توافق در وین، معطل آمریکاست
یک کارشناس مسایل بینالملل معتقد است: اگر آمریکا منافعش اقتضا کند که با ایران توافق کند، منتظر نتیجه انتخابات کنگره یا پارلمان اسراییل نمیشود، اگر هم منافعش اقتضا نکند چه بایدن شکست بخورد چه پیروز شود، توافق نمیکند.
به گزارش سایت طلا ، حسن بهشتیپور با اشاره به تحولات اخیر مرتبط با برجام و مذاکرات میان ایران و آمریکا و کم شدن انتظارها از این که در این مقطع طرف ها به نتیجه برسند گفت: این که مذاکرات متوقف شده باشد درست نیست. به هر حال تلاشهایی دارد می شود که به شکلی طرفها به ویژه ایران و آمریکا انعطاف بیشتری نشان دهند.
وی ادامه داد: این طرف آمریکایی است که بلاتکلیف است و با توجه به فشارهای داخل به بایدن انعطاف و اراده لازم را برای توافق نشان نمیدهد اما روشن است که طرفهای مختلف سعی دارند راهحلی برای این گره باز کنند.
این کارشناس مسایل بینالملل در پاسخ به اینکه گفته میشود با توجه به انتخابات کنگره و پارلمان اسراییل، آمریکا تصمیم به تعویق مذاکرات تا بعد از این انتخابات گرفته است، گفت: به نظر من انتخابات کنست ربطی به برجام ندارد چون اسراییل در مجموع مخالف کل برجام است، بعید میدانم این موضوع تاثیر منطقی بر برجام داشته باشد.
بهشتیپور درباره تاثیر مذاکرات احیای برجام بر روند پیروزی بایدن در انتخابات کنگره اظهار کرد: معتقدم سیاست خارجی دولتها در آمریکا یا اصلا تاثیر ندارد یا اگر هم دارد آن بخشی از آن مهم است که روی سیاست داخلی تاثیر میگذارد. به طور مثال اگر اقدامی از آمریکا باعث گشایش بازار انرژی این کشور شود، آن مساله روی انتخابات تاثیر میگذارد. اما از منظر سیاست خارجی فرض کنیم بایدن به توافق برسد این گونه نیست که فکر کنیم لزوما شانسش برای پیروز شدن در انتخابات افزایش مییابد.
وی گفت: اگر آمریکا منافعش اقتضا کند که توافق کند، منتظر نتیجه انتخابات نمیشود. اگر هم منافعش اقتضا نکند چه بایدن شکست بخورد چه پیروز شود، توافق نمیکند.
این کارشناس مسایل بینالملل با بیان اینکه خطای راهبردی و تحلیلی است که برخی میگویند آمریکا برای توافق با ایران و بازگشت به برجام منتظر انتخابات آبان میماند افزود: گیر اصلی این است که در شرایط فعلی بایدن حاضر به توافق نیست.
بهشتیپور تاکید کرد: الان مشکل توافق و بازگشت به برجام، آمریکاست. ایران هر آنچه میتوانست انعطاف نشان داد. معتقدم ایران خیلی معقول و منطقی برخورد کرده است اما مشخص نیست طرف آمریکایی در این میان دنبال چیست که برای توافق وقت کشی میکند؟
این کارشناس مسایل بینالملل در پاسخ به اینکه برخی معتقدند برجام دیگر ماهیت استراتژیک خود را از دست داده است اظهار کرد: این اظهارنظرها، حرفهای مخالفان برجام است که به روز شده و میگویند که برجام دیگر فایده استراتژیک ندارد. برجام جنبه سیاسی، اقتصادی، امنیتی دارد اینکه ما در ایران بیشتر به بعد اقتصادی مخصوصا در یکی دو سال اخیر پرداختیم دلیل نمیشود که ابعاد دیگر آن از بین رفته باشد. اساسا از اول هم برجام ابعاد سیاسی و امنیتی اش برای منطقه قابل توجه بود.
وی گفت: هر چه زودتر ایران بر سر برجام به نتیجه برسد، بهتر است. به هر حال داریم برای دور زدن تحریمها هزینه می دهیم، البته نه اینکه به هر قیمتی بخواهیم مذاکره کنیم. از سوی دیگر به نظر می رسد به نفع طرف اروپا و آمریکا است که الان توافق شود اما مشخص نیست که چرا آمریکا اینقدر معطل میکند و معتقدم توافق لنگ اراده سیاسی و انعطاف آمریکاییهاست.