نماز آیات را در نخستین کسوف قرن جدید چگونه بخوانیم؟

روز سه‌شنبه(۳ آبان‌ماه) خورشیدگرفتگی از حدود ساعت ۱۳ و ۳۰ دقیقه آغاز و تا حدود ساعت ۱۶ ادامه خواهد داشت. بنابراین خواندن نماز آیات در این مدت واجب است و پس از اتمام مدت خورشید گرفتگی باید قضایش را به جای آورد.

خبر را برای من بخوان

به گزارش سایت طلا ، این خورشید گرفتگی و کسوف امروز سه‌شنبه، ۳ آبان ماه رخ می‌دهد و این رویداد در آسمان سراسر ایران قابل مشاهده است.

این رخداد نجومی در تهران در ساعت ۱۳ و ۴۱ دقیقه آغاز و ساعت ۱۴و ۵۸ دقیقه به اوج خود خواهد رسید و انتهای گرفت در ساعت ۱۶ و ۹ دقیقه است.

خورشیدگرفتگی روز ۳ آبان ماه از نوع "گرفت جزئی" است، کسوف جزئی زمانی رخ می‌دهد که ماه بین زمین و خورشید قرار می‌گیرد، اما قرص ماه فقط جزئی از قرص خورشید را می‌پوشاند.

هر ساله ۲ تا ۵ خورشیدگرفتگی رخ می‌دهد، خورشیدگرفتگی بعدی قابل رصد در روز ۳۱ فروردین ماه ۱۴۰۲ خواهد بود.

این پدیده نجومی با چشم غیر مسلح قابل رصد است؛ از این رو رعایت نکات ایمنی الزامی است. بهتر است در زمان رصد این پدیده از عینک‌های مخصوص استاندارد رصد خورشید استفاده شود. اگر این نوع عینک‌ها در دستری نبود، می‌توان از عینک‌های جوشکاری نمره ۱۴ و یا دو لایه نمره ۷ استفاده شود.

استفاده از عینک آفتابی و عکس رادیولوژی گزینه مناسبی برای رصد این پدیده نیست و در صورت عدم رعایت این نکات، آسیب جدی به چشم و بینایی رصدگران وارد می‌شود.

نماز آیات به واسطه چهارچیز بر مسلمان واجب می‌شود:

۱- کسوف، خورشیدگرفتگی (اگرچه به مقدار کمی باشد)

۲- خسوف، ماه گرفتگی (اگرچه به مقدار کمی باشد)

۳- زلزله

۴- رعد و برق و بادهای سیاه و سرخ و مانند این‌ها در صورتی که بیشتر مردم بترسند.

یکی از سوالاتی که پیش می‌آید این است که نماز آیات چندرکعت است و به چند صورت می‌توان آن را به جا آورد؟

باید گفت: نماز آیات دو رکعت است که هر رکعت آن پنج رکوع و دو سجده دارد.

صورت اول: بعد از نیت و تکبیرة الاحرام، حمد و سوره خوانده شود و به رکوع برود، سپس سر از رکوع برداشته و دوباره حمد و سوره را بخواند و به رکوع رود و باز سر از رکوع بردارد و حمد و سوره بخواند و به رکوع رود و سپس سر از رکوع بردارد و همین طور ادامه دهد تا یک رکعتِ پنج رکوعی که قبل از هر رکوعی حمد و سوره خوانده است انجام دهد، سپس به سجده رفته و دو سجده نماید و بعد برای رکعت دوم قیام کند و مانند رکعت اول انجام دهد و دو سجده را بجا آورد و بعد از آن تشهد بخواند و سلام دهد.

صورت دوم: بعد از نیت و تکبیرةالاحرام، حمد و یک آیه (البته احتساب بسم‌الله به عنوان یک آیه خلاف احتیاط است) از سوره‌ای را قرائت کرده و رکوع کند، سپس سر از رکوع بردارد و آیه دیگری از آن سوره را بخواند و به رکوع رود، و بعد سر از رکوع برداشته و آیه دیگری از همان سوره را قرائت نماید و همین طور تا رکوع پنجم ادامه دهد تا سوره‌ای که پیش از هر رکوع، یک آیه از آن را قرائت کرده، قبل از رکوع آخر تمام شود. سپس رکوع پنجم را بجا آورد و به سجده رود، و پس از اتمام دو سجده، برای رکعت دوم قیام نماید و حمد و آیه‌ای از یک سوره را بخواند و به رکوع برود و همین طور مانند رکعت اول ادامه دهد تا تشهد بخواند و سلام دهد و چنانچه بخواهد برای هر رکوعی به یک آیه از سوره‌ای اکتفا کند، نباید سوره حمد را بیش از یک مرتبه در اول آن رکعت بخواند.

صورت سوم: یکی از رکعت‌ها را به یکی از دو صورت و رکعت دیگر را به نحو دیگر بجا آورد.

صورت چهارم: سوره‌ای را که آیه‌ای از آن را در قیام پیش از رکوع اول خوانده، در قیام پیش از رکوع دوم یا سوم یا چهارم تکمیل نماید، که در این صورت واجب است بعد از سر برداشتن از رکوع، سوره حمد را در قیام بعدی اعاده نموده و یک سوره یا آیه‌ای از آن را اگر پیش از رکوع سوم یا چهارم است، قرائت کند، و در این صورت واجب است که آن سوره را تا قبل از رکوع پنجم به آخر برساند.