تداوم افت قیمت سکه و ارز با بهبود شرایط منطقهای
روند نزولي قیمتها در آخرین روز هفته قبل نیز همچنان ادامه یافت، به طوری که مقایسه قیمتهای جدید ارز و سکه با قیمتهای هفتههای قبل نشان از کاهش قابل ملاحظه آنها دارد.
تاریخ: ۲۳/شهريور/۹۲ ساعت ۰۸:۴۲ | اخبار صنفی شناسه خبر: ۱۳۷۵۰
در خاورمیانه اتفاقات مثبتی در حال وقوع است و انتظار میرود با پیشرفت مذاکرات در منطقه، تاثیرات سوء آن بر بازارهای کالایی و ارزی داخلی و خارجی نیز از میان برود. در فضای اقتصادی داخلی عمده تلاشها بر محور سفته زدایی از بازارهای غیر متشکل پولی است و البته بهبود شاخص بازار سهام نیز به نوعی نشان از آرامش بازار ارز و سکه نیز داشته است.
در هفته گذشته هیجان خاصی در بازار دیده نشد و تا روز پنجشنبه قیمتها همچنان کاهشی بود. همچنین با روی کارآمدن رییس کل جدید بانک مرکزی وعده بازنگری در بخشنامههای ارزی در دستور کار قرار گرفته است که سهمیه ارز مسافری نیز میتواند یکی از آنها باشد. کاهش قیمت جهانی طلا و ادامه دار بودن روند آن نیز میتواند چشمانداز کاهش قیمت را برای نرخهای داخلی بهبود بخشد.
کاهش قیمتها قبل و بعد از توقف تب جنگ
مقایسه قیمت طلا در هفتههای اخیر نشان میدهد که تقریبا از 7 شهریورماه تاکنون بهای طلا از 1405 دلار تا 1325 دلار ضمن از دست دادن 85 دلار از قیمت خود 6درصد ارزان شده است. این افت قیمتی در حالی است که در این مدت دلار آمریکا در بازار داخلی در بالاترین سطح از 3335 تومان تا 3170 تومان افت داشته و 165 تومان ارزان شده است. همچنین سکه که قیمت آن تا یک میلیون و 150 هزار تومان بالا رفته بود، تا یک میلیون و 45 هزار تومان کاهش داشته و تقریبا 105 هزار تومان افت قیمت ثبت کرده است.
همچنین در بازارهای طلا بهای هر گرم طلای 18 عیار از 114 هزار تومان تا 104 هزار تومان افت کرده و 7/8 درصد کاهش قیمت ثبت کرده است. روز پنج شنبه بازار ارز و سکه به گفته صرافان همچنان آرام بود و تقاضای زیادی البته در بازار وجود نداشت. مانند روزهای قبل از آن که تعداد فروشندهها از تعداد خریداران بیشتر بود. خوشبینی به فضای سیاسی و اقتصادی نیز بر برخی تحرکات فعالان اقتصادی که عموما منشأ تغییرات حجم تقاضای ارزی نیزبوده، تاثیرگذار است.
در این روزها همچنین با فرارسیدن ایام حج تمتع میزان تقاضا برای ریال عربستان نیز افزایش مییابد که قیمت ریال این کشور را نسبت به برابری دلار آن قدری بالاتر نگاه داشته است. با توجه به اینکه بر اساس نرخ 3170 تا 3175 تومانی دلار در این روزها ارزش ریال عربستان نباید از 845 تومان بیشتر باشد، بهای آن روز پنجشنبه بر تابلوها همچنان 875 تومان بود. این شرایط شامل درهم امارات نیز میشود که افزایش تقاضای فصلی به صورت قابل توجهی دلیل این امر است.
امکان تغییرات در سهمیه ارز مسافری
همچنین شنیده شده که همزمان با احتمال بازنگری در بخشنامههای ارزی بانک مرکزی که وعده آن از سوی رییس کل بانک مرکزی داده شده است، قرار است سهمیه ارز مسافری نیز دستخوش تغییراتی شود که جزئیات آن البته هنوز روشن نیست. رییسکل بانک مرکزی درباره تغییر سهمیه ارز مسافرتی گفته که این طرح در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفته است.
