سایت خبری طلا

رأی منفی پارلمان اروپا به تعلیق مذاکرات برجام

منبع: ایرنا


چارلی ویمرز نماینده سوئدی پارلمان اروپا پنجشنبه شب در توییتی از رای منفی پارلمان اروپا به تعلیق مذاکرات برجامی خبر داد.


به گزارش سایت طلا، این نماینده سوئدی پارلمان اروپا پنجشنبه شب و ساعاتی بعد از انجام رأی‌گیری در پارلمان اروپا در مورد مسائل مربوط به ایران، با ابراز نارضایتی از رأی نیاوردن تعلیق مذاکرات برجام نوشت: هنوز راهی طولانی در پیش است تا نمایندگان پارلمان اروپا برای پایان دادن به مذاکرات برجام رأی مثبت دهند.

پارلمان اروپا در حالی روز پنجشنبه به تعلیق مذاکرات برجام رای منفی داده است که پیتر استانو سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه برخلاف جوسازی‌های اخیر ضد انقلاب تصریح کرده بود که توافق هسته‌ای ایران «نمُرده» است و تلاش‌ها برای خروج از بن‌بست در مذاکرات برای از سرگیری اجرای کامل این توافق جریان دارد.

استانو روز دوشنبه در نشست با خبرنگاران در بروکسل با بیان این مطلب افزود: برجام قطعا در این مقطع نمُرده است و همانطور که نماینده عالی اتحادیه اروپا (جوسپ بورل) به صورت عمومی اعلام کرده ما در شرایطی قرار داریم که گفت‌ وگوها در وضعیت بن‌بست قرار دارد و هدف ما این است که تلاش کنیم از وضعیت بن‌بست خارج شویم.

وی با بیان اینکه «شرایط ساده نیست»، گفت: ما به رایزنی‌ها ادامه می‌دهیم و در این رابطه نماینده عالی به طور دائم با وزیر امور خارجه ایران و سایر مشارکت کنندگان برجام در تماس است تا رو به جلو حرکت کنیم و پاسخ نهایی داشته باشیم.

استانو در ادامه با بیان سخنان مداخله‌جویانه در امور داخلی ایران مدعی شد که حوادث اخیر اوضاع را آسان نکرده است.

همچنین میخائیل اولیانوف نماینده دائمی روسیه در سازمان‌های بین‌المللی هم روز یکشنبه نهایی کردن برجام را عامل کاهش تنش در منطقه توصیف کرده بود.

نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین المللی در وین روز یکشنبه با انتشار پیام توئیتری درباره برجام نوشت: بهترین روش برای جلوگیری از تنش‌های منطقه‌ای نهایی کردن مذاکرات هسته‌ای ایران است.

اولیانوف افزود: پیشرفت مذاکرات هسته‌ای و برجام می‌تواند تنش را کاهش دهد و راه را برای تشدید گفت وگو در مورد امنیت منطقه باز کند.

وی تصریح کرد: ظاهرا کشورهای غربی برای این کار آمادگی ندارند.

همچنین ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا هم سه‌شنبه هفته گذشته (۲۰ دی) با اذعان به رویکرد دوگانه دیپلماسی و فشار دولت بایدن به همراه شرکایش علیه جمهوری اسلامی ایران، در عین حال اظهار داشت که دیپلماسی در قبال ایران نمرده است.

ند پرایس سه‌شنبه گذشته در جمع خبرنگاران در واشنگتن درباره لفاظی‌های مقامات کابینه جدید رژیم صهیونیستی و موضع دولت بایدن دراین خصوص گفت: آمریکا و اسرائیل در سطح استراتژیک مبنی بر اینکه ایران نباید هیچگاه به سلاح هسته‌ای دست یابد، کاملا با یکدیگر اتفاق نظر دارند و همسو هستند.

سخنگوی وزارت خارجه دولت بایدن گفت که ما به صراحت نظرات مخالف خود را به اسرائیل می‌گوییم و آنها نیز نظر مخالف خود را به ما اطلاع می‌دهند.

این مقام آمریکایی اضافه کرد: ما معتقدیم که دیپلماسی همچنان موثرترین و بادوام ترین روشی است که به وسیله آن می‌شود از دسترسی ایران به سلاح هسته‌ای به صورت کامل جلوگیری کرد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با تکرار ادعاهای مقامات آمریکایی در هفته‌ها و ماه‌های اخیر گفت: اما ایرانی‌ها به صورت مکرر به یک توافق دیپلماتیک پشت کرده‌اند. از ماه سپتامبر تاکنون بازگشت به برجام در تمرکز آمریکا نبوده است.

پرایس سپس اذعان کرد: ما با شرکای اسرائیلی مبنی بر اینکه نباید هیچ گزینه‌ای را از روی میز حذف کنیم، موافقیم.

در این هنگام خبرنگاری با اشاره به اظهارات جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در جمع تعدادی از مخالفان جمهوری اسلامی ایران که او را برای اعلام مرده بودن برجام و عدم مذاکره تحت فشار گذاشته بودند که بایدن در پاسخ گفته بود نمی‌تواند این را بگوید، خطاب به ند پرایس، با تفسیر خود از سخنان بایدن مدعی شد که شما با رئیس جمهور مخالفید که گفت بازگشتی به دیپلماسی وجود ندارد؟

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ تاکید کرد: رئیس جمهور ابدا نگفت که دیپلماسی مرده است بلکه به این امر اشاره می‌کند که ایرانی‌ها فرصت بازگشت سریع به برجام را از بین برده‌اند.

