سایت خبری طلا

ويژگي‌هاي امنيتي سكه‌هايي كه قرار نيست به دست مردم برسد

مدير كل سازمان توليد اسكناس و مسكوك بانك مركزي به تشريح جزئيات سكه‌هاي يادبود نقره، 2.5 بهار آزادي، طلاي يك گرمي و 200 و 500 توماني پرداخت و با تأكيد بر اينكه هيچ كدام از اين سكه‌ها به بازار عرضه نخواهند شد، از عرضه محدود سكه‌هاي طلاي يك گرمي در آينده نزديك خبر داد.



به گزارش سایت طلا به نقل از فارس، مجید صنیعی مدیر کارخانه چاپ و نشر اسکناس بانک مرکزی امروز در یک نشست خبری با موضوع تشریح مشخصات سکه‌های جدید یادبود و طلای یک گرمی به رونمایی سکه‌های جدید بانک مرکزی در ماه گذشته اشاره کرد و اظهار داشت: در مراسم مذکور پنج محصول به مناسبت پنجاهمین سالگرد بانک مرکزی تهیه و یک محصول روانه بازار شد.
وی ادامه داد: پنج محصول که در سالروز پنجاه سالگی بانک مرکزی رونمایی شد عنوان یادبود را دارند و با سکه‌های غیریادبود و رایج متفاوت هستند.
مدیر کل سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی با تاکید بر اینکه سکه‌های 200 تومانی و 500 تومانی به عنوان سکه‌های یادبود در ماه گذشته توسط رئیس کل بانک مرکزی رونمایی شده است، تصریح کرد: پیش از این سکه‌های 250 ریالی، 500 ریالی و 1000 ریالی در دست مردم وجود داشت که پایه آلیاژ این سکه‌ها مس و نیکل و آلومینیوم است و این سکه‌ها بنا به نیاز جامعه هر سال ضرب می‌شود.
وی اضافه کرد: سکه‌های 200 و 500 تومانی تنها با عنوان یادبود ضرب شده‌اند و کاربرد سکه‌های 25 تومانی، 50 تومانی و 100 تومانی را ندارند.
صنیعی در مورد ویژگی‌های سکه‌های یادبود 200 تومانی، تصریح کرد: قطر این سکه‌ها 3/26 میلی‌متر در وزن 8/6 گرم با آلیاژ مس، نیکل و روی است.
به گفته وی طرح روی سکه‌های 200 تومانی با نوشته اسمی 2 هزار ریال در وسط، دو خوشه گندم در کناره‌ها و جمله جمهوری اسلامی ایران در بالای سکه قرار گرفته است؛ طرف دیگر سکه در وسط بارگاه امام رضا«علیه‌السلام» نوشته پنجاهمین سالگرد بانک مرکزی در بالا و سال تاسیس 1339 و 1389 در زیر سکه حک شده است.
مدیر کل سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی در ادامه در مورد سکه‌های یادبود 500 تومانی، گفت: این سکه‌ها با قطر 3/29 میلی‌متر با آلیاژ مس، روی و نیکل با وزن 1/10 گرم طراحی شده است؛ روی سکه رقم اسمی 5 هزار ریال در وسط، دو خوشه گندم در اطراف و نوشته جمهوری اسلامی ایران در بالا قرار دارد.
وی در مورد طرف دیگر سکه‌های یادبود 500 تومانی خاطرنشان کرد: در قسمت وسط طرف دیگر این سکه‌ها متن پنجاهمین سالگرد بانک مرکزی به صورت پشت‌نویسی شده قرار دارد، پنجاه دایره در اطراف متن مذکور از انداز‌ه‌های کوچک به بزرگ قرار گرفته‌اند که این بیانگر قدمت بانک مرکزی است. هم‌چنین نوشته سال تاسیس 1339 و 1389 در زیر این نوشته قرار دارد.

* سکه 200 و 500 تومانی به بازار نمی‌آیند

صنیعی با تاکید بر اینکه سکه‌های مذکور به صورت محدود ضرب و توزیع شده‌اند، اظهار کرد: فعلا قرار نیست این سکه‌ها به صورت رایج در دستور کار بانک مرکزی قرار بگیرد.
وی ادامه داد: البته امکان دارد از سال 1390 سکه‌های دو هزار ریالی به عنوان سکه رایج وارد بازار شوند چرا که نیاز جامعه در اضافه شدن یک اسکناس جدید به جمع اسکناس‌های قبلی اجازه گردش سکه و اسکناس کوچک با یک رقم را در آن واحد می‌دهد.
مدیر کل سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی در ادامه اظهارات خود با اشاره به توقف چاپ اسکناس‌های 10، 20 ، 50 و 100 تومانی، گفت: زمانی که سکه 200 تومانی به بازار بیاید چاپ اسکناس 200 تومانی نیز مانند اسکناس‌های مذکور متوقف خواهد شد.
صنیعی در مورد ورود سکه‌های 500 تومانی به بازار بیان کرد: در سال‌های آینده طبیعی است که با ورود اسکناس‌های جدید سکه 500 تومانی هم به بازار بیاید. البته این امر موجب ضرب سکه‌های 1000 تومانی نیز در آینده خواهد شد.

