شرط ادعایی تروئیکا برای پذیرش ماهیت صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران

سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان با صدور بیانیه‌ای مشترک در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ضمن تکرار ادعاهای خود علیه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران مدعی شدند که پذیرش ماهیت صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای تهران درگرو اجرای کامل توافقات آژانس با این کشور برای حل‌وفصل مسائل پادمانی است.

خبر را برای من بخوان

به گزارش سایت طلا، در این بیانیه که یک نسخه آن روز چهارشنبه در تارنمای دولت انگلیس منتشر شد، تروئیکا ادعا کرده است که «افزایش تدریجی و محدود» روند اجرای توافق ایران و آژانس برای حل‌فصل مسائل پادمانی «نه کافی و نه رضایت بخش است. تنها اجرای کامل تعهدات بیانیه مشترک و مهمتر از همه تعهدات قانونی ایران تحت موافقتنامه جامع پادمان، می تواند اعتماد را درباره ادعای ایران مبنی بر اینکه برنامه هسته ای این کشور فقط در خدمت اهداف صلح آمیز است، بازگرداند.»

سه‌کشور اروپایی با بیان این ادعا که «سطح همکاری ایران با آژانس کافی نیست» مدعی شده‌اند: ما به درخواست‌ها برای شفافیت کامل در مورد تمام مسائل پادمانی مرتبط با ایران ادامه دهیم. ایران باید به مسائل باقی مانده رسیدگی کند و بدون تأخیر بیشتر، اطلاعات فنی معتبری در مورد مکان(های) فعلی مواد هسته ای و تجهیزات آلوده در رابطه با تورقوزآباد و ورامین ارائه کند.

تروئیکا همسو با سیاست ایالات متحده برای کمرنگ نشان دادن تعاملات ایران و آژانس ادعا کرد: آژانس تا زمانی که ایران از لحاظ فنی توضیحات معتبری در مورد سؤالات باقی‌مانده پادمانی ارائه نکند، نمی‌تواند صحت و کامل بودن اعلامیه‌های ایران را تحت ان‌پی‌تی تأیید کند. مسائل باقیمانده باید حل و فصل شوند تا آژانس در موقعیتی باشد که تضمین دهد برنامه هسته ای ایران منحصراً صلح آمیز است. چنین تضمین هایی برای جامعه بین المللی و رژیم بین المللی منع اشاعه ضروری است.

انگلیس، فرانسه و آلمان با اشاره به قطعنامه‌های ضدایرانی شورای حکام که طی سه سال گذشته، با صحنه‌گردانی رژیم صهیونیستی صادر شده است، ادعا کرده‌اند: اگر ایران اقدامات ضروری و فوری مندرج در قطعنامه نوامبر ۲۰۲۲ و بیانیه مشترک ماه مارس را به طور کامل اجرا نکند، اعضا باید در جلسه بعدی برای انجام اقدامات بیشتر آماده شود. ما مجدداً تاکید می‌کنیم که مشتاقانه منتظر شفاف‌سازی همه موضوعات باقی‌مانده از سوی ایران در اسرع وقت هستیم و اگر مدیرکل آژانس تأیید کند که به این موضوعات به درستی رسیدگی شده است، گزارش‌های بیشتر در مورد تحولات را ضروری نمی‌دانیم.

گفتنی است که ادعاهای سیاسی پادمانی درباره ایران، نخستین بار از سوی نخست‌ وزیر رژیم صهیونیستی مطرح و سپس توسط رسانه‌ها، مقام‌های غربی و در گزارش‌های آژانس دامن زده شد.

این رژیم از سال ۹۴ که توافق میان ایران و قدرت‌های جهانی امضاء شد، در تلاش است تا بار دیگر پرونده بسته شده «ابعاد احتمالی نظامی» برنامه هسته‌ای ایران را به واسطه اطلاعات جعلی یا ادعاهای غیرمستند مفتوح ‌سازد.

رژیم صهیونیستی که دارای زرادخانه‌های مملو از تسلیحات اتمی است، با اشتباه خواندن توافق سال ۹۴ و اتهام‌پراکنی علیه برنامه کاملاً صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، تقلا می‌کند تا ادعاها علیه ایران را به عنوان یک موضوع سیاسی - امنیتی جا زده و به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع دهد؛ اما تاکنون با اقبال مواجه نبوده است.

به گزارش سایت طلا، آژانس بین المللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی ایران اسفند سال گذشته، در پی سفر دو روزه رافائل گروسی به تهران به توافقاتی در خصوص حل‌وفصل مسائل پادمانی رسیدند که بر اساس آن، ایران به طور داوطلبانه به آژانس اجازه می‌دهد تا چنانچه مقتضی باشد فعالیت‌های راستی آزمایی و نظارت بیشتری را اجرا کند.

در پی این توافق جلساتی در سطح کارشناسی برگزار شد و گزارش‌ها حاکی است که پیشرفت‌هایی در این زمینه و در چارچوب قانون اقدام راهبردی مصوب مجلس شورای اسلامی به دست آمده است. مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در حاشیه نشست شورای حکام به خبرنگاران گفت، پاسخ‌های ارائه شده از سوی ایران «قابل قبول و معقول» است.

محسن نذیری اصل سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان های بین المللی هم پیشتر ضمن اشاره به اقدامات سازنده ایران در همکاری با آژانس از آخرین نشست شورای حکام در مارس و اشاره به اینکه انتظارات نابجا از ایران غیر منطقی است، تاکید کرد: فعالیت‌های هسته‌ای ایران، از جمله غنی‌سازی در سطوح مختلف، کاملاً صلح‌آمیز و در راستای حقوق ملت ایران بر اساس NPT بوده و تحت نظارت و راستی‌آزمایی پادمان‌های آژانس است.