چگونه ثابت کنیم همسرمان تمکین نمی‌کند؟

طبق قانون یکی از وظایف و تکالیف مهم زن در مقابل همسرش، تمکین کردن از وی است که با توجه به این موضوع از حق نفقه برخوردار می‌شود.

خبر را برای من بخوان

به گزارش سایت طلا، طبق قانون یکی از وظایف و تکالیف مهم زن در مقابل همسرش، تمکین کردن از وی است که با توجه به این موضوع از حق نفقه برخوردار می‌شود.

نحوه اثبات عدم تمکین زن

اثبات عدم تمکین زن یکی از مواردی است سؤالات بسیاری پیرامون آن از ما می‌شود. گاهی این سؤال مطرح می‌شود که نحوه اثبات عدم تمکین زوجه یا اثبات ناشزه بودن زن در دادگاه به چه صورت امکان‌پذیر است و از آن‌ جهت که نشوز یا عدم تمکین زن به‌واسطه ترک‌کردن منزل مشترک محقق می‌شود، این پرسش مطرح است که چگونه می‌توان ترک‌کردن منزل توسط زوجه را اثبات نمود؟

تمکین‌نکردن زن و مرد از یکدیگر ممکن است برای هر دو طرف تبعاتی مانند ترک رابطه زناشویی به همراه داشته باشد.

طبق قانون مدنی، زن باید به طور عام و خاص از همسر خود تمکین کند. تمکین عام شامل زندگی‌کردن با شوهر زیر یک سقف است و تمکین خاص شامل رابطه جنسی متعارف و به‌اندازه است.

البته طبق قانونی که ذکر کردیم در برخی موارد، زن می‌تواند با دلایل موجه، ‌اقدام به عدم تمکین از همسر خود داشته باشد که در این شرایط با ضمانت اجرایی روبه‌رو نخواهد شد؛ اما بحث بر سر مواردی است که زن بدون داشتن دلیل موجه اقدام به عدم تمکین می‌کند که در چنین شرایطی مرد می‌تواند با استفاده از راهکارهای قانونی، دعوای الزام به تمکین زن را بخواهد.

در این شرایط باید اظهارنامه الزام به تمکین زن را بدهد. در پی ارسال اظهارنامه عدم تمکین زن و طرح دعوای الزام به تمکین در دادگاه، مرد باید اقدام به اثبات عدم تمکین زن کند و به‌صرف اینکه زن و شوهر در یک منزل سکونت می‌کنند، به معنای آن است که زن از شوهر خود تمکین می‌کند، بنابراین نحوه اثبات عدم تمکین زن توسط شوهر در دادگاه، مسئله بسیار مهمی است که تکلیف دعوای تمکین را مشخص می‌کند.

عوای عدم تمکین و اثبات عدم تمکین زن به این منظور است که زن به منزل مشترک بازگردد و به زندگی با همسر و فرزندانش ادامه دهد؛ اما در بسیاری از موارد ممکن است که دعوای عدم تمکین به دلیل معافیت مرد از پرداخت نفقه اقامه شده یا به‌منظور تحت‌فشار قراردادن زن یا به‌خاطر کسب اجازه ازدواج مجدد به دلیل عدم تمکین زن اقامه شده باشد.

اما درهرحال، شرایط منزل برای تمکین زن، باید مهیا باشد تا مرد، بتواند حکم عدم تمکین بگیرد.

در تمام این موارد، مرد باید با دلایل موجه و قانونی اقدام به اثبات عدم تمکین همسر خود نماید و همان‌طور که گفته شد، اصل بر این است که زن از شوهر تمکین می‌کند. یکی از شروط ضمن عقد ازدواج، حق تحصیل زن است که مرد باید امضا کند اما سوالی که مطرح می‌شود آن است که ممکن است مرد اجازه تحصیل به زن ندهد؟

اما در پاسخ به این سؤال که نحوه اثبات عدم تمکین زن چگونه است؟ باید گفت که اثبات عدم تمکین زن با استفاده از هر دلیل، سند و مدرکی که نشانگر نشوز (نافرمانی) زن و ترک منزل از زن است، امکان‌پذیر بوده و مرد می‌تواند به هر یک از ادله اثبات دعوا برای اثبات عدم تمکین زن استناد نماید.

اما در خصوص اینکه اثبات عدم تمکین زن یا نشوز زن به چه صورت است، باید تا حدود زیادی مسائل جانبی مربوط به پرونده را نیز مدنظر قرارداد.

چه‌بسا که عدم تمکین یا نشوز بانویی به دلیل ترک زندگی مشترک بوده و در پرونده‌ای دیگر، به دلیل امتناع از تمکین خاص؛ حال‌آنکه نحوه اثبات ترک منزل بسیار آسان‌تر از نحوه اثبات عدم تمکین خاص است.