* 1000 تومانی نیز سکه می‌شود

صنیعی با تاکید بر اینکه بانک مرکزی فعلا برنامه‌ای برای تولید سکه‌های هزار تومانی ندارد، تصریح کرد: در براوردهای بانک مرکزی چاپ اسکناس درشت بالای صد هزار تومان در دستور کار قرار دارد؛ هم‌اکنون بزرگ‌ترین اسکناس در کشور در حد 10 دلار است و به همین منظور اگر اسکناس 100 هزار تومانی چاپ شود امکان ضرب سکه هزار تومانی نیز وجود خواهد داشت.

* ویژگی سکه‌های یادبود نقره

صنیعی در ادامه اظهارات خود به ضرب سکه‌های یادبود نقره اشاره و تصریح کرد: این سکه‌ها در قطع 5 بهار آزادی به مناسبت پنجاهمین سالگرد بانک مرکزی به صورت محدود آلیاژ نقره خالص ضرب شد.
وی اضافه کرد: این سکه‌ها با قطر 90/24 میلی‌متر طراحی شده به گونه‌ای که روی سکه در قسمت وسط شکل تصویر ساختمان بانک مرکزی، در اطرافش جمله پنجاهمین سالگرد بانک مرکزی به لاتین و در زیر تصویر مذکور تاریخ میلادی 1960 و 2010 قرار گرفته است.
به گفته مدیر کل سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی در قسمت دیگر سکه‌های یادبود نقره تمامی مشخصات سکه‌های یادبود 500 تومانی طراحی شده است.
البته سکه‌های یادبود نقره با ضرب و قطعه‌بندی نفیس به تیراژ محدود ضرب شده و همین‌ تعداد قابل ارائه به بازار است.
وی در ادامه ضمن تاکید بر اینکه تیراژ سکه‌های یادبود مانند سکه‌هایی که به مناسبت پنجاهمین سالگرد انقلاب اسلامی ضرب شده محدود خواهد بود، تصریح کرد: سکه دیگری در قطع 5/2 بهار با آلیاژ طلای خالص که عیار 900 در 1000 را دارد با وزن 34/20 گرم با قطر 30 میلی‌متر به مناسبت 50 سالگی بانک مرکزی ضرب شده اما قرار نیست وارد بازار شود.

* تنها سکه‌ای که به مناسبت سالگرد بانک مرکزی وارد بازار می‌شود

وی در ادامه اظهارات خود از ورود سکه‌های یک گرمی طی آینده‌ای نزدیک به بازار خبر داد و گفت: این سکه‌ها از ماه‌های آینده مشابه سایر سکه‌های موجود در بانک کارگشایی به فروش خواهد رسید.
صنیعی در مورد ویژگی‌های سکه‌های طلای یک گرمی، اظهار داشت: این سکه‌ها با عیار 900 در 1000 با یک‌صدم گرم وزن با قطر 3/13 میلی‌متر وارد بازار خواهند شد.
وی وزن بسیار کم سکه‌های یک گرمی را از جمله مشکلات تولید انبوه این نوع سکه بیان کرد و گفت: به دلیل اینکه عملیات ضرب در دو طرف سکه با طراحی متفاوت است و ضخامت این سکه‌ها بسیار پایین است باید ماشین‌های خاصی برای این امر طراحی شوند.
به گفته مدیر کل سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی روی سکه‌های یک گرمی تصویر امام خمینی مزین شده و هیچ نوشته‌ دیگری وجود ندارد. طرف دیگر سکه 3 نوشته با عنوان \"علی علی \" قرار گرفته که طراحی مشابه ربع و نیم‌سکه را دارد. از جمله مزایای این سکه‌ها نداشتن تاریخ ضرب است.
صنیعی در ادامه اظهارات خود به ضرب سکه‌های یک گرمی در بسته‌بندی‌های بانک مرکزی اشاره و تصریح کرد: بسته‌بندی های تولید انبوه در چند سال اخیر تغییر کرده اما تغییری در بسته‌بندی سکه‌ها به صورت تکی اعمال نشده است. بنابراین به خاطر پاسخگو بودن به وضعیت بسته‌بندی در بازار بانک مرکزی تصمیم به ضرب سکه در بسته‌بندی معین گرفت.
وی نکات امنیتی را از جمله ویژگی‌های بسته‌‌بندی‌های بانک مرکزی عنوان کرد و گفت: تمام ظرافت‌های این سکه‌ها و بسته‌بندی‌هایشان به گونه‌ای است که به هیچ وجه امکان تولید مشابه غیر از بانک مرکزی را ندارد.
به کارگیری از مقوا و کاغذ امنیتی در بسته‌بندی سکه‌های 1 گرمی از جمله مواردی بود که صنیعی از آن به عنوان نکات امنیتی به کار رفته در ضرب سکه‌های جدید خبر داد و اضافه کرد: کاغذ به کار رفته در این بسته‌بندی مشابه کاغذ اسکناس‌ها است.
مدیر کل سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی از برنامه این بانک برای ادامه بسته‌بندی سکه‌های ضرب شده در ضرابخانه این بانک خبر داد و گفت: طی ماه‌های آینده زمانی که سکه‌های یک گرمی بازار را تامین کرد حراج در بانک کارگشایی نیز آغاز خواهد شد ولی در شرایط فعلی تا زمانی که به تولید انبوه نرسیم امکان توزیع این سکه‌ها وجود ندارد.

