کارین ژان پی یر سخنگوی کاخ سفید عصر جمعه به وقت محلی در جمع خبرنگاران مدعی شد از ابتدای مذاکرات، رویکرد آمریکا اصولی بوده است.
سخنگوی کاخ سفید ادعا کرد: ما از استقلال آژانس بینالمللی انرژی اتمی قاطعانه حمایت می کنیم.
این مقام کاخ سفید ادعا کرد نباید بین اجرای مجدد توافق هسته ای با تعهدات ایران بر اساس معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای هیچ ارتباط و شرطی وجود داشته باشد.
وی ادامه داد احیای برجام نباید مشروط به تحقیقاتی شود که طبق معاهده منع گسترش سلاحهای هسته ای، جزو وظایف قانونی است. ترجیح این است که بازگشت به برجام با حل شدن مسائل باقیمانده در آژانس باشد.
وی مدعی شد ایران باید به پرسش های آژانس بین المللی انرژی اتمی پاسخ دهد و مسایل پادمانی مربوط به پرونده ایران در آژانس غیر سیاسی است و اهرمی برای فشار نیست.
سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرد که واشنگتن در حال بررسی پاسخ ایران و هماهنگی با متحدان اروپایی خود است.
آدرین واتسون سخنگوی شورای امنیت کاخ سفید روز جمعه به وقت محلی افزود: مذاکرات روند رفت و برگشت منظم است. در حال بررسی پاسخ و هماهنگی با متحدان اروپایی خود هستیم.
وی تصریح کرد: بصورت علنی مذاکره نخواهیم کرد. برخی از اختلافات رفع شده اند اما اختلافات دیگری همچنان باقی مانده اند.
این مقام کاخ سفید ادعا کرد بایدن تنها توافقی را امضا خواهد کرد که در راستای منافع امنیت ملی آمریکا باشد.
به گزارش ایرنا، نشریه آمریکایی «تایم» گزارش داد که «ودانت پاتل» معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بدون تشریح جزئیات و با اشاره به اینکه مقامات این کشور همچنان در حال بررسی پاسخ ایران می باشند که آنرا به اتحادیه اروپا ارائه کرده است، مدعی شد که این پاسخ سازنده نیست.
در همین حال، شبکه خبری سی ان ان نیز ضمن پوشش چنین خبری به نقل از یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا که نامش را بیان نکرد، پنجشنبه شب به وقت محلی (شب گذشته ۱۰ شهریور ماه) اعلام کرده بود: میتوانیم تایید کنیم که پاسخ ایران را از طریق اتحادیه اروپا دریافت کردهایم؛ ما در حال بررسی آن (پاسخ ایران) هستیم و از طریق اتحادیه اروپا پاسخ خواهیم داد، اما متاسفانه پاسخ ایران سازنده نیست.
پیش از این نیز، یک مقام ارشد دولت بایدن که نامی از وی برده نشد به برخی خبرنگاران آمریکایی گفت: در حال بررسی پاسخ ایران هستیم اما پاسخها امیدوارکننده نیستند.
دور جدید مذاکرات رفع تحریمهای ایران پس از وقفهای پنج ماهه ۱۳ مردادماه در شهر وین آغاز شد و این مذاکرات پس از چهار روز ۱۷ مرداد ماه با بازگشت هیات ها به پایتخت ها پایان یافت.
به گزارش ایرنا، برگزاری این دور از مذاکرات در پی آن صورت گرفت که مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در روزنامه فایننشالتایمز ادعا کرد بسته پیشنهادی جدیدی روی میز گذاشته که شامل راهکارهای به روز درباره رفع تحریمها و گامهای هستهای ایران است.
جمهوری اسلامی ایران ۲۵ مرداد (۱۶ آگوست) نظرات و درخواست های خود را درباره پیشنهادات اتحادیه اروپا درباره مذاکرات رفع تحریم ها در وین ارسال کرد و آمریکا پس از بیش از یک هفته از آن در دوم شهریور ماه (۲۴ آگوست) نظر خود را در این باره به اتحادیه اروپا ارائه کرد.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ۱۰ شهریور ماه (اول سپتامبر) از ارسال نظرات جمهوری اسلامی ایران در مورد پاسخ آمریکا درباره متن پیشنویس توافق احتمالی رفع تحریمها به هماهنگ کننده خبر داد و گفت: پس از دریافت پاسخ آمریکا، تیم کارشناسی جمهوری اسلامی ایران آن را به دقت مورد بررسی قرار داده و پاسخهای ایران، پس از ارزیابی در سطوح مختلف، تدوین و امشب به هماهنگکننده تحویل داده شد. متن ارسالی دارای رویکردی سازنده با هدف نهایی کردن مذاکرات است.
در پی پایان یافتن این دور از مذاکرات، مقامات آمریکایی و اتحادیه اروپا ادعا کردند که متن نهایی به همه طرفها ارائه شده که قابل تغییر نخواهد بود و بایستی یا پذیرفته شود و یا شکست مذاکرات اعلام شود که این این ادعا از سوی مقام وزارت خارجه ایران رد و اعلام شد که با توجه به ادامه بحثها درباره چند موضوع مهم باقیمانده، هنوز در مرحلهای قرار نداریم که از نهایی شدن متن توافق در وین سخن بگوییم.
رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نیز اعلام کرد که توافقی (در مورد مذاکرات هستهای) بدست نیامده است زیرا تا زمانی که در مورد همه مسائل توافق نشود، توافقی وجود نخواهد داشت.
گفت وگوها در حالی به مراحل سرنوشتساز رسیده که رسیدن به خط پایان و توافق نهایی معطل تصمیمهای سیاسی غرب بویژه ایالات متحده آمریکا به عنوان طرف نقض کننده توافق سال ۹۴ است.
هیات جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که لازمه رسیدن به توافق، پایدار بودن رفع تحریمها به نحوی تضمین شده است و اینکه موضوعی نباید به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران در آینده باقی بماند و به دنبال توافقی است که در آن انتفاع اقتصادی مردم تامین، تجارت خارجی ایران رفع و محدودیتهای غیرقانونی فروش نفت برداشته شود. از این منظر، اگر طرف مقابل مطالبات منطقی ایران و الزامات شکلگیری یک توافق پایدار و قابل اتکاء را بپذیرد، توافق نهایی حاصل خواهد شد.