در تعيين جهت حرکت ارز و طلا
متغیر جدید تاثیرگذار بر قیمتها و حرکت بازارها در هفته اخیر اخبار مربوط به حمله کشورهای غربی به سوریه است.
بازارهای جهانی و داخلی ساعتهای کاری خود را با این اخبار تنظیم میکنند. برخی تحلیلگران در ریشهیابی نوسان هفته گذشته قیمتها عموما عامل اول را تنشهای مربوط به سوریه دانسته اند. اوباما حمله نظامی آمریکا به سوریه را منوط به موافقت کنگره اعلام کرد. این اظهارنظر احتمال درگیری نظامی را در روزهای آتی کاهش داد. از نظر بازار این خبر یعنی به تعویق افتادن جنگ، واکنش به این اتفاق نیز در بازارهای مختلف متنوع بوده است. در بازارهای مالی شاخصها تقویت شده است. شاخص بورس تهران نیز در روز یکشنبه 400 واحد رشد کرد. بلومبرگ نیز گزارش داد: هر بشکه نفت برنت دریای شمال با 56 سنت کاهش 16/115 دلار فروخته شد و نفت سبک آمریکا با 75 سنت کاهش 05/108 دلار به ازای هر بشکه معامله شد. البته بهای سبد نفتی اوپک کماکان بهدلیل احتمال تسری تنش به کل خاورمیانه افزایش داشته است. ارزش هر اونس طلا که در روز شنبه در سطح 1410 دلار بود، در روز یکشنبه به حدود 1375 دلار رسید. در ادامه قیمت این فلز گرانبها تعدیل شد و در میانه روز گذشته طلا در محدوده هر اونس 1390 دلار نوسان داشت.
بازار داخلی
تعطیل بودن بازار جهانی،موجب تغییر نکردن قیمتهای رسمی برای ارزهای مختلف شد. بانک مرکزی نرخهای روز شنبه را برای روز یکشنبه نیز تکرار کرد. در بازار غیررسمی، اما بازار متاثر از اخبارهای سیاسی کاهش قیمت را تجربه کرد. بهای دلار به عنوان شاخص حرکت بازار نیز نزولی شدومقایسه قیمتها در روز یکشنبه با اولین روز هفته نشان میدهد که دلار افت 35 تومانی ثبت کرده است. سکه بهار آزادی نیز در بازار داخلی کاهش پیدا کرد تا همراستایی خود با بازارهای جهانی را نشان دهد. فعالان معتقدند: در کوتاهمدت عامل اصلی نوسان در بازار ارز اخبار سیاسی است. اما در بازار سکه بهدلیل تاثیر پذیری از تحولات بهای جهانی طلا علاوه بر اخبار سیاسی اتفاقات اقتصادی نیز دخیل است. اونس جهانی در انتظار آمارهای جدید از اقتصاد آمریکا است؛ بنابراین فارغ از تحولات سیاسی،بازار جهانی آبستن اتفاقات اقتصادی نیز است. در مجموع میتوان گفت گرچه تحولات منطقهای عامل منفی برای نوسان بازار هستند، اما در حال حاضر فضای داخلی چشمانداز باثباتی را برای بازار نوید میدهد. سفر دیپلمات ارشد سازمان ملل، سفر پادشاه عمان و زبان مقامهای دیپلماتیک کشور فعلا به بازار علامت مثبت میدهد. انتخاب تیم جدید بانک مرکزی نیز میتواند نقش تعیینکنندهای در بازار داشته باشد. برخی فعالان معتقدند: در صورتی که رییس کل جدید تیم هماهنگ و قوی انتخاب کند، علامت مثبتی به بازار داده است.
