مراسم سوگواری طلا !

بازار بدون وجود چین به کدام سو خواهد رفت؟ در سال‌های اخیر این سوال بسیاری از سرمایه‌گذاران در صنعت کالاهای مختلف بوده است. اما این موضوع به خصوص برای طلا بیشتر مطرح بوده است.

خبر را برای من بخوان


به گزارش تایمز، از ابتدای سال جاری انفجار تقاضای فیزیکی دومین اقتصاد بزرگ جهان مانع از ارزان‌فروشی طلا شده و سرمایه‌گذاران نگران را نسبت به آینده طلا امیدوار ساخته است.

بنا بر گفته تامسون رویترز، به نظر می‌رسد سال 2013 اولین سالی باشد که در دوران مدرن کنونی تقاضای چین از تقاضای هند، مصرف‌کننده شماره یک فلزات گرانبهای جهان، پیشی می‌گیرد.

به گفته اچ‌اس‌بی‌سی، این همچنین اولین بار است که بزرگ‌ترین تولید‌کننده طلای جهان، بزرگ‌ترین وارد‌کننده و مصرف‌کننده جهان نیز می‌شود. با توجه به آمار و ارقام بانک سرمایه‌گذاری ناتیکسیس، تخمین زده می‌شود از ابتدای سال جاری تا به امروز، واردات طلای چین به نزدیک 864 تن یعنی دو برابر رسیده باشد که البته برای اولین بار انتظار می‌رود به بیش از هزار تن هم برسد.

جرمی ایست، رئیس جهانی تجارت فلزات، هفته ابتدایی اکتبر در استاندارد چارترد در کنفرانس انجمن بازار شمش لندن در رم گفت: «فکر می‌کنم ما به خوبی اندازه و ظرفیت بازار چین و پیامدهای آن برای قیمت جهانی را درک نکرده‌ایم. با این حال، نشانه‌هایی وجود دارد مبنی بر اینکه سرعت تقاضای این کشور رو به کاهش می‌گذارد؛ اضافه بهای طلا در بورس طلای شانگهای شروع به کاهش کرده و تحلیلگران نیز در خصوص اینکه افت قیمت طلا به افزایش خریدهای چین منتهی شود، مطمئن نیستند.»

امسال به نوعی بازار طلا شاهد اصلاح قیمت‌ها بوده است. در غرب، سرمایه‌گذاران نهادی، با انتظاراتی که در خصوص کاهش تدریجی تسهیل مقداری ایالات متحده داشته‌اند، از مواضع خود در صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا کاسته‌اند. سیاست تسهیل مقداری در سال‌های اخیر محرک کلیدی قیمت طلا بوده است.

دارایی‌های طلای صندوق‌های سرمایه‌گذاری از 2700 تن آغاز سال به حدود 2000 تن کاهش یافته، که از ابتدای سال تا به امروز باعث فشار بر روی قیمت شمش و افت 20 درصدی قیمت آن و رسیدن آن به 1316 دلار در هر اونس شده است. امسال انفجار در تقاضای فیزیکی مصرف‌کنندگان آسیایی، به ویژه چین، با فروش طلای صندوق‌ها مقابله کرده، اما به طور کامل نتوانسته آن را جبران کند. هند همچنین اوایل امسال قبل از اینکه تقاضای آن با مقررات سخت مواجه شود، شاهد واردات بی‌سابقه‌ای بود.

این خریدها از کمترین قیمت‌های طلا در ماه‌های آوریل و ژوئن (به ترتیب 1360 و 1119 دلار)، به افزایش قیمت طلا کمک کرده بود. آقای ایست در این کنفرانس بیان کرد: «اگر چین وارد بازار نشده بود، قیمت طلا به کجا می‌توانست برسد؟ شگفت‌زده نمی‌شوم اگر ببینم طلا سطح حمایتی بزرگ خود را در قیمت 1050 دلار آزمایش کند.» فروش صندوق‌ها در حال حاضر کاهش یافته، اما بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که این یک مهلت موقتی است و فروش صندوق‌ها پس از روشن شدن کاهش تدریجی فدرال‌رزرو ایالات متحده، از سر گرفته خواهد شد.

فیلیپ کلپویک، مدیر عامل فلزات گرانبها در این مراسم گفت: «دارایی طلای صندوق‌ها در زمان لمان‌برادرز که با کاهش خریدهای اوراق قرضه فدرال‌رزرو مواجه شده بود، به زیر حدود هزار تن رسید. فکر نمی‌کنم شاهد چیزی مانند آن باشیم، اما آیا می‌توانیم شاهد نقدی‌سازی 200، 300 یا 400 تن دیگر در این صندوق‌ها باشیم؟ من فکر می‌کنم این کاملاً امکان‌پذیر است. به عنوان مثال، در سال 2009، تنها 1800 تن در صندوق‌های سرمایه‌گذاری وجود داشت.»

حد سقوطی که در آوریل و ژوئن «دارندگان ضعیف» را به خروج از صندوق‌ها برانگیخته، اکنون در میان شرکت‌کنندگان در بازار مورد بحث است. بنابراین چشم‌انداز تقاضای چین به شدت زیر سوال رفته است. به عنوان مثال، سیتی استدلال می‌کند موجودی طلای چین در حال حاضر خوب بوده و تقاضای آن طی باقی‌مانده امسال سقوط خواهد کرد.

متی ترنر، تحلیلگر مکواری گفت: «به نظر می‌رسد با افزایش قیمت طلا در ماه‌های جولای و آگوست، اکنون تقاضا افت کرده باشد؛ اما با این حال وضعیت چندان هم روشن نیست. همچنین مشخص نیست چه مقدار از خریدهای چین از محل بخش رسمی بوده باشد که می‌تواند منبع مداومی را برای تقاضا فراهم کند‌.»

در میان تحلیلگران این سوء‌ظن وجود دارد که بانک مرکزی چین در سال جاری برای تنوع‌بخشی به دارایی‌های خود (از اوراق قرضه خزانه‌داری ایالات متحده)، در حدود 200 تن طلا خریداری کرده است. در حالی که امسال چین بر روی تثبیت قیمت طلا تاثیرگذار بوده، شرکت‌کنندگان در بازار بر این باورند که این کشور قادر خواهد بود قیمت طلا را همچنان به صورت ماندگار صعودی نگه دارد.

با این حال، آقای کلپویک در این باره گفت: «مشکل این است که بیشتر تقاضای چین به سقوط قیمت آن مربوط می‌شود. مانند خریدهای بانک مرکزی، تقاضای این کشور به ایجاد کفی بالاتر برای قیمت‌ها کمک کرده، اما این عامل به صورت ماندگار نخواهد توانست به افزایش قیمت طلا کمک چندانی کند.»