*برنامه بانک مرکزی برای ضرب سکه به مناسبت‌های مختلف

صنیعی در ادامه سکه‌های یادبود را جزء سکه‌هایی دانست که به مناسبت‌های مختلف توسط بانک مرکزی ضرب می‌شوند و گفت: سکه‌های یک گرمی تا شب عید وارد بازار می‌شود. هم‌اکنون تولید محدود شروع شده ولی به دلیل اینکه بسته‌بندی کار ظریفی دارد هنوز در سطح کلان وارد بازار نشده‌اند.
وی شماره‌های درج شده روی بسته‌بندی‌های مذکور را شناسنامه سکه‌های یک گرمی عنوان کرد و افزود: از این طریق خرید و فروش سکه از اطمینان بالاتری برخوردار خواهد بود.
به گفته وی قرار است به مناسبت‌های مختلف ملی و مذهبی طرح‌های مختلفی روی سکه‌های 50،‌ 100 و 200 تومانی قرار گرفته شود.

* حذف تاریخ از روی سکه‌ها در بلند‌مدت

مدیر کل سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی با اشاره به اینکه سکه‌های فعلی از لحاظ وزن و عیار هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند تفاوت قیمت‌های این سکه‌ها را غیرمنطقی دانست و تاکید کرد: مقدار و طلای به کار رفته در سکه‌های طلا هیچ فرقی با یکدیگر ندارند ولی کیفیت سالهای اخیر نسبت به گذشته ارتقاء یافته است.

* \"پارسیان \" مورد تأیید بانک مرکزی نیست

صنیعی به وجود سکه‌های با عنوان \"پارسیان \" در بازار اشاره و تصریح کرد: ساماندهی وضعیت سکه در بازار جزء وظایف بانک مرکزی است و این بانک قیمت سکه را با نوسانات جهانی کنترل می‌کند به طوری که هم‌اکنون با فاصله زمانی یک ساعت قیمت طلا در داخل تعیین می‌شود.
وی افزود: بانک مرکزی زمانی که قیمت‌های جهانی طلا افزایش می‌یابد از طریق بالا بردن تعداد روزهای حراج،‌ سکه‌ها و مراکز توزیع سکه این افزایش قیمت را کنترل می‌کند.
مدیر کل سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی سکه‌های پارسیان را فقط به عنوان پلاک دانست و تصریح کرد: از نظر ضرابخانه بانک مرکزی سکه طلا باید دو طرف داشته باشد در حالیکه سکه‌های موجود با عنوان پارسیان فقط یک رو دارند و همین امر باعث می‌شود که به عنوان پلاک از آنها یاد شود.
وی اضافه کرد: هنگام فروش این سکه‌ها وزن آنها 750 عیار عنوان می‌شود در حالیکه زمانی که مردم برای تبدیل کردن به پول آنها را به طلا فروشی می‌برند نه تنها عیار 750 را قبول ندارند بلکه به خریداران می‌گویند این سکه‌ها تقلبی است.
به گفته صنیعی بانک مرکزی برای جلوگیری از سوداگری‌ها و ساماندهی بازار طلا ضرب سکه‌ها با کیفیت بهتر همراه با ضمانت تولید را در ضرابخانه بانک مرکزی از سالهای گذشته در دستور کار خود قرار داد.
وی تاکید کرد: بانک مرکزی سکه‌های غیربانکی را جعلی می‌داند چرا که سکه‌هایی که با عنوان بهار آزادی وارد بازار می‌شوند باید مشخصات سکه‌های بانک مرکزی را داشته باشند.

* امحاء 850 میلیون قطعه اسکناس در سال گذشته

مدیر کل سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی از امحاء 850 میلیون قطعه اسکناس در سال گذشته خبر داد و گفت: با این وجود باز هم از نظر امحاء اسکناس از بازار جهانی عقب هستیم.
وی با بیان اینکه هر برگ اسکناس به صورت متوسط 30 تومان هزینه دارد، گفت: هر اسکناس 3 الی 4 سال باید چرخش داشته باشد ولی عمر کاغذهای اسکناس هم‌اکنون دو برابر این رقم است البته اسکنا‌س‌ها نمی‌توانند مطابق عمر کاغذهای آنها در گردش باشند.