بازار طلا در انتظار دو اتفاق
بازار جهانی طلا نیز در حال حاضر به دو اتفاق چشم دوخته است. سرانجام تنشها در سوریه و اعلام آمارهای جدید از اشتغال دو اتفاق تعیینکننده مسیر حرکت طلا در روزهای آتی هستند. با توجه به تعطیلات رسمی میان هفتگی آمریکا، معاملات در اولین روز کاری هفته آینده تا حدودی با رکود همراه خواهد بود؛ احتمالا فعالان بازار در آستانه انتشار گزارش مهم دستمزد بخش غیرکشاورزی آمریکا در روز جمعه، اقدام به برابر کردن موقعیتهای خرید و فروش میکنند. افشین نبوی، رییس بخش تجاری یک موسسه معاملات املاکی در سوئیس، میگوید که انتظار یک آغاز ملایم را در ابتدای ورود به ماه سپتامبر دارد. به گفته وی «تا زمان مشخص شدن گزارش دستمزد بخش غیرکشاورزی آمریکا، بازار آرام خواهد بود.» او معتقد است: «در صورت عدم اقدام نظامی آمریکا علیه کشور سوریه، قیمت طلا در هفته آینده در محدوده 1385 تا 1425 دلار خواهد بود.» گزارش اشتغال همواره عامل مهمی در بازارهای مالی بوده است، اما گزارش این ماه از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ زیرا آخرین گزارش اشتغال قبل از نشست کمیته تصمیمگیری بانک فدرال رزرو در ماه سپتامبر است. با توجه به ضعیف بودن گزارش قبلی اشتغال، معاملهگران در انتظار گزارش جدید خواهند بود تا دیدگاه بهتری به آنها در گمانهزنی در مورد تصمیم فدرال رزرو برای زمان کاهش مبلغ سیاستهای خرید اوراق قرضه معروف به سیاستهای تسهیل کمی در نشست 17 و 18 سپتامبر، بدهد.
طبق آخرین آمار وزارتکار آمریکا، در ماه جولای 162 هزار شغل در این کشور ایجاد شده است. برآوردها حاکی از آن است که آمار اشتغال در ماه آگوست شامل افزایش 160 هزار شغل و نرخ بیکاری نیز معادل 4/7 درصد خواهد بود. گزارشهای مهم دیگر اقتصادی در هفته آینده شامل شاخص خرید مدیران چین، منطقه یورو و آمریکا؛ تصمیمگیری در مورد نرخهای بهره در بانک مرکزی ژاپن، انگلیس و اروپا خواهد بود.
طلا و راز اونس 1400 دلاری
کارشناسان اقتصادی در تحلیلی به بررسی علل افت اخیر قیمت اونس جهانی طلا و عدم توانایی این فلز در حفظ سطح بالای 1400دلار پرداختهاند. به گزارش سایت طلا به نقل از آسوشیتدپرس، تشدید تنشها در خاورمیانه و رشد تقاضای خرید جواهرات در چین وهند قیمت جهانی طلا را تا 1420 دلار در هفته گذشته افزایش داد و به بالاترین حد خود طی ماههای اخیر رساند.
بهای جهانی طلا از 1212 دلار در ژوئن 2013به 1396دلار در روز جمعه رسیده که از آن زمان تاکنون بهای این فلز 15 درصد رشد را نشان میدهد.
20 درصد رشد دیگر قیمت، میتواند درخشش طلا را دوباره به بازار معاملات بازگرداند. در سه ماه نخست سالجاری میلادی، چشمانداز بهبود کامل اوضاع اقتصاد جهانی موجب افت 8/4درصدی قیمت طلا شد. چندین سال است که سرمایهگذاران بزرگ صندوقهای سرمایهگذاری جهان طلا را به عنوان کالایی برای حفظ ارزش پول خود خریداری میکنند.
ترس این افراد از این بود که طرح محرک پولی بانک مرکزی آمریکا موجب افزایش قیمتها میشود، اما نرخ تورم در حد پایین باقی ماند و نیاز به خرید طلا را کاهش داد. قیمت طلا از آغاز سالجاری میلادی تاکنون 17درصد کاهش یافته است. در هفتههای اخیر بار دیگر طلا در کانون توجه قرار گرفته است، اما نتوانسته روند پایداری را در افزایش قیمت نشان دهد. افزایش قیمت طلا در هفته گذشته و کاهش مجدد آن به سطوح قبلی بار دیگر بازار گمانهزنی قیمتی را داغ کرده است. صرف نظر از عوامل کوتاه مدت شرایطی که میتوان تعیینکننده جهت حرکت اونس به حساب آورد در چند مورد خلاصه میشود.
یکی از دلایلی که افراد اقدام به خرید طلا میکنند جایگزینی آن با داراییها شخصی است. با توجه به اینکه شاخصهای سهام در سالجاری میلادی تا 20 درصد افزایش یافت، این سرمایهگذاران نیاز کمتری به نگهداری طلا حس کردند، اما این حس طی 4 هفته اخیر تغییر کرد.