وعده دلاری کلان آمریکا به کشورهای جزیرهای اقیانوس آرام و تقویت مشارکت
آمریکا در نشستی با رهبران جزایر اقیانوس آرام اعلام کرد، در مورد شراکتی برای آینده با آنها به توافق رسیده و چشمانداز کمک "دلاری کلان" به منطقهای که امیدوار است از نفوذ رو به گسترش چین جلوگیری کند، در نظر دارد.
به گزارش سایت طلا ، روزنامه واشنگتن پست به نقل از مقامات آمریکایی نوشت که دولت بایدن سرمایهگذاری بیش از ۸۶۰ میلیون دلاری را در برنامههای توسعهیافته برای کمک به جزایر در این اجلاس دو روزه اعلام خواهد کرد که علاوه بر بیش از ۱.۵ میلیارد دلار در دهه گذشته ارائه شده است.
کاخ سفید هیچ اظهارنظری فوری در مورد رقم این بودجه نداشت، اما یک مقام آمریکایی گفت که گزارش این روزنامه مبنی بر اینکه همه رهبران بازدیدکننده از بیانیه ۱۱ مادهای از چشمانداز تعهد به تلاشهای مشترک حمایت کردهاند، دقیق است.
آنها شامل نخستوزیر جزایر سلیمان بود که دولتش قبلاً اعلام کرده بود که این بیانیه را امضا نخواهد کرد و نگرانیهای بیشتری در مورد روابط او با چین ایجاد کرد. سخنگوی او فعلا هیچ اظهارنظری نداشته است.
پیشنویس امضا نشده این بیانیه که خبرگزاری رویترز مشاهده کرده، اعلام میدارد که رهبران مذکور تصمیم گرفتند مشارکت خود را تقویت کنند و دیدگاه مشترکی برای منطقهای دارند که در آن "دموکراسی" میتواند شکوفا شود.
این پیشنویس بر اهمیت کنوانسیون سازمان ملل متحد در مورد حقوق دریاها و آزادی دریانوردی و پروازهای هوایی تاکید و در عین حال جنگ روسیه در اوکراین را محکوم میکند.
همچنین پیشنویس مذکور میگوید که ایالات متحده همچنان متعهد به رسیدگی به نگرانیهای زیست محیطی و بهداشتی جزایر مارشال است؛ بدون اینکه به طور مشخص به میراث آزمایشهای هستهای ایالات متحده در دهههای ۱۹۴۰ و ۱۹۵۰ اشاره کند.
یکی از مقاماتی که قبل از این نشست به خبرنگاران اطلاعرسانی کرد، اذعان داشت که واشنگتن به اندازه کافی به اقیانوس آرام توجه نکرده است و ابتکارات جدیدی با "اعداد دلاری بزرگ" ارائه خواهد کرد.
این اولین باری است که ایالات متحده میزبان بسیاری از رهبران منطقهای است که از زمان جنگ جهانی دوم به عنوان حیاط خلوت دریایی خود در نظر گرفته است، اما منطقهای است که چین به طور مداوم در آن پیشرفت کرده است. برخی از این کشورها از گرفتار شدن در میانه نبرد ابرقدرتها برای نفوذ شکایت کردهاند.
رهبران و نمایندگان ۱۴ کشور جزیرهای اقیانوس آرام در این اجلاس شرکت میکنند.
کورت کمپبل، هماهنگکننده هند و اقیانوس آرام در کاخ سفید اخیرا گفت که این نشست بر روی موضوعاتی مانند تغییرات آب و هوایی و سلامت تمرکز خواهد کرد. او گفت که واشنگتن و متحدانش میخواهند امنیت دریایی و تماسهای ارتباطی کشورهای جزیرهای با کشورهایی مانند ژاپن، استرالیا و هند را تقویت کنند.
این رهبران در واشنگتن مورد استقبال قرار گرفته و روز پنجشنبه ناهار را در کنگره ایالات متحده و ضیافت شام را در کاخ سفید با جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا صرف میکنند. رهبران ایالات فدرال میکرونزی، جزایر مارشال، پاپوآ گینهنو، جزایر سلیمان، ساموآ، تووالو، تونگا، فیجی، جزایر کوک، پلینزی فرانسه و کالدونیای جدید و همچنین نمایندگانی از وانواتو، نائورو و پالائو در این اجلاس شرکت کردهاند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده هنگام سخنرانی در افتتاحیه این اجلاس سران در وزارت امور خارجه گفت که دو طرف با "اعلام مشارکت بین ایالات متحده و اقیانوس آرام" موافقت کردهاند.
او با در دست داشتن سندی، گفت که این نشان میدهد ایالات متحده و اقیانوس آرام "دیدگاه مشترکی برای آینده و عزمی برای ساختن آن آینده در کنار یکدیگر دارند."
بلینکن گفت که این چشمانداز مشترک "اذعان دارد که تنها با همکاری با یکدیگر میتوانیم در واقع با بزرگترین چالشهای زمانه خود که متوجه همه شهروندان ماست، مقابله کنیم." او به بحران آب و هوایی، شرایط اضطراری بهداشتی، ارتقای فرصتهای اقتصادی و حفظ "هند-اقیانوس آرام آزاد و باز" اشاره کرد که در آن هر ملتی صرفنظر از بزرگیاش "حق انتخاب مسیر خود را دارد."
هنری پونا، دبیرکل مجمع جزایر اقیانوس آرام در بیانیهای در روز اول مذاکرات گفت که مطمئن است این جزایر و ایالات متحده "میتوانند و امنیت و ایجاد شراکت را تضمین خواهند کرد." او گفت که انتظار میرود پس از گفتوگوی رو در رو با بایدن، یک سند منتشر شود.
رقابت استراتژیک در اقیانوس آرام در سال جاری پس از امضای توافقنامه امنیتی چین با جزایر سلیمان به شدت تشدید شد و هشدارهایی در مورد نظامیشدن این منطقه را به دنبال داشت. به نظر میرسد دولت جزایر سلیمان بارها ایالات متحده را نادیده گرفته و نگرانیهای واشنگتن را تشدید کرده است.