به گزارش سایت طلا، پس از فوت شخص تمام اموال، حقوق و دیون او به کسانی میرسد که از وی ارث میبرند.
موضوع ارثبری یک امر کاملا غیر ارادی است و شخص لازم نیست تا به اراده خود کاری انجام دهد تا پس از او اموالش به وراث او منتقل گردد.
کسانی که به موجب نسب (پیوند خونی) ارث میبرند:
این افراد با توجه به درجه نزدیکیشان نسبت به متوفی در سه طبقه قرار میگیرند:
پدر و مادر و اولاد و اولاد اولاد
اجداد و برادر و خواهر و اولاد آنها
اعمام و عمات و اخوال و خالات و اولاد آنها
آیا یک نفر دو بار ارث میبرد؟
در صورتیکه در شخص واحد موجبات متعددی از ارث جمع باشد، یعنی شخص نامبرده بتواند از چند جهت از متوفی ارث ببرد، با دو حالت مواجه میشویم:
حالت اول: این است که یکی از آن موجبات مانع ارثبری از موجب دیگری باشد، در این حالت فقط شخص از آن عنوانی ارث میبرد که مانع است. برای مثال فرض کنید که شوهر زنی فوت شود و آن زن با برادر شوهرش ازدواج کند فرزند این دو با فرزندی که آن زن از شوهر سابقش داشته هم خواهر امی (مادری) میشوند و هم دختر عمو در این حالت شخص بهواسطه عنوان خواهر ارث میبرد نه به واسطه عنوان دختر عمو چون خواهر از طبقه دوم و دخترعمو از طبقه سوم است و تا شخصی از طبقه دوم وجود داشته باشد وراث طبقه سوم از ارث محروم هستند.
حالت دوم: حالتی است که یکی از آن موجبات، مانع ارثبری از موجب دیگری نباشد در این حالت شخص به واسطه هر دو عنوان ارث میبرد مثلا فرض کنید شخصی با دختر خاله خود ازدواج نماید و پس از فوت وی متوفی فاقد خویشاوند نسبی در طبقه اول و دوم باشد و صرفا دو دخترخاله داشته باشد که یکی از آن دختر خالهها همسر وی نیز است. در چنین فرضی همسر او هم بهعنوان دختر خاله ارث خواهد برد و هم بهعنوان همسر متوفی.