خبرنگاری از سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پرسید، شما می‌گویید ایرانی‌ها فرصت بازگشت سریع به برجام را از بین برده‌اند و همچنین دیپلماسی گزینه ترجیحی در قبال ایران است، چگونه رئیس جمهور می‌خواهد به تعهد خود مبنی بر عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد؟

ند پرایس به فشارهای اقتصادی آمریکا در سال های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ اشاره کرد و مدعی شد که فشارهای اقتصادی قابل توجه واشنگتن و متحدان غربی‌اش، ایران را به پای میز مذاکره آورد.

پرایس در عین حال به ناکارآمدی سیاست فشار حداکثری در دولت ترامپ اشاره و ادعا کرد که این سیاست زمانی کارآمد است که با همراهی سایر شرکا باشد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تهدید کرد تا زمانی که ایران رویکرد و مسیر خود را تغییر نداده، به فشارهای اقتصادی علیه ایران با شرکا ادامه خواهیم داد.

جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا نیز پیش از ند پرایس روز دوشنبه به وقت محلی اعلام کرد: دولت آمریکا به صراحت اعلام کرده است که توافق هسته‌ای با ایران در حال حاضر در اولویت نیست اما همچنان معتقد است که دیپلماسی بهترین راه برای اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است.

مشاور امنیت ملی کاخ سفید ادامه داد:دولت بایدن با کابینه جدید رژیم صهیونیستی در مورد موضوع توافق هسته ای ایران گفت وگو خواهد کرد. ما تلاش خواهیم کرد اختلافات در خصوص تاکتیک‌ها را رفع کنیم.

این در حالی است که در پی صدور پیش نویس قطعنامه مداخله جویانه و نامتعارف پارلمان اروپا علیه جمهوری اسلامی ایران، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان و جوسپ بورل نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز پنجشنبه به صورت تلفنی گفت وگو و تبادل نظر کردند.

در این گفت وگوی تلفنی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ضمن انتقاد شدید نسبت به رویکرد احساسی پارلمان اروپا، آن را رفتارنسنحیده و نادرست دانست.

نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم در این گفت وگوی تلفنی ضمن ابراز خرسندی از دیپلماسی در حال انجام در موضوع توافق هسته‌ای، گفت: من به تلاش‌های خود برای نیل به توافق ادامه می‌دهم.

بورل افزود: من از شنیدن اخبار همکاری آژانس بین المللی انرژی اتمی و ایران و خوشبینی‌ها در این مسیر خرسند هستم.

امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران همچنین عصر سه‌شنبه و در نشست خبری مشترک با «مولود چاوش اوغلو» همتای ترکیه‌ای خود درباره توافق برای لغو تحریم‌ها، گفت: برداشت ما این است که اگر طرف آمریکایی دست از اظهارات متناقض و طرح شروط جدید در قبال برجام بردارد و واقع بینانه رفتار کند توافق در دسترس است.

وی افزود: در این زمینه با مقامات ترکیه گفت وگو کردیم و آقای چاووش‌اوغلو همواره این موضوع را با بنده پیگیری می‌کنند و در تماس هستند و پیام‌هایی تبادل می‌شود. برداشت ما این است که اگر طرف آمریکایی دست از اظهارات متناقض و طرح شروط جدید در قبال برجام بردارد و واقع بینانه رفتار کند توافق در دسترس است.

همچنین ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه هم پیشتر درباره ادعای آمریکایی‌ها مبنی بر اینکه مذاکرات برجام از دستور کار آنها خارج شده است، اظهار داشت: اینکه مقامات آمریکا برای رژیم صهیونیستی درباره ایران گفت‌ وگو کند، رخداد جدیدی نیست و متاسفانه سیاست خارجی آمریکا در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران در گروگان صهیونیست‌ها و رژیم صهیونیستی است.

وی با یادآوری اینکه موضوع هسته‌ای تنها موضوع سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نیست، گفت: توافق یک مسیر دوجانبه است کشوری هم که نقض تعهد کرده است رژیم آمریکا است کشوری که باید پاسخگو باشد و در مقام متهم و پاسخگویی توضیح بدهد دولت آمریکا است؛ سیاست جمهوری اسلامی ایران در موضوع هسته‌ای روشن است و در همان چارچوب عمل می کند و آمادگی جمع بندی مذاکرات را مبتنی بر بسته ای که ارائه شده است، دارد.

کنعانی با بیان اینکه خطوط قرمز ایران در مذاکرات نیز روشن است، افزود:‌ دولت جمهوری اسلامی ایران و تیم مذاکره کننده بر مبنای خواسته ملت ایران عمل کرده و خواهد کرد.

آنتونی بلینکن وزیر خارجه و جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا قرار است در اواخر ماه جاری میلادی یعنی ژانویه به سرزمین‌های اشغالی سفر کنند. این سفر در حالی انجام خواهد شد که اقدامات کابینه جدید تندروی رژیم صهیونیستی به ریاست «بنیامین نتانیاهو» سطح تنش‌ها را افزایش داده است.

ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم‌های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریم‌های ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.

اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.

ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت گرفت.

دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد اما تاکنون دربرابر هرگونه اقدام معتبر برای جبران رفتار نادرست گذشته کوتاهی کرده و همزمان با حوادث داخلی ایران، تمرکز خود را بر ناآرامی و اتهام استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین قرار داده است.