به گزارش سایت طلا، شاید در مورد طلاق به دلیل ناباروری مردانه، طلاق به دلیل بیماری زنانه و دلایل دیگر شنیده باشید اما طلاق به دلیل نخواستن فرزند کمی عجیب و متأسفانه بسیار رایج است.
طلاق به دلیل نخواستن بچه یکی از مواردی است که پیرامون آن سوالات بسیار میشود. شاید برای شما این سوال پیش بیاید که اگر زن بچه نمیخواهد تکلیف چیست و مرد به دلیل بچهدار نشدن چگونه میتواند تقاضای طلاق کند؟ برعکس، اگر مردی بچه نخواهد، آیا زن حق طلاق خواهد داشت و چگونه میتواند به دلیل بچهدار شدن تقاضای طلاق کند؟
طلاق به علت نخواستن بچه از سوی زن
زمانی که مردی بچه نخواهد و هرگز نیز نظر خود را تغییر ندهد، طبق شرایطی برای زن این حق به وجود میآید که درخواست طلاق به علت نخواستن بچه به دادگاه بدهد.حتی اگر مرد چنین شرطی را در عقدنامه امضا نکرده باشد، زن میتواند درخواست طلاق به علت عسر و حرج بدهد.
به طور کلی زن در ۳ حالت میتواند به دادگاه خانواده درخواست طلاق بدهد:
ادامه رابطه زناشویی باعث عسر و حرج و مخاطرات جانی، مالی، حیثیتی و غیره برای زن باشد. در چنین حالتی زن میتواند به ماده ۱۱۴۶ ناظر به ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی استناد کرده و درخواست طلاق به علت عسر و حرج بدهد. درنتیجه زمانی که مرد با همسر خود رفتار خوبی نداشته باشد و برای او یک خطر محسوب شود، به زن حق طلاق داده است و درصورتی که ادعای زن ثابت گردد، دادگاه خانواده حکم طلاق را صادر خواهد کرد، حتی اگر مرد رضایت نداشته باشد.
وجود شرط وکالت در طلاق یا همان حق طلاق برای زن. وکالت در طلاق به آن گونه که در عرف شناخته شده اعطای حق طلاق به زن یعنی مرد به زن وکالت میدهد که هر زمان بخواهد، به نمایندگی از مرد درخواست طلاق بدهد.
در تمامی عقدنامهها ۱۲ شرط چاپی وجود دارد که اگر مرد آنها را امضا کند، یعنی آنها را قبول کرده و اگر به هر یک از آنها عمل نکند، زن میتواند با استناد به عدم رعایت شرط و نقض آن، درخواست طلاق بدهد.
شروط دوازدهگانه چاپ شده در عقدنامه عبارتست از:
امتناع ورزیدن مرد از پرداخت نفقه یا عدم توانایی در پرداخت آن به مدت ۶ ماه.
ابتلای زوج به بیماریهای لاعلاج
اعتیاد مرد به مواد مخدر یا مشروبات الکلی، به نحوی که ادامه زندگی زناشویی را برای زن دشوار گردد.
جنون مرد هنگامی که امکان فسخ ازدواج وجود نداشته باشد.
اشتغال مرد به شغل و حرفهای که موجب آبروریزی زن شود.
محکومیت مرد به حبس برای مدت پنج سال یا بیشتر
ترک کردن زندگی زناشویی از سوی زوج به مدت ۶ ماه متوالی بدون آنکه عذر موجه داشته باشد.
محکوم شدن مرد به مجازات حدی و یا تعزیری
عدم توانایی یا رضایت مرد برای بچه دار شدن پس از گذشت ۵ سال از زندگی مشترک.
ازدواج مجدد زوج بدون اخذ اجازه از همسر اول.
سوء رفتار شوهر.
در صورت مفقودالاثر شدن مرد برای مدت ۶ ماه بعد از رجوع زوجه به دادگاه.
چنانچه یکی از شرایط فوق تحقق پیدا کند، مانند عدم توانایی باروری مرد یا نخواستن بچه از سوی او که موضوع بحث ماست، زن میتواند به دادگاه مراجعه کرده و اثبات کند که یکی از شروط ۱۲ گانه نقض شده و درخاست طلاق به علت نخواستن بچه بدهد.
مراحل طلاق به علت نخواستن بچه از سوی مرد
مردان از بابت ارائه دلیل موجه و محکمه پسند به دادگاه برای درخواست طلاق محدودیت ندارند. به این معنا که آنها ملزم نیستند که در دادگاه ثابت کنند همسرشان بچه نمیخواهد. زیرا به موجب قانون ایران حق طلاق با مردان است و آنها ضرورتی برای ارائه دلیل موجه ندارند. البته رویه عملی دادگاهها به این صورت است که حتی از مردان نیز دلیل موجه برای طلاق میخواهد.
مردی که درخواست طلاق به علت نخواستن بچه دارد باید ابتدا به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست طلاق خود را تنظیم کند.
پس از تنظیم دادخواست و ارائه آن به دادگاه، دادگاه تصمیم میگیرد که حکم طلاق را صادر کند یا خیر. چنانچه دادگاه حکم طلاق را صادر کرد، مرد باید تمامی حقوق مالی زن از جمله مهریه، نفقه، اجرت المثل و غیره را به وی بپردازد. یعنی بچه نخواستن از سوی زن، حق دریافت حقوق مالی او را از بین نخواهد برد.