ولیالله سیف در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم در پاسخ به این پرسش که با توجه به بازنگری در بخشنامههای ارزی دولت احمدینژاد آیا بازنگری در سهمیهبندی ارزهای مسافرتی نیز صورت میگیرد یا خیر، گفت: تمام این طرحها در دستور کار بانک مرکزی است. وی با بیان اینکه پیشبینی میزان و نحوه تغییر سهمیه ارز مسافرتی در حال حاضر مقدور نیست، گفت: سهمیهبندی ارزها بهخصوص ارز مسافرتی در بانک مرکزی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. پیش از این، سیف در حاشیه نخستین جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی دولت یازدهم از برنامه بانک مرکزی برای بازنگری تمام بخشنامههای ارزی دولت احمدی نژاد خبر داده بود. وعده این بازنگری در حالی از سوی رییس کل بانک مرکزی مطرح شده که همچنان ارز زائرین حج به آنها به میزان 300 دلار با نرخ مبادلهای پرداخت میشود.
دلار مبادلهای برای زائرین حج تمتع
براساس مصوبه بانک مرکزی هر زائر حج تمتع میتواند 300 دلار ارز با نرخ مبادلهای از بانکها دریافت کند.بر این اساس، به همه مدیران کاروانهای حج اطلاعرسانی شده است که زائران میتوانند با در دست داشتن مدارک شناسایی اعم از کارت ملی و شناسنامه به یکی از شعب ارزی بانک ملت در استان و شهرستان مربوطه مراجعه و نسبت به دریافت ارز مسافرتی همراه اقدام کنند.
طلا در بازارهای جهانی
دیروز بهای طلا باز هم به روند کاهشی خود ادامه داد و تا محدوده 1310 دلار هم افت کرد، هرچند مجددا تا 1325 دلار بالا رفت. در این سطح بهای آن نسبت به روز چهارشنبه تقریبا 40 دلار کاهش ثبت کرد. پیشبینی برای کاهش قیمت طلا تا کانال 1200 دلار از هفتههای قبل وجود داشته و با مرتفع شدن برخی نگرانیها، از جمله فروکش کردن موقت تب جنگ در منطقه بهای طلا سر در کاهش دارد. با اعلام پیشنهاد مسکو برای خروج و نظارت بر سلاحهای شیمیایی سوریه و همچنین پیوستن این کشور به کنوانسیون منع استفاده از سلاحهای شیمیایی، دولتهای غربی و در راس آنها آمریکا مواضع تند خود را تعدیل کرده و با دستور اوباما نشستهای کنگره برای تصمیمگیری در خصوص نحوه حمله به سوریه به تعویق افتاد و در عین حال ادامه مذاکرات در ژنو بین روسای جمهور آمریکا، روسیه و نماینده سازمان ملل در سوریه نیز ادامه یافته و درنهایت به نیویورک محول شده است. در مجموع مذاکرات حل بحران سوریه روند مثبتی دارد و با رفع نگرانی از حمله آمریکا به این کشور، بازارهای منطقهای شاهد کاهش قیمت کالاهای پایه از جمله نفت و طلا بودهاند. در مقابل بهبود شاخصهای بازارهای سهام، نشانه مثبتی برای افت قیمت طلا است.
روز پنجشنبه بهای طلا تا ظهر به 1340 دلار افت کرد و در ادامه در بازارهای شرق آسیا و اتمام بازار نیویورک این قیمت تا 1320 دلار هم کاهش یافت و دوباره اندکی افزایش ثبت کرد. با این حال دیروز نیز بهای آن به کف نرخ 1304 دلار هم رسید و دوباره تا بعد از ظهر بالا رفت.
در خصوص نوسان اندک قیمت طلا گفته شده به دنبال کاهش ذخایر انرژی آمریکا طی هفته گذشته قیمت جهانی نفت روز پنج شنبه با افزایش روبهرو شد که بر بالا رفتن اندک قیمت طلا موثر بوده است. اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز اعلام کرده میزان ذخایر نفتی این کشور طی هفته گذشته بیش از 219 هزار بشکه کاهش داشته است. قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال در بازار لندن نیز برای تحویل در ماه اکتبر با 15/0 درصد افزایش به 36/110 دلار رسیده است.
اخبار مربوط به خاورمیانه و آرامش نسبی موجود در منطقه، در مجموع در حالی بهای جهانی طلا را به سمت کاهش میبرد که نشست 18 سپتامبر در فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) هم انتظار برای تقویت رویکرد به کاهش حجم خرید اوراق قرضه را دوباره در پی داشته است. در صورتی که این توافق حاصل آید تا 10 میلیارد دلار از حجم خرید این اوراق کاسته خواهد شد.